Éjszakánként paraffingyertyák ezreivel fűtik az áprilisi hidegfront beköszöntése óta több világhíres francia borvidéken a szőlőültetvényeket.
Itthon sem ismeretlen a tavaszi fagykármentés a gyümölcsösökben, szőlőkben. Tavaly március és április fordulóján többek között a Balatonnál is alkalmazták a régi, természetes módszert. A Balatonvilágoson készült képeken fáklyák láthatók, melyek lángja melegítette a gyümölcsfák körüli levegőt.
A jelenlegi, áprilisi fagykárok által érintett francia tartományok közé tartoznak olyan világhírű borvidékek is, mint Burgundia, a Rhône-völgy vagy Champagne, és a chardonnay fajta a legkiszolgáltatottabb a fagyoknak.
A látvány csupa ellentmondás: az ember művelte vidék az éjszakai, fekete-narancssárga megvilágításban egyszerre lenyűgöző és hátborzongató – egyszersmind esztétikus és aggasztó, hiszen a munkát és megélhetést nyújtó termés van veszélyben.
A kontintentális éghajlaton rendszeresen szembesülnek a gazdák e természet adta kihívással. A francia gazdák idén mínusz 3 és 7 fok közötti éjszakai-hajnali fagyokkal szembesültek, amire már megoldást nyújt a természet rendjébe hosszú távon nem beavatkozó paraffingyertyás ültetvényfűtés.
A Paul Jaboulet Aîné a Rhône-völgyének egyik legfontosabb borászata volt a múlt századig. Az 1834-ben alapított pincészet büszkesége a világklasszis Hermitage La Chapelle. A legendás 1961-es évjárat 12 palackját közel 45 millió forintért ütötték le Los Angeles-ben a Christie’s aukcióján. 2006-ban a Frey család megvásárolta a pincészetet, és ma Caroline Frey vezetése alatt kelt új életre a tradicionális pincészet. Rhône-völgyi borászatként ők is érintettek az áprilisi fagyok idején.
További képek a neves fotográfustól, Titouan Rimbault-tól itt megtekinthetők.