Lenyűgöző épületek, mesélő falak: 5 luxushotel, amit egyszer látni kell

SZERZŐ: diningguide
2021. május 20.
a Lounge rovat
támogatója a
Rovatunkat a világ luxusreggelijei után jelentős épületekkel folytatjuk. Közös bennük, hogy mindegyikben egy szálloda üzemel és falaik különleges történeteket őriznek. Legyen szó a 21. század legmegdöbbentőbb komplexumairól, vagy épp a millennium elegáns klasszikusairól, mindnek van mondanivalója. Most, hogy lassan elkezdjük megálmodni, megtervezni a nyaralásunkat érdemes kicsit fantáziálni. Hiszen biztos mi is szívesen pihennénk az ikonikus hotelek bármelyikében.
Hirdetés

The Plaza Hotel, New York City

New York leghíresebb szállodája egy francia stílusú történelmi épület a Central Park mellett, amelyet Henry J. Hardenbergh tervezett és 1907-ben nyílt meg. A Plaza egy időben Donald Trump tulajdonát képezte, de 2018-tól már a Katara Hospitality az egyetlen tulajdonosa. Olyan filmek forgatási helyszíne volt, mint Alfred Hitchcock Észak-Északnyugat című klasszikusa és a közkedvelt Reszkessetek betörők 2. A film hatására a Kevin által elfogyasztott fagylaltkehely is a hotel éttermének menüjére került.

Az Eloise gyerekkönyv története is itt játszódik, így a szálloda egy teljesen rózsaszínű Eloise lakosztályt is kínál. Emellett vendégül látta a 20. század leghíresebb színészeit és zenészeit: Greta Garbo, Liza Minnelli, Frank Lloyd Wright, a Beatles, Miles Davis és Peggy Lee mind megszálltak a Plazaban. A fényűző szálloda a mai napig fehér kesztyűs inassokkal dolgozik, klasszikus értelemben vett luxust kínál szállóvendégeinek.

Claridge’s Hotel, London, Egyesült Királyság

1856 óta Claridge's az egyik legjelentősebb hotel Londonban, melynek a Maybourne Hotel Group a tulajdonosa. A George Trollope & Sons építette, először 1897-ben fogadott vendégeket. Az art deco ikon ma is műemléképület. A szálloda 203 szobával és lakosztállyal, valamint körülbelül 400 alkalmazottal rendelkezik.

Öt évig a világhírű francia séf és szakácskönyvíró vezette a konyháját. Gazdag történeleméhez tartozik, hogy a második világháború alatt ez volt a Jugoszláv Királyság száműzetésben lévő királyának otthona, de Winston Churchill is vett ki benne szobát. Olyan sztárok fordultak meg a hotelben, mint Cary Grant, Audrey Hepburn, állandó látogatója volt Alfred Hitchcock, Brad Pitt, Joan Collins, Mick Jagger, Whitney Houston és a U2.

Burj al-Arab, Dubaj, Egyesült Arab Emírségek

A Burj Al Arab, Dubai látképének meghatározó ikonja. Egy építészeti csoda és egyben a világ egyik leghíresebb szállodája, mely Tom Wright építész munkáját dicséri. A sziget építése 1994-ben kezdődött, és a legintenzívebb időkben akár 2000 építőmunkás is részt vett a munkálatokban. A Jumeirah szállodacsoport által kezelt 1999-ben debütált épületet — mely a saját mesterséges szigetén fekszik — egy privát íves híd köti össze a szárazfölddel. A Föld harmadik legmagasabb hotelje, óriási hajó vitorlájára emlékeztető alakzatban. A több mint 321 méter magas épületből kis túlzással belátható a Perzsa-öböl.

A tetején lévő helikopterleszállót autóversenypályának, boksz-ringnek, teniszpályának, valamint a történelem legmagasabb kite-szörfös ugrásának leugrási pontjaként is használták már. A különböző szinteken medencékkel találkozhatunk, ezen kívül hat étteremet és 202 lakosztályt üzemeltetnek. A lakosztályokban kelet és nyugat olvad össze, mind dizájnban, mind belsőépítészeti megoldásokat tekintve. Míg a kínai piacon nagy népszerűségnek örvend, addig sokfelől erős kritikák is érték, amiért a tervezők a fényűző enteriőrt a praktikum rovására alakították ki. Ezért sokan a neobarokk újhullámának tekintik.

The Taj Mahal Palace Hotel, Mumbai, India

A Taj Mahal országában álló szálloda a keleti luxus megtestesítője és a világ egyik legismertebb hotelje. 1903-as nyitásakor az országban az első szálloda volt villannyal, amerikai ventilátorokkal, német liftekkel, török ​​fürdőkkel és angol komornyikkal. Később itt volt a város első engedéllyel rendelkező bárja, illetve az ország első egésznapos étterme, és diszkója is. Két részből áll: a Rajput-palota eredeti barokk épületére és a modern, 1970-es toronyházra.

Jamsetji Tata, az indiai ipar atyja építtette, miután faji alapon megtagadták belépését a Watson's Hotelbe. A Watson's most romos, míg a The Taj a világ egyik vezető ötcsillagos szállodája. 560 szobával és 44 lakosztállyal rendelkezik. Az eredeti ügyfélkör elsősorban az európaiak, a maharadzsák és a társadalmi elit volt. Közszereplők, hírességek is örömmel szállnak meg náluk: Somerset Maughamtől és Duke Ellingtontól Lord Mountbattenig és Bill és Hillary Clintonig. 2008-ban egy terrortámadás áldozata lett a tetőszerkezet, de hamarosan újra megnyílhatott a hotel. 2017-ben a Taj Mahal Palace kiérdemelte a műemlék státuszt, ezzel az ország első olyan épülete lett, amely az építészeti tervezés miatt a szellemi tulajdon védelmében ilyen státuszt kapott.

Marina Bay Sands, Szingapúr

A Marina Bay Sands látképe messziről épp annyira lenyűgöző, mint amilyen félelmetes. A nagyszabású hotelt Szingapúr következő évtizedbeli gazdasági és turisztikai célkitűzéseinek teljesítése érdekében hívták életre. Moshe Safdie tervezte, az épületet eredetileg kártyalapok ihlették. A tornyok, amelyek 2500 szobával és lakosztállyal rendelkeznek, egy hosszú előcsarnokon keresztül kapcsolódnak egymáshoz. A Marina partszakaszán található épületben a szálloda mellett éttermek, kaszinó, kongresszusi központ és az ArtScience Múzeum is helyet kapott.

A szálloda sajátossága a SkyPark, egy 30000 m2 -es park az épület tetején, ahol úszómedencék, és kocogópályák találhatók. A horizontális szerkezet mindhárom tornyot áthidalja, de az északi oldalon jócskán túlnyúlik, ezzel megtörve a szimmetriát. A tető gigantikus medencéje és a panoráma a a törpe városállam legtöbbet fényképezett lokációja. 

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram