Aki próbálkozott már az otthoni pizzakészítéssel, biztos szomorúan tapasztalta, hogy a sütők legmagasabb fokozata általában legfeljebb 275 ℃-ig merészkedik. Ezzel szemben a nápolyi stílusú pizzákhoz körülbelül 500 ℃-ra, így mindenképpen kemencére van szükségünk. Persze hosszas kísérletezéssel, pizzakővel és fémlapokkal lehet fokozni a hőt, de sosem érhetjük az igazi kemencés hatás. Na de mi van akkor, ha egészen más úton próbáljuk megközelíteni az ideális hőmérsékletet?
Guatemala déli részén helyezkedik el a Pacaya vulkán, amely még mai napig aktív. Első robbanását huszonháromezer évvel ezelőttre datálják. Mászásra csupán két útvonalat engedélyeznek, amiből a kockázatos időszakok során egyet le is zárnak. Az utolsó ilyen idén március közepén volt. A forró kőzetolvadékok hőmérséklete általában 700 és 1200 ℃ között van: a turisták ezt kihasználva gyakran sütögetnek pillecukrot kirándulás közben.
David Garcia ezt látván elgondolkodott, és egyszer magával vitt egy adag nyers tésztát, feltéteket, péklapátot, védőfelszerelést, és úgy döntött, tesz egy próbát a vulkanikus sütögetéssel. Sokat kísérletezett, a tapasztalatai alapján nagyjából 800 ℃-os területeket választ, a sütésre tizennégy percet szán és folyamatosan figyeli a széljárást is. Elmondása szerint az ásványi anyagokban dúskáló környezet izgalmas zamatot ad az ételnek. Kenyérlángos stílusú alkotásait 2019 óta árusítja, akcióját azóta a környékbeliek és a látogatók ugyanolyan látványosságként kezelik, mint magát a vulkánt. A projekt nagyon egyedi, nem tudnánk megnevezni más olyan tűzhányót, aminek a szívében egy kézműves pop-up lávapizzéria működne! Ezen az Instagram-oldalon követhetjük David vulkanikus kalandját.
https://www.instagram.com/p/CNk9wbjsRZd/