Hirdetés
Hirdetés

Légli Géza, a KISLAKI

SZERZŐ: DiningGuide
2017. március 28.
A Légli testvérek legkisebbike mondhatjuk, hogy „szőlőfürt bölcsőbe” született, hiszen édesapja, id. Légli Ottó a balatonboglári borgazdaság feje volt. Ifjúkora olyannyira a szőlőben telt, hogy a kamaszkori lázadás messzire sodorta a borkészítéstől, ám bátyjával, Attilával szintén alkotó munkába csapott, hiszen a Légli Kerámia Manufaktúra keretében fazekasnak állt. Azonban génjeinek nem tudott parancsolni, és idővel Ottó […]
Hirdetés

A Légli testvérek legkisebbike mondhatjuk, hogy „szőlőfürt bölcsőbe” született, hiszen édesapja, id. Légli Ottó a balatonboglári borgazdaság feje volt. Ifjúkora olyannyira a szőlőben telt, hogy a kamaszkori lázadás messzire sodorta a borkészítéstől, ám bátyjával, Attilával szintén alkotó munkába csapott, hiszen a Légli Kerámia Manufaktúra keretében fazekasnak állt. Azonban génjeinek nem tudott parancsolni, és idővel Ottó bátyjához hasonlóan saját birtokot kezdett építgetni, szőlőtőkéről szőlőtőkére, dűlőről dűlőre. Az első palackba került évjárat a 2006-os volt, ami már a piacon is megmutatkozott. Egy chardonnay és egy merlot segítségével kezdte bontogatni szárnyait a kisbirtok. Szép sikerek következtek, a birtok apránként bővült, Géza pedig lassacskán a hazai borászélet megkerülhetetlen figurája lett, a „sapkás bohém”. Alapvetően vörösboros birtokként fogalmazza meg leginkább magát a Kislaki, de természetesen spontán erjesztett, komoly fehérborokkal is megmutatja a dél-balatoni dűlők karakterét. Tíz év alatt a régió meghatározó, innovatív birtoka nőtte ki magát Szőlőskislakon.

A kezdetek
Géza első 20 éve a szőlőben telt, az atyai terelgetés eleve elrendeltette sorsát. A győri bencés gimnázium után azonban elment szerencsét próbálni Németországba,a Nahe borvidékre. A precizitást és a tiszta munkát a szőlőben és a pincében megtanulta a németeknél, azonban hazatérése után lerázta magáról a kötelező terheket és Attila bátyjánál fazekasnak állt. Jó 15 évig folytatta az ízig-vérig kézműves mesterséget, mígnem egyre inkább igénye született szőlőművelésre, bortermelésre. A gondolatokat tett követte, apró lépésekben parcellákat vásárolt, kezdetben csak a szőlőtermelésre és értékesítésre koncentrált. Azonban 2006-ban igen szép szőlő termett dűlőiben, így elkészült a Vitéz-dűlő Chardonnay-ja és a JánoshegyMerlot-ja. Az elkészült borok pedig olyan egyéniséggel bírtak, amelyek megmutatták a szakmának és Gézának is, hogy érdemes komolyabban a borkészítés felé fordulnia.

Birtok születik
A filozófia a kezdetektől a természetes borkészítés, 2007-től minden bora (a rozé kivételével) spontán erjed. A fő cél a termőhely és az évjárat bemutatása, nem véletlenül a dűlők szerepelnek nagybetűkkel a címkéken. Lösz talajokon gyorsabban fejlődő, gyümölcscentrikus borok tudnak készülni. Szélsőséges időjárási viszonyok között a talajok vízmegtartó képessége felértékelődik. A birtok kiemelt területe, a Jánoshegy, amely egyedi adottságokkal rendelkezik a borvidéken. Kötött vályogtalajon igen változatos, ásványi anyag tartalommal, homokköves altalajjal, az elerodált területeken a talajfelszín is köves, a terület minden adottsággal rendelkezik a legmagasabb presztízsű borok készítéséhez. Természetesen, ehhez szükség van az aktív, naprakész talajmunkára, ami ezt elősegíti.

A kezdeti fajták mellé egyre másra sorakoznak be újonnan telepített fajták, így a Rajnai Rizling, a Sauvignon Blanc, a Pinot Noir, a Syrah, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon és a Cabernet Franc. Alapvetően vörösboros birtokként határozza meg magát a Kislaki, hiszen az 1800-as években nagyrészt kékszőlő termett a somogyi lankákon, és Gézát is a vörösborkészítés izgatja jobban (bár egyre inkább beleássa magát a Rajnai Rizling rejtelmeibe). A spontán erjesztéshez 3-500 literes hordókat használnak elsősorban. A fehérborok érlelése 3-6 hónap, a vörösöké átlagosan 12 hónap a hordóban.
A jelen
Napjainkra szépen épül a szőlőskislaki birtokközpont, mára közel 20 hektáron folyik a gazdálkodás. A birtokon mini-vinotéka és borkert várja a természetes ízekre szomjazó borisszákat. Saját méz és dióolaj színezi a választékot, a saját sütésű kenyérrel verhetetlen párost alkotva. A vendéglátás is folyamatosan fejlődik, hiszen Géza „felkarolt” két pusztulóban lévő házat a Jánoshegyen, igényes, szőlő- és Balaton-panorámás szállást kialakítva a hegyen. Így jött létre a Jánoshegy 10. és a Jánoshegy 26. utalva arra, hogy korábban virágzó élet zajlott a hegyen, utcanevekkel és házszámokkal. A birtokközpont is megtelik tartalommal, hiszen a Kislaki Tavasz és a Kislaki Ősz már jól ismert programok a borkedvelők körében. Május 13. a következő beírandó program, Kislaki Tavasz immáron kilencedszer. Géza és Merlot nevű kutyája vár mindenkit szeretettel!
Illetve, aki nem tud addig várni, annak ajánljuk figyelmébe a május 4-én a Zwack Múzeum és Látogatóközpontban megrendezésre kerülő borkóstolót, a Zwack Opent, ahol találkozhat Gézával és boraival.
A Kislaki borok forgalmazója a Zwack Izabella Borkereskedés
 
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram