Hirdetés
Hirdetés

Legjobb street food hazai topéttermekben

SZERZŐ: DiningGuide
2015. május 25.
a TOP100 rovat
támogatója

Olyan top éttermek listáját állítottuk össze, ahol a séf eredetileg „street food” jellegű ételt karolt fel és helyezett fel az étlapra. Bevállalta.

Hirdetés
Anyukám Mondta - fotó: Pintér Árpád (Pixeltaster)

Anyukám Mondta - fotó: Pintér Árpád (Pixeltaster)


Anyukám Mondta - sok-sok minden

A Dudás testvérek encsi főhadiszállása maga a nagybetűs street food-bázis. A pizzáról most nem is beszélnénk, mert az alap, de hát itt van még a csodálatos toszkán pacal, a lampredotto, a porchetta, a bárányburger és az étlapon nemrég debütált házi lángos, amit Szabolcs egy kicsit feldob za'atarral. A recept egyébként Marika nénitől van, aki „kb. 100 éve süt az encsi piacon lángost”. És, hogy mi van a firenzei népeledelben (amit mostanság néhány élvonalbeli olasz étterem is étlapra tett)? Szabolcs válaszol: „A marha negyedik gyomra, nem a recés és a bendő, amit mi pacalnak ismerünk és nem is a százrétű, amit annyira nem ismerünk, hanem az oltó, ami nem a szarvasmarha szájához, hanem a másik végéhez esik közelebb.

Bock Bisztró - Big Bock Beef Burger

Bíró Lajos nem viccel a hamburgerrel, két húspogácsát is kapunk egy nagy, kalácsos fényű hamburgerzsemlében. Tetején pirított hagyma, majd panírozott húspogácsa (borjú)fejhúsból, a második húspogácsa marhahátszínből készül. Mi még? Majonéz alapú szósz lilahagymával és csemegeuborkával, illetve ajvárkrém fehér káposztasalátával. A hamburgerzsömle természetesen saját recept alapján, minden nap frissen készül. Egy feneketlen mélységű zöldsaláta jár még hozzá.

Costes - fotó: Nagy Balázs

Costes - fotó: Nagy Balázs


Costes - "Pho" inspiráció

Miguel Rocha Vieira, a Costes portugál séfje egy ázsiai út során kapta az ihletet, újragondolta a jellegzetes vietnami utcai étel, a „pho” ízeit az a’la carte egy fogásaként. Az eredeti recept új változatában, a csontból és farokból főtt alaplébe házi rizstészta, lime, koriander gél és végül koronaként wagyu marhából tataki kerül. Májusban lekerült az étlapról.

Gresham - Gresham burger

A Greshamet a torontói székhelyű Four Seasons Hotels Inc. üzemelteti, így mondhatni, nem is annyira meglepő, hogy hamburgerrel is szolgálnak. Hát persze, hogy ezen a téren is adnak a luxusra, amit az ár is jelez. A legjobb marha steakhúsból készítik a húspogácsát, enyhén rózsaszín belül, kívül is tökéletes, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Egy szelet eidami sajtot olvasztanak rá, paradicsomot, egyedi fűszerezésű hagymasalátát tesznek bele, a szezámmagos zsemle puha, szépen pirított. Klasszikus sült krumpli, és ízlés szerint szószok még a tányéron. A burger nem szerepel az étlapon, kérjük!

IKON

IKON


IKON (Debrecen) - IKON hamburger

Debrecen legjobb étterme is hamburgerezik, egész pontosan az ebéd és vacsoraidő közötti intervallumban. Pataky Péterék ezen a fronton is jól teszik a dolgukat. A hamburgert egy méretes tálcán szervírozzák házi magos mustárral és zöldfűszeres majonézzel, balzsamecetes öntettel meglocsolt friss-ropogós salátával. A húspogácsa charolais szarvasmarha, mellette hagyma és idény szerinti helyi, friss zöldségek. A hamburger tésztáját helyben gyúrják, a zsemlét maguk sütik, minden nap, frissen. Semmi fakszni, egyszerűségében tökéletes.

NU - tarja NUrger

A NU mindig tart étlapján hamburgert is, a sokszor egész különleges ételkompozíciók között. Ennek legújabb változata a tarja NUrger. Benne konfitált tarja lecsómártással, körülötte friss saláta,paradicsom, mézes mustár. Mellette külön házi csalamádé. Mindezt buciban prezentálják.

Pest-Buda - kenyérlángos

A budai Várban lévő étterem „nagymama magyar konyhája”-ként definiálja önmagát. Ennek a koncepciónak (egyik atyja: Litauszki Zsolt) része a hétféle kenyérlángos is, az alap tejfölös, szalonnás, hagymás koncepciótól a tojásos-lecsós, kolbászos vagy spenótos, kacsamelles, illetve libamájas kenyérlángosig. A kenyeret helyben gyúrják és frissen sütik a feltétekkel.

Bock

Bock


+ Gourmet hamburgerért javasoljuk még a betérést az Október 6. utcai KNRDY-ba. És hát itt az ÉS bisztró a fantasztikus luxus libamájas hamburgerével. Mélyen kell a pénztárcába nyúlni, de tényleg megéri. A miskolci Végállomás Bistorantban is kedveljük a hamburgert. A helyben gyúrt, sütött hamburgerzsemlében marhahúspogácsa, mézes dijoni mustárral, salátával.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram