Hirdetés
Hirdetés

Leclerc Briant a Laurelben – Pierre Bettinger Budapestre hozza a biodinamikus champagne-t

SZERZŐ: Király Márton
2023. március 21.
A páratlan champagne-sort most kiegészítő kóstolómenüvel párosítva ismerhetik meg a vendégek.  
Hirdetés

Március 29-én tartják a Laurel Trezor Klub legújabb eseményét, mely méltán kapta az év eddigi legvagányabb champagne-vacsorája elnevezést. Az étterem alatt húzódó 104 bortrezor tulajdonosi körének, és minden érdeklődőnek szervezett tematikus kóstolóvacsorára legközelebb az egyik legizgalmasabb francia pezsgőház, a Champagne Leclerc Briant tételei érkeznek.

A birtok története az 1872-es alapítással kezdődött, az utóbbi évtizedekben pedig a Ház újra a figyelem középpontjába került. A világhír mögött nem csak a kiváló pezsgők állnak, hanem az a tény is, hogy a Leclerc Briant az egyik első, leghangosabb és legfontosabb szószólója volt a fenntartható szőlőművelésnek. Az elsők között voltak, akik az organikus művelésmód, majd pedig a biodinamikus gazdálkodás felé fordultak.

Az általuk készített, valóban páratlan champagne-sort most kiegészítő kóstolómenüvel párosítva ismerhetik meg a vendégek.

„A champagne egyáltalán nem idegen a Laurel Étteremtől, sőt szerénytelenség nélkül állíthatom, ezen a téren érezzük magunkat a legjobban és ebben is vagyunk a legjobbak.”

Ezek már Tüű Péter, többszörös díjnyertes sommelier, az est egyik házigazdájának gondolatai, aki a Dining Guide-nak azt is elárulta, hogy azon kívül, hogy szakterülete, Champagne különösen fontos is a számára.

„Champagne a szívem egyik csücske és az ötlet, hogy most egy Ház tételein keresztül mesélhetek a borvidékről, különösen fontos számomra.”

A különleges alkalomra összeállított pezsgősorban a champagne-stílusok teljes skálája felvonul, és minden tétel mellé olyan étel érkezik, ami a leginkább kiemeli a pezsgő jellegzetes karakterét.

„A sommelier feladata általában az, hogy már kidolgozott ételekhez, menüsorhoz találja meg a megfelelő borkíséretet. Ebben az esetben viszont fordítva volt. Kiválasztottam hat champagne-t a Ház kínálatából, ezeket közösen megkóstoltuk a séffel Mede Ádámmal  és a pastry séffel,  Ötvös Zsuzsival, és így alkottuk meg a pezsgőkhöz az ételeket.”- mesélt a menüsor megalkotásáról a sommelier.

Vintage, magnum, Blanc de Blancs, Brut Zéro és Rosé de Saignée. Jól csengő kifejezések, tekintélyes évjáratok követik egymást a szerda este hét órakor kezdődő vacsorán, az ételek között pedig lepényhalat, fésűkagylót hamachi sashimit is találhatunk, Mede Ádám séf stílusában elkészítve, champagne-hoz igazítva. A Laurel Executive Sommelier-je szerint nehéz lenne kiemelni kedvencet a sorból:

„A 2012-es Château d’Avize Grand Cru Blanc de Blancs önmagában is egy csoda, kiemelkedően jó évjáratból származó pezsgő. Nagyon érdekes a Rosée de Saignée esete is. Ez a pezsgő a Champagne-ban engedélyezett két rozékészítési módszer közül az archaikusabb stílusú, rusztikusabb borokat eredményező módszerrel készült. Ehhez kecskesajtos-hibiszkuszos, nagyon izgalmas desszertpárosítás érkezik. Régóta szeretem a sorban szereplő Blanc de Meuniers-t is. A három champagne-i szőlőfajtából nekem egyébként a meunier a titkos kedvencem, ez pedig 100%-ban ebből a szőlőfajtából készül. Izgalmas, vibráló, kellemesen ropogós-fanyar, mindenképpen szerettem volna, ha bekerül a sorba!”

Az est folyamán a pezsgők és az ételek mellé ehhez hasonló szakmai információkkal, borvidéki történetekkel is szolgál az étterem, és ezek nem csak Tüű Pétertől, hanem az este különleges díszvendégétől is érkeznek majd. A kóstolóvacsorán ugyanis részt vesz Pierre Bettinger, a Leclerc Briant kereskedelmi igazgatója is.

„ Különleges alkalom ez, igazi szintlépés a Trezor Klubban, hiszen nem csak egy Ház termékein keresztül fedezünk fel egy borvidéket, de érkezik valaki, aki testközelből mesélhet a Ház mindennapjairól, működéséről, legújabb céljairól. Én arról fogok mesélni, hogy az egyes pezsgők mely aromajegyei fogtak meg bennünket, mi alapján dolgoztuk ki a párosításokat, míg Pierre Bettinger a Ház történetét, filozófiáját mutatja majd be.”

A Leclerc Briant trendszetter és éllovas, a biodinamikus gazdálkodás, a fenntartható szőlőművelés egyik legfontosabb champagne-i képviselője. A természetközpontú borkészítés azonban nem csak művelésmód, hanem attitűd is, ami néha a pezsgőkben is visszaköszön.

„ A Leclerc Briant pezsgőiben tapasztalható valami, amit nagyon jó értelemben vett fésületlenségnek neveznék. Ez annyit jelent, hogy a nagy champagne-márkákhoz képest ez a Ház kísérletezőbb, szokatlanabb ízvilágú, olykor rusztikusabb pezsgőket készít. Bevállalják a markáns hordóhasználatot, mernek a pinot meunier-re koncentrálni. Nagyon sok champagne-szakértőnek, rajongónak elképzelhetetlen a hordó ilyen szintű használata, de a Leclerc Briant nem fél a kőbe vésett szabályokat megkérdőjelezni. A végeredmény pedig izgalmas, merész és nagyon egyedi pezsgő lesz.”

Az esemény regisztrációhoz kötött. Érdemes mielőbb foglalni, ha szeretnénk első kézből megismerni Champagne 21. századi arcát, amit a lehető legelőnyösebb oldaláról kísérnek a Laurel Étterem ételei.

Az rendezvényre ezen a linken regisztrálhatunk

A vacsorát bemutató Facebook-eseményt pedig itt találjuk.

 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram