Hirdetés
Hirdetés

Le Creuset - Műalkotás öntöttvasból

SZERZŐ: Király Márton
2023. április 11.
Nigella Lawson a piros színűre esküszik, Julia Child tette ismertté Amerikában, Marilyn Monroe sárga készlete pedig milliókért kelt el egy árverésen. Minden egy találkozással kezdődött.
Hirdetés

Fresnoy-le-Grand

Fresnoy-le-Grand egy aprócska iparváros Franciaország északi részén, mintegy kétórányi autóútra a fővárostól. Errefelé kevés látnivaló akad, a táj kissé egyhangú, az időjárás kellően esős és barátságtalan, de Fresnoy-le-Grand mégis érdemes a figyelemre.

1925-ig a város mindössze annyit tudott felmutatni, hogy stratégiailag fontos helyen fekszik, a környéken áthaladó vas-, homok- és kokszszállítmányok mind érintették Fresnoy-le-Grand utcáit. Ezek az anyagok önmagukban nem mondhatók túlságosan izgalmasnak, talán csak a velük foglalkozó iparmágnások számára érdekesek.

Fotó: www.lecreuset.com

Üzleteik bővítése, a fenti anyagokban rejlő lehetőség és a városka elhelyezkedése vonzotta ide azt a két belga iparost is, akik 1925-ben külön érkeztek a városba, de utuk innentől közösen folytatódott. A két belga vállalkozó, Armand De Saegher, aki a vasöntés szakértője és Octave Aubecq a zománcozási technika ismerője összetalálkoztak Fresnoy-le Grand-ban, és találkozásukból olyan történet keveredett, ami átírta a konyhaművészetet.

Ahogyan a fenti, önmagukban unalmas nyersanyagok összeadásával is csoda születhet, úgy a két szakember tudásának elegyítésével is valami olyan jött létre, ami messze több a hozzávalók összegénél.

1925-ben De Saegher és Aubecq lerakták a Le Creuset-gyár alapjait.

Le Creuset

E világhírű, zománccal bevont, öntöttvas konyhai edényeket gyártó cégnek a termékeit mára az egész világon ismerik, szeretik, rajongják és használják. A két szakértő valami olyat hozott létre, ami finoman szólva is időtállónak bizonyult. A cég története pedig igazi sikersztorinak.

1925-ben öntötték ki az első holland sütőt, amit jellegzetes vöröses-narancssárga színű zománccal vontak be. A fedeles edény színét az olvasztott vasérc izzó ragyogása inspirálta és a mai napig a lassan százéves vállalkozás legsikeresebb terméke.

Fotó: facebook.com/ Le Creuset

A Le Creuset története az állandóság, a megbízható minőségről, a hagyománytisztelő megújulásról és az elnyűhetetlen tartósságról szól.

A konyhai edények ekkoriban már hasonló anyagból készültek, de két fontos dolog hiányzott belőlük. A Le Creuset formatervezett vonalaival és élénk színével azonnal berobbant a piacra, ám ezek a külsőségek önmagukban nem tették volna lehetővé a több évtizedes szárnyalást.

A siker legfontosabb titka a minőség volt, melyet jól mutat a Le Creuset mai napig képviselt üzletpolitikája: zománcozott vasedényeikért életre szóló jótállást vállalnak.

Az öntés művészete

A hagyományos homokformázásos vasöntés és a minimum három rétegben felvitt zománc jó alap erre a garanciára, technikailag elnyűhetetlen edényekről beszélünk. Pedig a világ konyhafőnökei, amatőr szakácsai, hobbipékjei és ínyenc séfjei nap mint nap komoly igénybevételnek teszik ki az edényeiket. Elterjedt nézőpont, miszerint a Le Creuset cocotte a konyhai manőverek egész tárházát teszi lehetővé, és akinek a konyhája egy ilyen edénnyel van felszerelve, azt nagy meglepetés már nem érheti.

Fotó: facebook.com/ Le Creuset

A másik fontos szempont, mely az edénygyártó cég töretlen sikeréhez vezetett, a megjelenésre fektetett hangsúly. Öntöttvas edényeket sokan készítenek, ám csak a Le Creuset az, amit ellenfényben, száz lépés távolságból is azonnal felismerhető. Ez pedig már a kezdetektől fogva az első, lávaszínűre kevert zománcréteg felvitelétől igaz. Hasonló a történet a Veuve Clicquot briliáns marketingfogásához, a jogi védelem alá helyezett sárga címke azonnal azonosítható, és automatikusan minőséghez köthető. A Le Creuset gyárban azonban nem ragadtak le egyetlen árnyalatnál. Ma több mint százféle színben készülnek a francia gyár edényei (hogy a különleges dizájnú, például a Star Wars filmekre emlékeztető árnyalatokban piacra dobott termékekről ne is beszéljünk), de a minimum három rétegben felvitt zománc minősége állandó maradt.

Fotó: facebook.com/ Le Creuset

Ahogyan a nagyrészt változatlan készítési módszer is. Az 1925-ben elkezdett folyamatot a második világháború alatt kissé tovább finomították, bevonva a robbanásszerűen fejlődő hadiipar vasöntésben elért fejlesztéseit, de a Le Creuset edényeket a mai napig a leghagyományosabb módszerrel gyártják. Minden darab saját öntőforma alapján készül, melyet összesen egyszer használnak fel, ami azt jelenti, hogy mindegyik egyedi. Az öntőformába beleömlik az olvasztott fémek titkos keveréke. A vasat ugyanis különböző fémekkel ötvözik, de a pontos keveréket a Le Creuset, akárcsak egy jó recept esetében, titokban tartja.

Fotó: www.lecreuset.com

A kiöntött edények felületét ezek után homokkal csiszolják és teszik porózussá, hogy az érkező zománcréteg megfelelően tapadhasson. A felületre először egy alapozóréteg kerül, ami meggátolja a fém rozsdásodását, majd egy forgatható állványon a festésért felelős dolgozó felviszi a zománcot, a választott színben. Ezek után nyolcszázhúszfokos kemencében ég tökéletesre az elkészült darab. Az egész folyamat mintegy százhúsz munkaórát vesz igénybe.

Fotó: facebook.com/ Le Creuset

Egyedi edény és rengeteg munka. Egy Le Creuset cocotte a kezdéstől a befejezésig legalább tizenöt ember kezén megy keresztül, akik a törekednek a makulátlan és tökéletes munkára, ami nem is csoda, hiszen a munkafolyamat minden lépését alapos ellenőrzés követi.

Ez a szigorú gyártás két dolgot eredményez. Egyrészt érthetővé teszi az éltere szóló minőséget, másrészt magyarázatot ad az edényeken lógó, olykor valóban csillagászati összegekre rúgó árcédulára. De ha belegondolunk, hogy egy Le Creuset esetében nem csak egy edényt, hanem egy olyan funkcionális műtárgyat kaphatunk, melyet jó eséllyel még az ükunokáink is használhatnak, akkor máris nem tűnik rossz befektetésnek.

Fotó: facebook.com/ Le Creuset

A megújulás

A minőség állandósága mellett a legfontosabb a megújulni tudás képessége. A Le Creuset sohasem félt attól, hogy ha kell, meghallja az idők szavát. A kezdetekkor megértették, hogy a világ nem csak egy újabb főzőedényre vágyik, hanem valamire, ami szépségében, formájában, időtállóságában több annál, és tökéletesen teljesítették is ezt a feladatot. Ám azt is tudták, hogy hiba lenne hátradőlni és hagyni, hogy a világ ízlése ellépjen a cég termékei mellett.

Fotó: www.lecreuset.com

Az ötvenes években szerződtették Raymond Loewy ipartervezőt, aki a háború utáni minimalista igényeknek megfelelően újratervezte a cocotte kerek formáját. Hasonló lépés volt 1970-ben Enzo Mari nápolyi művész alkalmazása is, aki a fogantyúk formáját szabta át a kor igényeinek megfelelően. Dizájner edények, talán így lehetne összegezni a státuszt, melyet a Le Creuset alapított és ért el. Ha kellett, a lehető legváratlanabb helyekről merítették az inspirációt, ilyen volt például az első, kék színben elkészített sorozat is, melyhez az ötletet a Gauloises cigaretta kék doboza adta… Ma már ott tart a brand, hogy minden évben világszerte várják a rajongó tömegek, hogy nyilvánosságra hozzák a legfrissebb színpalettát.

Fotó: facebook.com/ Le Creuset

Az évek során a Le Creuset elképesztő számokat produkált. Hatvan országba jutott el az a mintegy háromszázmillió darab öntöttvas edény, mely a legszigorúbb mérce szerint készült, és készül a mai napig a Fresnoy-le-Grand-ban található üzemben. Most, ebben a pillanatban is zajlik a munka, hiszen az üzem kapacitása napi tízezer öntés. A Le Creuset majdnem száz éve látja el a világ konyháit a legjobb edényekkel, és a márka lassan a jó étel szinonimája lesz. Már csak az a kérdés, mit tartogat a következő száz év?

Forrásaink voltak:

1 2

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram