Hirdetés
Hirdetés

Le a sztereotípiákkal! Többszörös világbajnok whisky Japánból

SZERZŐ: diningguide
2018. március 27.
Amikor a japánok lefőzték a skótokat.
Hirdetés

Amerikai bourbon ide, ír whiskey oda, az évszázados hagyományokkal rendelkező skót lepárlóüzemeknek sokáig nem volt félnivalójuk a nemzetközi porondon. A 20. század végéig a szakma és a közvélemény szemében is a skót whiskyknek volt világszerte a legnagyobb presztízse.

2001-ben fordult a kocka, amikor a rangos Whisky Magazine egy japán whiskynek ítélte oda a fődíjat.

Ez különösen annak fényében óriási teljesítmény, hogy a japán whisky története mindössze szűk száz évre tekinthet vissza. Torii Sindzsiro 1923-ban alapította Japán első whiskylepárlóját Yamazaki néven, amely ma a legnagyobb japán whiskygyártó céghez, a Suntoryhoz tartozik.

tokyotora / Instagram


Torii tudatosan választotta meg a lepárló helyszínét. A Kiotótól délnyugatra eső terület évszázadok óta jó vizeiről volt híres: a japán teaszertartás egyik legendás alakja, Sen no Rikyu is itt alapított teaházat a 16. században.

Ma a Suntoryé a világ harmadik legnagyobb lepárlóüzeme.

Emellett számtalan jelentős italmárka, többek között a Jim Beam termékcsalád is a cég tulajdonában van. A Yamazaki lepárlóüzemben készülő, 21 éves Hibiki már négyszer elvitte a fődíjat, mégpedig a gabona- és malátawhiskyk házasításával készülő, vagyis blended whisky kategóriában a World Whiskies Awards-on, amely a whiskyk egyik legrangosabb megmérettetése. Jim Murray, a világ legismertebb whiskyszakértője pedig 2015-ös Whisky-bibliájában a Yamazaki sherrys hordóban érlelt single malt whiskyjének

elképesztően magas pontszámot adott – 97,5 pontot a 100-ból.


A Suntory cég neve a whiskyk világában kevésbé járatosak fülében is ismerősen csenghet. Sofia Coppola 2003-as Elveszett jelentés című filmjében Bill Murray egy kiöregedett filmsztárt alakít, aki a Suntory cég felkérésére érkezik Japánba, hogy egy whiskyreklámban szerepeljen.
 
A Suntory legnagyobb riválisát, a Nikka céget Takecuru Maszataka alapította 1934-ben. Takceuru fiatal vegyésztanulóként 1918 táján Glasgow-ban is megfordult, és tanulmányútja során a skót whiskyfőző üzemeket is végigjárta. A Nikka cég több díjnyertes, nemzetközileg is elismert whiskyt tud felmutatni. Az északi fekvésű Hokkaido szigeten található Yoichi nevű lepárlóból származó single maltja törte meg a skót whiskyk uralmát 2001-ben. A Honsú-sziget északi részén fekvő Miyagikyo nevű üzemük egyik büszkesége pedig a Coffey-féle gabonawhisky-különlegesség.

mrblack29 / Instagram


A japánokat eddig sem úgy ismertük, mint akik bármit is félgőzzel csinálnának, és ez a whiskyk terén sincs másképp. A japán whiskyk kétségtelenül rengeteget köszönhetnek a skót gyökereknek,

a japán lepárlóüzemek azonban nem ragadtak le a skót technikák másolásánál,

igyekeznek folyamatosan tökéletesíteni a gyártási folyamatot. A japán szakemberek minden apró részletre kiterjedő figyelmessége és kitartása meghozta a gyümölcsét: a japánoknak sikerült „lefőzniük” a skótokat.
A legnagyobb problémát manapság az jelenti, hogy a japán gyártók nem képesek tartani az iramot a megnövekedett nemzetközi érdeklődéssel. Mivel a legelismertebb whiskyfajták gyakran nincsenek készleten, és

éveket kell várni, amíg a kínálat fedezni tudja a keresletet,

a japán whisky hívei a kormegjelölés nélküli whiskyket is egyre inkább előnyben részesítik. Több, mint a semmi!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram