Hirdetés
Hirdetés

Látvány és hagyomány: Steirereck

2016. november 7.
Idén nem először végzett a 9. helyen a világ 50 legjobb éttermének versenyén Bécs büszkesége. Lehet-e szimplán étteremnek nevezni a három külön étteremből álló intézményt, amelynek saját majorsága, üvegháza, narancsligete, sőt halastava is van? A sajtszobában 160-féle sajtot, a pincében 25 ezer palack bort tartanak.
Hirdetés

Képzeljünk magunk elé egy stájerországi vendéglős famíliát, akiknek saját gazdaságuk van veteményesekkel és ligetekkel, borjúkkal és szarvasokkal; híresek a Wiener Schnitzelükről, és küldetésüknek tekintik az osztrák kulináris hagyományok ápolását. Heinz Reitbauer és felesége, Frau Birgit mindezt úgy mondhatja el magáról, hogy a világ egyik legmenőbb és legelismertebb, abszolút modern, nem mellesleg 2 Michelin-csillagos éttermét viszik.
A Steirereckben a sokat dicsért látvány nem merül ki a különleges üvegkocka épületben és az impozáns tányérokban. Az étkezéseket színházias gesztusok kísérik, ilyen show-elem a vendégek előtt forró méhviaszban megsütött szemling (pisztráng), amelyet a San Pellegrino versenybírái is kiemeltek. A Steirereck egyik legnagyobb erénye, hogy mégis nagyon személyes hangvételű, a legendás kenyér- és sajtkínálat kis kocsikon érkezik az asztalokhoz, az étteremnek pedig szívügye, hogy a feltátalt alapanyagok eredetéről mindent elmeséljen. Sokat ők maguk termelnek meg belőlük, az étterem tetején pedig a fűszernövénykertjük zöldell.
steirereck-front-night
„Ez már rég nem kizárólagosan a tányér megjelenéséről szól. Amellett, hogy tökéletes a konyha, barátságos a kiszolgálás, van az étteremnek egy különleges hangulata” – nyilatkozott Wolfgang Rosam, az osztrák gasztromagazin, a Falstaff vezetője. A barátságos hangulat már csak azért is nagy teljesítmény, mert a Steirereck jóval több (napi 150-200) vendéget fogad, mint a Michelin-csillagos éttermek általában. A személyzet összlétszáma összesen körülbelül 100 fő.
A Steirereck világszemlélete mindenképpen izgalmas, ugyanis egyszerre hangsúlyosan hagyományőrző és innovatív. Sokáig tartották magukat például ahhoz, hogy a többórás étkezések során minden jóval igen, de wifivel nem szolgáltak a vendégeiknek. Ezt a szabályt nemrég a távol-keleti vendégek nyomására feloldották.
Számunkra külön jó érzés a Steirereckről írt kritikákban a kiváló kiszolgálásról olvasni, ugyanis egy magyar vendéglátós, Tar Szabolcs több mint négy éven át erősítette az étterem szervízcsapatát. Az ő titkos tippje nekünk, hogy ha ott ennénk: az ikonikus knödlt akkor is kérhetjük, ha az nem szerepel az étlapon. Gulyással és libamájas ételekkel a magyar konyha is meg szokott jelenni a Steirereck étlapján, a több száz bort számláló étlapon pedig kb. tíz magyar bort találhatunk, köztük St. Andreát és Jásdit.
tarszabolcs
Meg kell említenünk, hogy amilyen magasan jegyzett étterem a Steirereck világviszonylatban, olyannyira nincsen messze tőlünk Bécs. Az ebédmenü ára az esti menü kb. kétharmadába kerül (100 euró körül alakul a 4 vagy 5 fogás), de szimpatikus alternatíva a Steirereck Meierei-t meglátogatogatnunk, ha szeretnénk bepillantani a legendás étterem életébe. A kétcsillagos csúcsétterem az emeleten található, a közérthetőbb és legfőképpen megfizethetőbb Meierei-t az épület alsó szintjén találjuk. Itt reggeli-, ebéd- és vacsorázási lehetőség is van. Mindkettőbe szükséges a bejelentkezés, az emeleti étterembe való foglalásra jellemző az egyhónapos várólista.
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram