Hirdetés
Hirdetés

Lassan sült libacomb sült céklás káposztakrémmel, káposztás derelyével, birsalma kompóttal és grillezett körtével a Végállomás Bistro&Wine-ból 

2024. november 10.
Darab Ádám, a Végállomás Bistro&Wine séfje elmondása szerint „hálás a libacomb, ha lassan sütjük”, tehát nagyjából 120 fokon, legalább 150 percig – ugyanis ez hozzájárul ahhoz, hogy az ízek jobban kiteljesedjenek. Ráadásul a húst megkoronázhatjuk káposztakrémmel, sült céklával, meggyel vagy gránátalmával. Márton-napi recept következik.
Hirdetés

Hozzávalók: 

  • 6 db libacomb 
  • sóoldat (3 liter víz és 150 g só)
  • 8 db egész bors
  • 10 szál kakukkfű
  • 6 szál zsálya
  • 5 gerezd fokhagyma 
  • 300 g vöröshagyma 
  • 1500g lilakáposzta 
  • 300g lilahagyma 
  • 300 g meggy
  • 60 ml gránátalma melasz
  • 20 ml ecet
  • 100 g vaj 
  • 300 g cékla
  • 6 g kömény 
  • 6 db babérlevél 
  • 1 kg burgonya 
  • 120 g vaj 
  • 250 g liszt 
  • 2 egész tojás és 3 sárgája 
  • 30 g só
  • 1 kg birsalma
  • 1 l víz 
  • 200 ml 5%-os almaecet
  • 3 g só
  • 5 g szegfűbors
  • 5 g szegfűszeg 
  • 50 g cukor
  • 2 db fahéj 
  • 30 ml citromlé 

A libacombokat előkészítjük, sóoldatba helyezzük 12 óra hosszára. Majd a fűszerekkel és hagymával fokhagymával kacsazsírral kicsi vízzel fólia alatt lassan omlósra sütjük. Ha megsült, levesszük  a fóliát, libazsírral átkenjük és 220 fokon 10 perc alatt ropogósra sütjük.

A lilakáposztát előkészítjük, majd vékonyan legyaluljuk, a lilahagymát félfőre vágjuk, kacsazsíron megpirítjuk, majd mehet rá a káposzta, ecet, só, bors, őrölt kömény és a babérlevél. Kis lángon elkezdjük párolni,  fél óra múlva pedig hozzáadjuk a magozott meggyet és tovább pároljuk. Közben a céklákat sózótt fóliába csomagoljuk egyesével és puhára sütjük, ezt követően pucoljuk, majd daraboljuk. 

A meggyes párolt káposzta felét eltesszük, ez kerül majd a derelyébe, a másik felét pedig turmixoljuk a céklával, a gránátalma melasszal és a vajjal. A burgonyát egészben, héjastól megsütjük, majd tisztítjuk, ha meghűlt, akkor daráljuk. A derelye tésztához összeállítjuk a darált burgonyát, kiterítjük az asztalra, sózzuk, majd liszttel megszórjuk, ismét sózzuk. Az előre felütött tojásokat ráöntjük, a szobahőmérsékletű vajat eloszlatjuk rajta, majd összehajtogatjuk a tésztát. A kész tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk, kör alakot szúrunk ki belőle, majd a közepébe helyezzük a párolt káposztát, kettéhajtjuk és villával megnyomkodjuk a tészta szélét, lezárjuk. Alternatív megoldás lehet a derelyeformázó használata. A derelyéket forrásban lévő vízben főzzük, majd kacsazsírban megpirítjuk. A birsalmát előkészítjük, kisebb háromszögekre vágjuk, majd a felforralt kompótlében puhára főzzük. A körtét előkészítjük, majd cikkekre vágjuk, serpenyőben egy kis vajjal és kakukkfűvel megpirítjuk.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram