Hozzávalók:
- 6 db libacomb
- sóoldat (3 liter víz és 150 g só)
- 8 db egész bors
- 10 szál kakukkfű
- 6 szál zsálya
- 5 gerezd fokhagyma
- 300 g vöröshagyma
- 1500g lilakáposzta
- 300g lilahagyma
- 300 g meggy
- 60 ml gránátalma melasz
- 20 ml ecet
- 100 g vaj
- 300 g cékla
- 6 g kömény
- 6 db babérlevél
- 1 kg burgonya
- 120 g vaj
- 250 g liszt
- 2 egész tojás és 3 sárgája
- 30 g só
- 1 kg birsalma
- 1 l víz
- 200 ml 5%-os almaecet
- 3 g só
- 5 g szegfűbors
- 5 g szegfűszeg
- 50 g cukor
- 2 db fahéj
- 30 ml citromlé

A libacombokat előkészítjük, sóoldatba helyezzük 12 óra hosszára. Majd a fűszerekkel és hagymával fokhagymával kacsazsírral kicsi vízzel fólia alatt lassan omlósra sütjük. Ha megsült, levesszük a fóliát, libazsírral átkenjük és 220 fokon 10 perc alatt ropogósra sütjük.
A lilakáposztát előkészítjük, majd vékonyan legyaluljuk, a lilahagymát félfőre vágjuk, kacsazsíron megpirítjuk, majd mehet rá a káposzta, ecet, só, bors, őrölt kömény és a babérlevél. Kis lángon elkezdjük párolni, fél óra múlva pedig hozzáadjuk a magozott meggyet és tovább pároljuk. Közben a céklákat sózótt fóliába csomagoljuk egyesével és puhára sütjük, ezt követően pucoljuk, majd daraboljuk.
A meggyes párolt káposzta felét eltesszük, ez kerül majd a derelyébe, a másik felét pedig turmixoljuk a céklával, a gránátalma melasszal és a vajjal. A burgonyát egészben, héjastól megsütjük, majd tisztítjuk, ha meghűlt, akkor daráljuk. A derelye tésztához összeállítjuk a darált burgonyát, kiterítjük az asztalra, sózzuk, majd liszttel megszórjuk, ismét sózzuk. Az előre felütött tojásokat ráöntjük, a szobahőmérsékletű vajat eloszlatjuk rajta, majd összehajtogatjuk a tésztát. A kész tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk, kör alakot szúrunk ki belőle, majd a közepébe helyezzük a párolt káposztát, kettéhajtjuk és villával megnyomkodjuk a tészta szélét, lezárjuk. Alternatív megoldás lehet a derelyeformázó használata. A derelyéket forrásban lévő vízben főzzük, majd kacsazsírban megpirítjuk. A birsalmát előkészítjük, kisebb háromszögekre vágjuk, majd a felforralt kompótlében puhára főzzük. A körtét előkészítjük, majd cikkekre vágjuk, serpenyőben egy kis vajjal és kakukkfűvel megpirítjuk.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.