Langham, Goring, Dorchester - 3 londoni szálloda, nagy múlttal, karácsonyi programokkal

SZERZŐ: Király Márton
2022. december 10.
a Lounge rovat
támogatója a
Michelin-csillagos vacsorák, karácsonyfa-allé, komolyzene a londoni zeneakadémia növendékeitől. Három szálloda Londonban, ahol a gazdag múlt mellett megfér a tündöklő jövő.
Hirdetés

London számos luxus szálláshelynek ad otthont. A nem egyszer évszázados múltra visszatekintő intézmények a XXI. században is a tradicionális kényelem, a patinás luxus fellegvárai. Ezeken a szálláshelyeken az év bármelyik napján ünnep elidőzni, de talán legszebb, és mindenképpen legkülönlegesebb arcukat a téli ünnepek idején mutatják. Három olyan londoni szállodát mutatunk be, amelyek különleges programokkal készülnek az évvégi ünnepekre.

The Goring Hotel

London belvárosában, a Belgravia kerületében, 1910 óta várja a látogatókat az ötcsillagos Goring Hotel. A szállodát március 2-án nyitotta meg Otto Richard Goring.

Ez volt az első olyan szálloda a világon, amelyben minden szoba saját fürdőszobával és központi fűtéssel rendelkezett.

Az évek során a Goring Hotel számos illusztris vendégnek adott otthont. 1914-ben itt volt a szövetséges erők parancsnoki központja, és az első világháború idején Woodrow Wilson elnökkel is ebből a szállodából tartották a kapcsolatot. A szállodát a hatóságok 1919. szeptember 8-án visszaszolgáltatták a tulajdonosainak.

Fotó: facebook.com / The Goring Hotel

1919-ben Lady Randolph Churchill, Winston Churchill édesanyja költözött a The Goring Hotelbe. A második világháború alatt a Fox Film stábja is a szállodában szállt meg, amikor a D-napi partraszállás helyszíne felé tartottak, hogy filmet készítsenek az ottani eseményekről.

A szálloda mára az egyetlen olyan hotel Londonban, amely még mindig az építtető család tulajdonában van.

Fotó: facebook.com / The Goring Hotel

Az anyakirálynő, Bowes-Lyon Erzsébet királyné is a Goring törzsvendége volt. A szálloda 2013 óta rendelkezik királyi beszállítói címmel (Royal Warrant of Appointment), amit még II. Erzsébet királynő adományozott.

Ez az egyetlen hotel a a világon, amely megkapta ezt a megtiszteltetést.

2011-ben, mielőtt Kate Middleton összeházasodott Vilmos herceggel, itt szállt meg a családjával néhány napra. A hercegné később visszatért, megtekintette a felújítási munkálatokat, ezzel is jelezve, hogy a Goring Hotel továbbra is fontos helyet foglal el a királyi család szívében.

Az elnökök és uralkodók szálláshelye a karácsony közeledtével különleges, háromnapos programmal várja az idelátogatókat. Az érkezéskor ajándék champagne fogad, majd egyedi karácsonyi vacsora következik a Nagyétkezőben. A három nap során a hotel személyzete exkluzív ajándékokkal lepi meg a vendégeket, és gondoskodnak arról, hogy minden ünneplő meghitt kényelemben tölthesse a szentestét. Privát vacsorákat szolgálnak fel a különtermekben, ahol külön karácsonyfa köré gyűlhet minden vendég a családjával együtt.

Fotó: facebook.com / The Goring Hotel

A Goring család negyedik nemzedékének köszönhetően a szálloda a világ egyik legjobb személyes szolgáltatását nyújtja. A Linley által tervezett, a brit konyha legjavát ünneplő étkezőteremtől kezdve a falakat méltóságteljesen díszítő, kézzel szőtt Gainsborough-selymek művészi kivitelezéséig a hotel csodaszép látványosság. Az élményt gyönyörűen kiegészíti a The Goring Gardens néven futó park, a főváros egyik legnagyobb magánkertje. A kertek tökéletes helyszínt biztosítanak a vendégek számára a délutáni tea elfogyasztásához.

Fotó: facebook.com / The Goring Hotel

Langham Hotel

A londoni Langham az egyik legnagyobb és legismertebb, hagyományos stílusú grand hotel Londonban. Marylebone kerületben, a Langham Place-en található, a a Regent's Park közelében.

A Langhamet John Giles tervezte, és a Lucas Brothers építette 1863 és 1865 között,. Akkoriban ez volt a város legnagyobb és legmodernebb szállodája, száz vizesblokkal, harminchat fürdőszobával és Anglia első hidraulikus liftjeivel. Az 1865. június 10-i megnyitó ünnepséget a walesi herceg tartotta.

Fotó: facebook.com / The Langham London

1867-ben egy amerikai volt uniós katonatisztet, James Sandersont nevezték ki vezérigazgatónak. A szálloda kiterjedt amerikai vendégkörrel rendelkezett, amelybe Mark Twain is beletartozott. A hotelt III. Napóleon, Oscar Wilde, Dvořák, Toscanini és Sibelius is látogatta.

A Langham a 20. században a királyi család tagjainak - például Diana walesi hercegnőnek - és politikusoknak, köztük Winston Churchillnek, Haile Selassie etióp császárnak és Charles de Gaulle-nak is kedvelt helye volt.

Az épület a második világháború során bombatalálatokat kapott, és olyan súlyosan megsérült, hogy hosszú évekre be kellett zárni, sőt, a lebontását is fontolóra vették. Végül 1991-ben, 100 millió fontos felújítás után Langham Hilton néven nyitotta meg újra a kapuit.

Fotó: facebook.com / The Langham London

A Langhamet 1995-ben eladták a hongkongi székhelyű Great Eagle Holdingsnak. Az új tulajdonos 1998 és 2000 között kibővítette a szállodát és további felújításokat hajtott végre. További felújításokra 2004 és 2009 között került sor, a becslések szerint 80 millió font értékben, és a hotel eredeti formáját visszaállították. A Great Eagle ezt követően a portfóliójába tartozó számos szállodáját átnevezte, és létrehozta a Langham Hotels International (Langham Hospitality Group) néven működő leányvállalatát.

A szálloda ötcsillagos besorolású. A 80 millió fontba kerülő felújítás újabb fordulója 2009 áprilisában fejeződött be. Az átalakított Langham most 380 szobával rendelkezik, a korábbi 425 helyett, továbbá egy felújított Pálmaudvarral, ahol 1865 óta szolgálják fel a délutáni teát, egy új üzleti központtal és 15 rendezvényteremmel, köztük a 375 vendéget befogadni képes Grand Ballroommal.

Gyles Brandreth 2010. március 19-én leplezte le a westminsteri önkormányzat által állított zöld emléktáblát, amely Oscar Wilde, Arthur Conan Doyle és Joseph Marshall Stoddart 1889. augusztusi találkozójának állít emléket a Langhamben. Stoddart megbízta a két másik férfit, hogy írjanak történeteket a Lippincott's Monthly Magazine című magazinja számára.

Arthur Conan Doyle megírta A négyek jele című művet, amely 1890 februárjában jelent meg folytatásokban a magazinban. Oscar Wilde pedig A Dorian Gray képe című művet készítette el, amely ugyanabban az évben, júliusban jelent meg.

Fotó: facebook.com / The Langham London

A Langham minden évben különleges meglepetéssel készül a karácsonyi ünnepekre. Az ünnepek témája mindig más, idén a „Zene” témaköré szervezik. Ennek keretében a Langham Hotel novemberben és decemberben húsz különleges koncertnek ad helyszínt, ahol a Royal Academy of Music zenészeinek komolyzenészei és jazz-előadói játszanak.

A különtermekben természetesen különleges, privát karácsonyi vacsorákra, közös champagne-kóstolókra, és a hotel által működtetett főzőiskola különleges, ünnepi előadásain való részvételre is van lehetőség.

A Langham egész decemberben a telet, a karácsonyt és az eljövendő újévet ünnepli. Felvonulnak a hagyományos brit konyha ételei, természetesen fine dining köntösbe csomagolva, az ünnepnapok végét pedig az itt is hagyományosan fényűző délutáni tea koronázza meg.

The Dorchester

Sir Robert McAlpine elképzelte, majd megalkotta a tökéletes szállodát. 1931. április 20-án megnyitotta kapuit a Dorchester. A legmodernebb tervezésű épületet rekordgyorsan, 18 hónap alatt, heti egy emelet sebességgel építették fel.

A Dorchester lett a világ első vasbetonból épült szállodája.

Fotó: facebook.com / The Dorchester

A szálloda lassan száz éve tartó történelme során királyi családok és hírességek szálltak meg itt, számtalan állami bankettnek és legendás partinak adott otthont a hotel nagyterme. Az 1930-as években különösen népszerű szálloda volt az írók és művészek körében, akik az itt megtartott irodalmi ebédeken vettek részt.

A II. világháború alatt Eisenhower tábornok, az amerikai erők európai főparancsnoka itt szállt meg, és a lakosztályában fejezte be a normandiai partraszállás hadműveleteinek megtervezését. A szálloda Eisenhower-lakosztálya tisztelgés a tábornok emléke és tettei előtt, az ő tiszteletére a korból származó emléktárgyakkal díszítik.

Fotó: facebook.com / The Dorchester

A háború után, 1946 és 1948 között a Dorchester hetente (legalább) egy jótékonysági bálnak, estélynek adott otthont. Ezek többségén a brit királyi család egy-egy tagja is részt vett.

II. Erzsébet királynő 1953-as koronázását a Dorchester külön megünnepelte. A szálloda homlokzatának díszítésére felkérték Oliver Messel vezető brit díszlettervezőt. A dekorációt a helyi lapok a legjobban sikerültnek nevezték.

A Dorchester Hotel műemlék, és ellenállhatatlan bája éppen abból fakad, hogy a belső terek, dekorációk, bútorok nagy része megőrizte az eredeti, 1930-as évekre jellemző, elegáns stílusát. Az időtlen állapot fenntartása, a történelmi korokon átívelő elegancia fontos érték a hotel számára, minden felújítás során tiszteletben tartják, és megbecsülik.

Fotó: facebook.com / The Dorchester

Kevés varázslatosabb helyszín létezik a karácsonyi Dorchesternél. Karácsonyi mágiáját még a jelenleg zajló kisebb felújítás sem képes megtörni. A belépő vendéget karácsonyfa-allé fogadja, a nyitott tűzterű kandallókban ropog a tűz. A délutáni tea elengedhetetlen itt is, a Veuve Cliquot Champagne-ház pedig gondoskodik arról, hogy a tea mellett buborékokat is kóstolhassunk. Az idei szezon különlegessége a téli mesevilággá átalakított tetőterasz, ahonnan fenséges kilátás nyílik London belvárosára, és ahol hangulatos kiülőkben kóstolhatjuk az északi félteke egyik legfinomabb forralt borát.

Fotó: facebook.com/ Alain Ducasse at The Dorchester

A vacsorát pedig London egyik legjobb éttermében, a szállodában található Alain Ducasse at The Dorchester étteremben költhetjük el. A három Michelin-csillagot büszkén birtokló étteremben a világ egyik leghíresebb séfjének stílusában készítik a francia konyha ikonikus fogásait. Természetesen az ünnepi asztalokról nem hiányozhat a hagyományos, angol karácsonyi puding sem.

Forrásaink voltak:

1 2 3

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram