Hirdetés
Hirdetés

La Marzocco szellemében – Feketében látni a világot

SZERZŐ: DiningGuide
2016. október 12.
Két ember, két nézőpont, két megközelítés. Számtalan közösen eltöltött óra, sok-sok étteremben, itthon és külföldön, kifőzdében és háromcsillagos helyeken egyaránt. Ezernyi közös éttermi élmény, több év, évtized tapasztalata. Ezzel a múlttal vág neki két figura a városnak. Egy cél hajtja őket: minél jobb reggelizőhelyeket találni.
Hirdetés

Sorozatunkban Schiffer Miklós stílustanácsadó és Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója reggelizőhelyeket tesztelnek. Előbbi elsősorban a hely hangulatát, atmoszféráját és stílusát, utóbbi az ételek minőségét veszi górcső alá. Három budai helyszín után most egy fiatalos, sallangoktól mentes belvárosi helyet látogattak meg.
Schiffer Miklós:
A Múzeum körútnak van egy utánozhatatlan bája, egy sármos összevisszasága, amit annak köszönhet, hogy a kilencvenes évek óta nem sokat változott. Ugyanaz a sete- suta utcakép jellemzi, mint gondtalan diákéveimben , igaz, az alumínium alátétes és üvegpoharas Kávé Tea üzlet eltűnt, és talán már a hentesnél sem annyira zsíros és porcos a meleg kolbász, mint akkoriban. A természettudományi kar jelenléte és az Egyetem téri jogi kar közelsége mindig sok egyetemistát vonzott erre a környékre, talán éppen ez adja a helyszín „ változatlanságát”.
img_7922
A Fekete egy kávéiról elhíresült parányi hely, az ilyen kicsi üzlethelyiségekben lehetett a nyolcvanas években meggazdagodni, nyugati sportszerből, német szemüvegkeretből vagy bőrtalpú cipőkből. Az utcai helyiségben különleges pörkölésű és máshol nem elérhető kávé választékkal nyitottak, de hamarosan bővült a Fekete az udvarból megközelíthető brew & food bárral, ahol ötletesen összeállított étlapról, de akár bekészített asztalról is válogathatunk. Olyan ez a hely, mint amikor diákok bérelnek egy belvárosi lakást, és amivel tudják, spontán berendezik, zongoraszéktől az apró sámliig van itt minden, egyszerű polcok, semmi dizájn, felesleges „ cicoma”. A helyiség koronája egy világszínvonalú La Marzocco kávégép, amely épp olyan firenzei kézműves klasszikus, mint a  Ferragamo cipő vagy egy Gucci táska. A lényeg itt az ízeken és a rafinált összeállításokon van. Igaz, a hipszter öltözetű felszolgáló első kérdésemre kissé nyeglén válaszolt, mondván, hogy nem tudja, hogyan készül az adott étel, mert nem ő süti, de ezen kezdeti furcsaság után kedves és őszinte kiszolgálást kaptunk. Megszerettem ezt a helyet, nem azért, mert otthonos vagy kényelmesek a székei, hanem azért, mert van benne lélek és az ételek emlékezetesek maradtak.
img_7926
Herczeg Zoltán:
Croissant és Briós reggeli:
Mindkét reggelit kértük. A ropogósan barnára sült croissant levegős, könnyed szerkezetű és szerencsénkre erősen vajízű. A múltat idéző, kelt tésztából készült kis méretű briós is teljesen rendben van, nagyon szerettük. A tésztája nehezebb, sűrűbb szerkezetű, amit egy brióstól el is várunk. Kiegészítésül kézműves eperlekvár és vaj kíséretében érkezett.
img_7929
Omlett
Sonkával és sajttal kértük, a tojás szinte krémes, precízen remegősen lágyra sütve, a jó fajta sonka és sajt aránya szépen eltalált, és ami legfontosabb szempont, hogy az ízük nem uralkodik el az omlett tojásízén. Hozzá garnírungként zöldsalátát, paradicsomot és az előbbiekben megismert kitűnő croissant-t kaptuk.
img_7928
A kávé és a kakaó…
A kávé minősége méltó a kézműves kávéfőzőgép és a ráutaló wifi kód “nagy” nevéhez. Az espresso szép pörkölt aromákkal és erőteljes ízekkel, (szerencsére) gyümölcsös tónusok és extra savak nélkül érkezett. Az elején kicsit félve, de kértünk még egy kakaót a briósunk mellé, amely igazi meglepetést okozott. A nagyon finom ízű holland kakaó mennyiségét láthatóan nem sajnálták. A manapság megszokottá vált, forró tejjel felgőzölt porcsokoládék, keményítővel sűrített világától elhatárolódva, itt a “nagymamák” kakaóit idéző, telt, mély ízű, fűszeres, gazdag aromájú már-már elfelejtett italt kínálnak… a kakaót.
img_7927

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram