Hirdetés
Hirdetés

La dolce vita — 20 olasz régió 20 legfinomabb édessége

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. február 7.
Megkíséreltük összegyűjteni a 20 olasz régió legikonikusabb, sűrűn készített édességeit. A választás nem volt könnyű, mivel akár városonként fel lehetne sorakoztatni többet a csodás desszertekből, ezért a listánkon most azok kaptak helyet, amelyek világszerte a legnépszerűbb, legismertebb desszertek. Természetesen a régiók között is akadnak átfedések, vagy esetek, amikor egyszerre több provincia érzi kizárólag magáénak a specialitást. Süteményekben persze nincs helye a vitának, sokkal inkább az élvezeti érték számít.
Hirdetés
Abruzzo: Pizzelle (ferratelle, nevole, neole, cancellate)

A 8. századig nyúlik vissza Olaszország egyik legrégebbi sütijének, a pizzellének története. Hagyományosan esküvői meghívottaknak készítették, mindenki kapott, aki meglátogatta a menyasszonyt. Később azonban megjelentek szinte minden vallási és világi ünnepen is. A klasszikus minta (négyzetek, csíkok vagy gyémántok) használatából erednek az édesség nevének variációiói is, de a névvel együtt maga a desszert is változik kicsit. 

Pizzelle

A ferratelle és a cancellate szavak korlátok, rácsok jelentéséből arra következtettek, hogy eredetileg kolostorok apácái készítették őket. Az ostyaszerű finomságok általában egyszerűek, csak tojásból, lisztből, cukorból és vajból készülnek. A neole vagy a nevole változatok puha konzisztenciájuk miatt kaphatták ezt a nevet az olasz nuvole azaz felhő szóra utalva. Mivel általában lágyabbak, ezért alkalmasabbak a scrucchiata (szőlőlekvár), tejszín, csokoládé vagy méz töltelékkel való fogyasztásra. A nevole receptje (amelyet csak Ortona területén állítottak elő) mustszirup hozzáadásával készül, mivel puhábbak, ezért kúppá gördíthetők, gofrihoz hasonlítanak.

Nevole

Abruzzóban legalább ilyen kedvelt finomság a parozzo és a boconotto. Az előbbi egy panettonéhoz hasonló csokibevonatos karácsonyi kalácsféleség, míg az utóbbi egy muffin formájú omlós tészta.

Basilicata: Mostaccioli

Ebből a kis hegyvidéki régióból több kekszkülönlegességet is érdemes megemlíteni: a strazzatét, ami kakaóval és mandulával készül; az incartellatét, ami Pugliában is elterjedt míves kis sütemény, vagy a cukormázzal bevont taralli glassatit.

Mostaccioli / Fotó: Mentecontorta.it

A nápolyi vonatkozásban is ismert mostaccioli talán közülük a legnépszerűbb. A mandulás sütit a régió különlegességével, a vincottóval (forraltbor) sütik, ami sötétbarna színt kölcsönöz neki. A mézzel édesített és néha csokoládéba mártott gyémánt alakú keksz különösen karácsony körül kedvelt. 

Calabria: Tartufo di pizzo

Calabria napsütötte tengerpartja az egyik legjobb olasz fagyasztott desszert otthona. A kis halászváros, Pizzo tele van gelateriákkal, de manapság a tartufo ugyanolyan ismert. Állítólag egy helyi fagylaltos találta fel a finomságot, miután nem volt elég fagylalt formája, elkezdett kis golyókat készíteni a hideg édességből és azokat olvasztott csokoládéba mártotta. Így készülhetett az első tartufo. Ma a közepében málna, eper vagy cseresznye szirupos tölteléket találunk, kedvelt desszert kávézókban akár egy eszpresszó kíséretében. Mivel a Tartufo di pizzo megkapta IGP státuszt, ezért kizárólag Calabriában állíthatják elő, hogy ezt a nevet viselhesse.

Tartufo

Cosenza környékén favorit még a crocetta calabrese, a kis kereszt alakú finomság, ami dióval és citrushéjjal töltött szárított fügéből készül, és ha a porcukor nem tenné elég édessé fügelekvárral is bátran fogyasztható.

Emilia-Romagna: Torta barozzi

A régió legkedveltebb desszertjei mind csokoládébevonatos, vagy kakaós torták, mint a torta Susanna, a torta tenerina, vagy a torta barozzi. 1886-ban Eugenio Gollini készítette el először ennek a könnyűcsokoládétortának a receptjét, és a cukrász nevét viselő pékség azóta is titokban tartja azt. A Pasticceria Golliniben viszont még mindig az eredeti recept alapján készített Torta barozzi kapható. Az ízkombináció intenzív: csokoládé-, kávé- és diós íz édes, mégis fűszeres keverékébe kóstolhatunk bele. 

Torta Barozzi / Fotó: Pasticceria Gollini
Campania: Babá napoletano

Campania leginkább a tészta készítéséről ismert. Az eredetileg neve alapján is a húsvéti ünnephez kötődő omlós tésztájú, ricottás pastiera mellett isteni nápolyi édesség a rum babá napoletano. A kicsi, szivacsos, gomba alakú süteményt citrusos rumszirupban fürdik, amely épp annyira finom, mint amennyire ragacsos. Az Amalfi-part menti pékségekben a régió híres gyömölcseit használják a süteménybe, de vannak más verziók is, amiket friss tejszínhabos öntettel kínálnak.

Rum babá
Lazio: Pangiallo di Palestrina

Közép-Olaszországban a szárított gyümölcsökkel dúsított kekszeknek bevett hagyománya van, és ez alól Lazio sem kivétel. A pangiallo di Palestrina eredete a Római Birodalom évszázadaira nyúlik vissza. Ezt az édességet osztották ki a téli napforduló végén, a nap visszatérésének jelképeként. A tipikus római pangiallo az évszázadok során számos átalakuláson ment keresztül. Hagyományosan szárított gyümölcs, méz és kandírozott citrom keveréke, melyet tojásos tésztaréteggel borítanak, majd sütnek. Egészen a közelmúltig a készítésénél a római háziasszonyok a szilva és a kajszibarack magjait szárították ki és tartósították, hogy utána a süteménybe kerülhessen a drága mandula vagy mogyoró helyett.

Pangiallo

Említhettük volna még a mostacciuolit, vagy a brutti ma buonit, amik szintén a térségből származó magvas sütemények.

Lombardia: Sbrisolona

Az eredetileg Varese városából származó sütemény neve fő jellemzőjéből ered: a morzsolódásból. Finom és nagyon ropogós, sok krémmel kombinálható, és a hagyomány szerint kézzel törik és osztják fel, mivel szinte lehetetlen vágni. Omlós, kekszes textúráját állítólag úgy nyerték, hogy kihagyták a tojást az összetevők közül. Ez a száraz, de nagyon laza szerkeztű sütemény, amelyet a területtől függően borral, ánizssal vagy mandulával készítenek, olyan mintha a vajas mandulatorta és a biscotti ropogós tésztájának kereszteződése lenne.

Sbrisolona
Friuli-Venezia Giulia: Gubana

Neve a szlovén guba szóból ered, amit mi is átvettünk, de talán csak kevesen tudjuk, hogy jelentése „hajtogatás”, ami a spirális forma készítési folyamatára is utal. A félreértések elkerülése érdekében érdemes megkülönböztetni a friuli gubanát a giulianatól: az egyik kovászos tésztából készült, inkább panettone, míg a másik alapja leveles tészta. Bár az év bármely ünnepségére készíthetünk ilyet, eredetileg karácsonyi fogás volt. A kovászos tésztának feltétlenül puhának és rugalmasnak kell lennie, hogy elbírja a tölteléket. A recept sokáig titok volt, amelyet csak a helybéliek örökítettek tovább egymás között. A gubana ideális súlya körülbelül 850 - 1000 gramm.

Gubana

Ebből a régióból származik nem mellesleg a gnocchi di prugne is, amit mi itthon csak szilvásgombócként ismerünk.

Piemont: Panna cotta

Az Olaszország északi részén található Piemont nagyszerű boráról és lenyűgöző hegyi kilátásáról ismert. Itt született meg a bonét, a piemonti hagyomány jellegzetes kanáldesszertje, ami azóta is szinte minden piemonti vacsora záró taktusa. Amarettivel, kakaóval, tojással és rummal ízesített tejjel készül, és mindezt nagyon édes karamell borítja. Szintén itt született a panna cotta, az egyik legismertebb olasz édesség. A panna cotta, amely szó szerint főtt krémnek felel meg, egy lágyan megkötött puding. A hagyományos panna cottát eredetileg a tejszín és a cukor keverékének főzésével készítették, de manapság a legtöbben zselatint vagy agar-agart használnak hozzá fixálószerként. Egy roppant egyszerű desszert, mégis Olaszország egyik legsokoldalúbb desszertje. A puding mellé bármilyen öntet kerülhet legyen az csokoládé, kávé, karamell vagy gyümölcsök, a mangótól a málnán keresztül a citromig.

Panna cotta
Liguria: Canestrelli

Ehhez az édességhez Olaszországban bárhol hozzájuthatunk, de eredetileg Liguria régiójából származik. Már egészen a középkor óta készítik, gyakran adták ajándékba ünnepi alkalmakkor, esküvőkön. Nevének eredete nem világos, de lehet, hogy a canestro szóból származik, utalva arra, hogy szalma kosárban hagyták sütés után kihűlni (a canestro kosarat jelent). A finom vajas kekszek virágalakúak, középen lyukasak és vastagon meghintik őket porcukorral.

Canestrelli
Puglia: Torta di limone e olio

Ez az érintetlen mediterrán partvidék Olaszország déli részén adja az ország olívaolajának mintegy 40%-át. Ezért talán nem is meglepő, hogy Puglia „folyékony aranya”, a régió legjobb desszertjenek receptjében is fontos szerepet tölt be. A torta di limone e olio (citromos olívaolajos torta) a helyi összetevőket használja fel és hangsúlyozza ki egy egyszerű, könnyed piskótájú süteményben. 

Torta di limone e olio

Pugliának is meg van a maga pastel de Belémje, a portugál édességre nagyon hasonlító pasticciotto della Puglia lágy pudingkrémmel töltött omlós tésztát takar, mely a sütés alatt formálódik tökéletesre.

Pasticciotto della Puglia
Marche: Ricotta calcioni

Első ránézésre ezek a kis tésztabatyuk raviolinak tűnhetnek, de ez ne tévesszen meg senkit. Marche konyhájának nagy része a sült ételek körül forog: a fritto misto, a sült töltött olajbogyó és a különböző szezonális sült zöldségek a régió leghíresebb ételei. Így csak természetes, hogy a térség egyik kedvenc desszertje is követi ezt a trendet. A négyzet alakú tésztákat édes ricottával és citromhéjjal töltik meg, mézzel dobják fel az ízesítésnél. A calcionit megpirítják és melegen tálalják, így a töltelék megolvadhat és kifolyhat miközben harapjuk.

Ricotta calcioni
Sardegna: Seadas

Ez az édes és sós péksütemény Szardínia egyik leghíresebb étele. A pecorino sajttal töltött ropogós, rántott batyut helyi mézzel tálalják. Így egy harapáson belül a sós és az édes tökéletes egyensúlyban marad. Ez az étel kiemeli a sziget terménybéli hagyományait, és erősségeit: a friss juhsajt és a régió díjazott Corbezzolo mézének felhasználásával készítik. A desszertet hagyományosan csak olyan ünnepeken szolgálták fel, mint a húsvét és a karácsony, de annyira népszerűvé vált, hogy ma már egész évben elérhető a régióban.

Seadas
Molise: Scorpelle

Olaszországban az egyik legizgalmasabb ünnepség a karneváli időszak. Így minden februárban ünnepelnek Molise városainak utcái is. A helyiek esznek, isznak és táncolnak, mielőtt a nagyböjt korlátozásai véget vetnének a hamvazószerdai szórakozásnak. A karnevál egyik legkedveltebb finomsága a scorpelle. A sült tészta leginkább egy porcukros fánkra hasonlít, de néha más helyi összetevőket is tartalmaz, például mézet és citromot.

Scorpelle
Sicilia: Cannolo

A cannolo az a desszert, ami legtöbbeknek eszébe jut, ha az olasz édességek kerülnek szóba. A cső alakú tésztát kisütik, majd édes, tejszínes ricottával töltik meg. A végeit különféle szórásokba mártják, nem ritka, hogy gyümölcsöt, diót vagy csokoládét választanak, de talán a legklasszikusabb a pisztáciatöret.

Cannoli

Számos legenda övezi az immár ikonikus cannolo eredetét. Az egyik történet szerint az apácák találták ki a tésztát apácák találták ki, a karneválra készülve,  egy másik történet pedig azt állítja, hogy a süteményt valójában a szaracéneknek köszönhetjük, aki először juttatták el a cukrot Olaszország régióiba.

Toscana: Torta della nonna

A torta della nonna (nagymama sütije) nem is kaphatott volna jobb ajánlást a saját nevénél, hiszen ki ne szeretné a nagymama süteményeit. A tipikusan toszkán édességnek talán nincs is egyetlen klasszikus receptje, mindenki kicsit másképp ismeri. Az egyszerűbb pite selymes puding tölteléke a tésztakéreg tetejére kerül. Gyakran citrommal, vaníliával vagy ricottával ízesítik, és ropogós fenyőmaggal, a másik toszkán különlegességgel szórják meg. A neve ellenére éttermekben és pékségekben is kapható - nemcsak a szeretett olasz nagymamák otthonában. A legenda szerint nem is egy nagymama kísérletezte ki, hanem egy Guido Samorini nevű séf San Lorenzo-i éttermében.

Torta della Nonna
Trentino-Alto Adige: Strudel

Az almás rétes nem a legtipikusabb olasz étel, de a Svájccal és Ausztriával határos észak-olasz régióban elengedhetetlen. Ennek az édességnek az olasz változata nagyon is hasonlít ahhoz, amit itthon kapnánk: almadarabok papírvékony, könnyű tésztába tekerve, de sokszor használnak hozzá diót vagy a ricottát is. Melegen, vanília mártással találják.

Strudel
Valle d’Aosta: Montebianco

A Franciaország és Svájc határolta régió leghíresebb desszertje a Mont Blanc-ról kapta a nevét. A montebianco édesített gesztenyepüré tejszínhabbal tetején, amelyet aztán a névadó hegy alakjára formálnak. A desszertet mintha csak hó lenne rajta, porcukorral fújják le. Az étel ősszel a legnépszerűbb, a gesztenye betakarítása után.

Montebianco

A másik kedvelt desszert a térségben, egy egyszerű sodrófán megformázott kekszféleség, a tegole

Umbria: Rocciata di Assisi

Umbria édességkedvelő régió, számos finomság otthona. A rocciata di Assisi, lazán fordítva Assisi sziklái, egy klasszikus umbriai péksütemény, amely tele van a régióban található különféle gyümölcsökkel - jellemzően almával, fügével és aszalt szilvával - cukorral, fahéjjal és lekvárral keverve. A rétesre is hasonlító rocciata di Assisit már a középkorban is készítették, és mai napig kedvelik.

Rocciata di Assisi
Veneto: Tiramisù

A legenda szerint a tiramisùhoz hasonló első desszert a 17. században jelent meg III. Cosimo de Medici nagyherceg udvarában, ma ismert változata azonban már a modern időkből érkezett, egy trevisói étteremben született meg az 1970-es évek elején. A desszert eredetének másik történetében a tiramisù hivatalos receptje a Veneto desszertjei című 1983-as szakácskönyvben tűnik fel először. Függetlenül attól, hogy melyik változat az igazi, az 1980-as évekre a tiramisù a világ egyik legnépszerűbb desszertjévé vált. A rétegezett babapiskótából és mascarpone krémből készült édességet a kávé és a rum teszi tökéletessé.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram