Nem csoda, hogy nincsen a kisujjunkban a technika, hiszen a trópusi gyümölcsök közül csak nemrég vált nálunk is széles körben elérhetővé. Ami késik, nem múlik. Így bánjunk el a mangóval! (Biztos, ami biztos, a leírások után videón is megmutatjuk a kétféle technikát.)
Elsőre talán triviális tanácsnak tűnik, de a mangószeleteléshez elengedhetetlen egy valóban éles kés, ezenkívül a hámozáshoz ajánlott egy erős, Y-alakú zöldséghámozó.
Bár többfajta mangó is kapható itthon, alapvetően minden mangóra igaz: a héja nehezen eltávolítható az erősen rostos és csúszós gyümölcshúsról, a közepén található kőkemény magnak pedig furcsa, kívülről nehezen körvonalazható, ovális alakja van.
Ha egy tompa késsel állunk neki,
jobb esetben csak széttrancsírozzuk, rosszabb esetben megszalad a kés a csúszós gyümölcshúson, amit könnyen a mi kezünk húsa bánhat.
A szeletelést érdemes továbbá egy jól rögzített és nem csúszós felületű vágódeszkán végeznünk.
A látványos megoldás: sündisznó
Miután alaposan megmostuk a mangót, állítsuk hámozatlanul a vágódeszkára. A közepén húzódó, hosszúkás, lapos magot kikerülve vágjuk le héjastul mindkét oldalon a mangó húsát. A levágott részeket a tenyerünkbe téve késünkkel vágjunk bele hosszanti és oldalirányú vonalakat, 1x1 centis kis kockákat hozva létre. A héjat ezután alulról kifordítva meg is kapjuk a jellegzetes sündisznóformát. Mini videó itt!
A maradékot se dobjuk ki
A mag körüli középső részen fog maradni még gyümölcshús, amit mindenképpen érdemes lefejteni. Lehetőleg kis méretű és éles hámozókésünkkel apró mozdulatokkal haladva, óvatosan vágjuk körbe a magot. Először haladjunk inkább lassabban, hogy ráérezzünk, meddig tart a mag és hol kezdődik a hús, hogy ne csússzon meg rajta a késünk.