Hirdetés
Hirdetés

„Külföldön már úgy ismernek, hogy a mangalicás” - Mi újság Fekete Zsókával?

SZERZŐ: DiningGuide
2018. november 13.
Fekete Zsóka mangalica-termékeivel nemzetközi vásárokra jár, kéthetente Budapesten a Lehel piacon árulja őket, és Michelin-csillagos éttermeknek is szállít be belőlük. És megállás nélkül pörög. Merre járt mostanában, és mitől van ennyi energiája? Megkérdeztük.
Hirdetés

A multiéletet mangalicákra cserélő Fekete Zsókát, és különleges farmját 2016 nyarán mutattuk be itt a Dining Guide-on, 2017-ben pedig a fiatal gazda arról mesélt nekünk, miről ismerkszik meg a valódi mangalica. Most a Lehel piacon látogattuk meg, és arról kérdeztük, mi történik vele mostanában.

A budapesti Lehel piac sarkán található pultjánál találkozom Zsókával, aki bár fáradtságra panaszkodik, teli szájjal mosolyogva szolgálja ki vásárlóit. Kéthetente, pénteken és szombaton árul itt édesanyjával együtt, Hajdúböszörményből telepakolt hűtőkocsival érkezik péntek hajnalban, és üressel indul haza szombaton. A piac zárása után egy közeli kávézóba ülünk be, ahol végre hátradőlhet egy kicsit.

https://www.instagram.com/p/BoOtrsfgngu/

2017 tavaszán találkoztunk veled utoljára. Mi történt veled azóta?

Éppen akkor készültem Madridba a Salon de Gourmet kiállításra, ami nagyon sikeres volt, utána sok külföldi megkeresést kaptam. Bár nekem az első számú felvásárlópiac Budapest, de jólesik a nemzetközi érdeklődés, és arra is büszke vagyok, hogy külföldön élő magyarok is szeretik amit csinálok. Állandóan újítok, az a legfontosabb, hogy valamit mindig fejlesszek, mindig valami újdonságon töröm a fejem. Az elején még azt mondtam, pár termék elég lesz, de ma már összesen több mint húszféle van. Fűszerkéregben érlelt szalonnát, fűszeres abált szalonnát, szerecsendiós kolbászt és szalámit, mini cserkészkolbászt, virslit, füstölt májast is készítek már a korábbi sztenderd termékeim mellett. Az újdonságokat általában én találom ki, de olyan is volt már, hogy a vásárlóim adtak ötletet. Most például kávés szalonnát készítettem el egy kedves vevőm kérésére. Először furcsa gondolatnak tűnt, de nagyon jó lett a végeredmény.

https://www.instagram.com/p/Bn6xxYAAQcV/

Az elmúlt egy évben nagyon sok megkeresést kaptam, hogy tartsak otthon mangalica-napot. Külföldi csoportok, és magyar baráti társaságok körében is népszerű, és cégek is szoktak ilyenre jönni hozzám. A családunk egyesületének van egy kis tájháza százfős konferenciateremmel, a kertben kemencével, ahol mangalica-finomságokat, hurkát, kolbászt, kenyérlángost sütünk. Érkezett már erre a programunkra 40-50 fős csoport Hollandiából, Lengyelországból, Szlovákiából, Amerikából pedig egymástól függetlenül több csoport is.

Hol találtak meg?

Az interneten. Volt, aki cikket olvasott rólam, és nagyon érdekesnek találta az egész sztorit, hogy én nő létemre ezt csinálom, és közben ennyire aktívan jövök-megyek a világban. De volt aki Instagramon talált rám, egyre többen követnek. Bejelentkeznek, hogy jöhetnek-e, én pedig szívesen fogadom őket. Megkóstolják a termékeket, kapnak egy közelebbi képet az egész tenyésztésről, az életstílusomról. És ez nagyon tetszik nekik, hogy ezt így át tudom adni.

https://www.instagram.com/p/BhBQSA2g2Dp/

Ha már az Instagramodat említed: úgy tűnik, folyamatosan úton vagy termékeiddel. Mesélj egy kicsit a nemzetközi lehetőségeidről.

2017 októberében Budapesten külföldi séfeknek tartottak konferenciát, itt is bemutatkozhattam a termékeimmel és bemutathattam a gazdaságomat egy prezentáción. Itt nagyon nagy elismerés volt, hogy

a berlini két Michelin-csillagos étterem, a Restaurant Horváth érdeklődni kezdett a termékeim iránt, azóta kéthetente szállítok nekik árut. Varsóban a Terroir séftalálkozón mutathattam be termékeimet,

Hirdetés

a világ minden tájáról érkeztek szakemberek, innen is kaptam megrendeléseket. Düsseldorfban pedig a Magyar Napokon vettem részt, és a legnagyobb büszkeségem, hogy itt a közönségdíjat én nyertem meg, a főkonzul adta át a díjat. Örültem, hogy ott kint is szerették a termékeimet.

Itthon melyik éttermekbe szállítasz be?

Rengeteg e-mailem érkezik megkeresésekkel, éttermek, kisboltok szeretnének a termékeimből. Mindig döntenem kell, hogy mikor, hogyan tudom őket kiszolgálni, sokan vannak várólistán. Jelenleg Budapesten a Hildába, a Tigris étterembe, a noszvaji Csendülőbe szállítok rendszeresen, de volt már megrendelésem a Costesből is. Nagyon jól esik nekem, hogy ezek az éttermek honorálják az erőfeszítéseimet. Általában utólag derül ki egyébként, hogy kik a vásárlóim, amikor kiteszik Instára, és bejelölnek rajta. A piacon a sok vásárló között nem mindig veszem észre, hogy híresség áll a sorban, aztán jön a meglepetés.

https://www.instagram.com/p/BobS82Mi07t/

Úgy tűnik, még mindig olyan lelkes vagy, mint az elején.

Igen, ennek leginkább az az oka, hogy nagyon sok pozitív visszajelzést kapok a vevőktől. A piacon azt tapasztalom, hogy jól esik nekik, hogy attól vásárolhatják meg a termékeket, aki készíti őket. Elmondják, mennyire szeretik amiket készítek. De be kell vallanom azt is, hogy nagyon fárasztó ez a munka, sokszor reggel hatkor már dolgozom. Egy ilyen piaci nap után, mint a mai, örülök ha le tudok végre egy kicsit ülni, és inni egy kávét. Most az őszi szezonban hétköznaponként a feldolgozás van, reggel a vágóhídra megyek, én hozom el a disznókat, a bontáshoz egy hentessegédem van, de a sózást, füstölést, fűszerezést én csinálom. Közben amennyi e-mailt, telefont, amennyit csak tudok, próbálok megválaszolni. Ha kell, kimegyek a telepre, ha pedig piacra megyek, akkor reggel hattól este hatig a vásárlókat szolgálom ki, és utána kezdem az ügyintézést. Este kilenc-tízig ezzel foglalkozom. Nehéz, de a multis életemre nem cserélném vissza.

https://www.instagram.com/p/BdczalKAiHT/

Gondoltad volna a kezdetekkor, hogy ilyen komoly kereslet lesz a termékeidre?

Ma már itthon, és külföldön is tényleg egyre több helyen tudják a nevemet, és úgy ismernek, hogy a mangalicás. Pedig az első évben majdnem sírva fakadtam, hogy mégis mit fogok én csinálni száz darab hízóval. Azon gondolkoztam, hogy ezt a csomó állatot hogyan dolgozzuk fel, kinek adjuk el. A 2013-as Mangalica Fesztivál döntötte végül el, hogy a termék, amit csinálok, az jó. Akkor mondták a vevők, hogy kellene még termék. Így indult.

Mit mesélnél legszívesebben, ha egy év múlva újra leülünk beszélgetni?

Nehéz kérdés, mert bár évek óta ugyanazzal foglalkozom, mindig van valami, ami egy kicsit új irányt ad. Nagyon szeretek piacozni, találkozni a vásárlókkal, de kéthetente ezt csinálni nagyon kemény. Jó lenne levinni ezt havonta egyre, hogy ki tudjam szolgálni a megrendeléseket, amik érkeznek. Szeretnék alkalmazottakat felvenni, akik segítenek nekem, de még nem találtam meg a megfelelőt. Van egy tanuló lány aki most nagyon nagy segítség, és van egy hentesem aki segít, de idővel szeretném bővíteni a csapatot, és továbbfejlődni mindenben. Nagyon remélem, hogy lesz rá lehetőség.

https://www.instagram.com/p/BfanrhCAYh8/

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram