Igaz, hogy nem kerül nálunk gyakran nyúl az asztalra, de a húsvét és a spárgaszezon közeledtével mégis kísérleteztem. A nyúl és a spárga mellett a franciák legnagyobb becsben tartott gombája, a kucsmagomba e recept főszereplője.
Hozzávalók:
- 300 g kicsontozott nyúlcomb
- 1 evőkanál kacsazsír
- 1 salotta
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 2 ág friss kakukkfű
- 2 lap zselatin
- 30 g vaj
- 150 ml tejszín
- 125 ml nyúl vagy borjú alaplé
- 5 cl sherry
- 10 g szárított kucsmagomba
- 1 kis fej hagyma
- 1 evőkanál vaj
- ¼ teáskanál citromlé
- 1 evőkanál friss petrezselyemzöld
- só, bors
- 8 szál spárga
- 1 csokor turbolya
- 1 ág kakukkfű
- 2 evőkanál vaj
- ízlés szerint citromlé
- 200 ml barna borjú alaplé
Elkészítés:
Áztassuk be a kucsmagombát legalább 3 órára. Egy serpenyőben olvasszuk fel a kacsazsírt, majd pirítsuk benne üvegesre a kockára vágott salottát, adjuk hozzá a fokhagymát és a kockára vágott nyúlhúst és süssük meg. Ízesítsük kevés sóval, borssal és friss kakukkfűvel, majd daráljuk le vagy pürésítsük mixerben. A kucsmagomba áztató levét tegyük félre, a gombát pedig mossuk át és tegyünk félre pár darabot a tálaláshoz. A maradék gombát egy evőkanál vajon pároljuk meg a kockára vágott hagymával együtt, ízesítsük sóval, borssal, kevés citromlével és keverjük hozzá a felaprított petrezselyemzöldet.
A mousse-hoz főzzük felére a 125 ml alaplevet a sherry-vel, majd oldjuk fel benne az előzőleg beáztatott zselatint és keverjük a szűrőn átkent nyúlhúshoz a 30 g vajjal együtt. Forgassuk bele a felvert tejszínt, szükség esetén ízesítsük és rétegezzük fémgyűrűbe a gombával. Hűtsük legalább 5 órán keresztül.
A spárgát hámozzuk meg és tegyük fel főni a spárga héját annyi vízben, ami éppen ellepi. A spárgát pedig pároljuk puhára, majd az alsó részét pürésítsük a leszűrt spárgahéjlével, a vajjal és a fűszernövényekkel. Ízesítsük sóval, borssal és kevés citromlével. A kucsmagombalevet szűrjük le, majd főzzük felére az alaplével együtt, valamint a félretett gombával. Ízesítsük sóval, borssal, esetleg kevés sherry-vel. Tálaljuk a mousse-t a spárgafejekkel, a vinaigrette-el, a kucsmagombaredukcióval, és egy szelet pirított kenyérrel.
Warning: Undefined array key 0 in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Undefined variable $sponsor_data in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17
Warning: Attempt to read property "description" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17