Hirdetés
Hirdetés

A krumplis pizzát ki ne hagyjátok! Megnyílt a Pizza, Kávé, Világbéke

2017. szeptember 20.
A Pizza, Kávé, Világbéke elnevezéshez szinte kár is bármit hozzáfűzni. Igazi mesélő név. Ez Ipacs Géza névjegye. Lássuk a Dudás-testvérek névjegyét a most nyíló miskolci pizzabárjukon!
Hirdetés

Az encsiek új helyét látva (és kóstolva) egyetlen dologról nem vagyunk meggyőződve: vajon hogy gyökerezik meg majd a népnyelvben a Pizza, Kávé, Világbéke? "Megyünk a Világbékébe?" "Megyünk a PKV-ba?" Ez még elválik. Igazából az Anyukámmondtába sem egy egyszerű ragozási forma – ez mégsem tűnik akadálynak, mindig tele van az étterem. És itt ki is fogytunk a kétségekből.

Áprilisban adtunk hírt arról, hogy az encsi Dudás-fivérek pizzabárt készülnek nyitni Miskolcon, és bár már akkor nagyon ígéretesen hangzottak a tervek, ma sikerült rálicitálniuk az elvárásainkra. Egyelőre hivatalosan nincs nyitva a Pizza, Kávé, Világbéke, a sütők és kávégép azonban már be vannak izzítva, és egy laza soft openinggel már holnaptól, azaz 21-e, csütörtöktől várják a pizzázókat.

Szecesszió és szocializmus

A Széchenyi utca 19-es szám alatt található Weidlich-palota nyújt otthont a Pizza, Kávé, Világbékének. A szemrevaló szecessziós épületet Hajós Alfréd cége tervezte a századelőn, és fűszerbolt (a Fekete Kutya Fűszerüzlet) és borkereskedés is működött benne, legutóbb pedig a Grand Cafe Miskolcz. Szép előélet egy jóféle étteremnek. Ami persze nem éppen egy egzakt kifejezés egy pizzabárra

de éppen ez adja a különlegességét: gourmet alapanyagok, professzionális készítési mód, tányér és evőeszköz viszont nincsen, szalvétát kapunk a pizzánk mellé.

A szocializmus jegyei, ahogy egész Miskolcon, ebben a helyiségben is megjelennek. Nem túlzóan, nem nyomasztóan, (hála istennek) semmi romkocsma nosztalgia, de ott a korszak lehelete a fekete-fehér kockás padlón vagy az ablak előtti, moziszéksort idéző faszékeken.

A Pizza

Mindenkikedvence, a nápolyi pizza és a római között a legszembeötlőbb különbség, hogy az előbbi kerek, a római pedig négyszögletes, tepsis pizza (teglia). Ez utóbbit hagyományosan ollóval vágják téglalap alakú szeletekre, mégpedig nem előre megszabott méretben, hanem a nyisszantás után lemérve, aszerint beárazva őket. Az encsiek is elgondolkodtak rajta, hogy ezen a módon kínálják a pizzaszeleteket, de végül ezt túl bonyolultnak ítélték meg. A kimérős rendszer minden bizonnyal lassította volna a kiszolgálást, ezért egységes szeletekben gondolkodnak. A koncepció kivitelezése még olyannyira friss, hogy most úgy vélekednek, hogy a 40x60 centiméteres tepsikből 12 szeletet fognak vágni – de ez még elválik. Ők maguk is kíváncsiak a gourmet pizzák fogadtatására. Dudás Szilárdot idézve:

A párommal 1 kiló 80 deka római pizzát ettünk meg kint ketten. Egyszerűen nem lehet abbahagyni, olyan leheletkönnyű a tészta. Úgy reklámozzák, hogy ezt a tésztát nem is kell megemészteni – ez meg van kelesztve.

Pizzamatek

Hogy mi a legjobb a szeletes pizzákban? Praktikus ésszel megközelítve a kérdést: az, hogy egy nagy pizzakorong kikérése helyett többfélét lehet kóstolni, élvezve a különleges ízkombinációkat, vagy egyszerűen csak a príma sonkákat, szalámikat, ricottát, mozzarellát és a többit.
Persze silány pizzaszeleteket lépten-nyomon kapni minden városban, de ezek leginkább csak az akut éhség elcsendesítésére szolgálnak, és nyilván nem az ínyenceknek kedveznek azzal, hogy kisebb adagokban kínálják őket. Na de nem Dudáséknál. Az a tény, hogy ezekből a pizzákból kedvünkre kiválogathatunk akár 3-4 féle ízt is, igen nagy vonzereje a műfajnak. (Ha ketten megyünk, ezt rögtön fel is szorozhatjuk kettővel, de nem is fokoznánk tovább.)

Encsen fatüzelésű kemencében sülnek a nápolyi pizzák, itt villanykemencéket üzemeltek be. Speciális a sütő is, százalákos arányban lehet beállítani rajta, hová menjen a hő; a tepsik ugyanis más eljárást kívánnak. Ugyanazokkal az olaszországi családi malmokkal dolgoznak, mint Encsen; saját lisztkeverékből gyúrva a tésztát, óriási hangsúlyt fektetve a kelesztés folyamatára. Minimum 48 órát (de inkább többet) fognak kelni a tészták, akárcsak Encsen,

a lassú kelesztésnek köszönhetően szépen kidolgozza magát a tészta, levegős lesz, és nem csak könnyű, hanem könnyen emészthető is. Első ránézésre talán kissé vastagnak is tűnhet a pizzatészta, de érzetre nem az, a nagy légbuborékoknak köszönhetően emelkedik meg.

Az encsiek munkája kapcsán mindig felmerülnek a kiváló olasz anyagok, és hogy mennyire büszkék az évek alatt jól kiépített olaszországi beszállítói körükre. Manapság, amikor annyit hallunk a helyi alapanyagok fontosságáról, ők azt az igen reális választ adják: amíg az 1000 kilométerről való szállítás jelenti a minőséget és a stabilitást a liszteket, paradicsomot, sonkákat, szalámikat és a többit illetően, addig ők a jól bevált olaszt választják. De amit valóban képesek hazaiból kínálni, azt megteszik abból, legyen az gyümölcsszörp, Szepsy furmintja vagy kézműves sör Rozsnyóról.

Hirdetés

Krumpli & pizza és a többiek

Ha sütik éppen a lazacos-fügés pizzát, azt melegen ajánljuk, de az is biztos, hogy csak akkor fogják kínálni, ha kapható kint éppen friss, finom füge. Általános értetlenség fogadja a burgonyás pizzákat, pedig ha valahol, itt érdemes megkóstolni őket (bár sokunknak vannak már pozitív tapasztalatai az anyaországból). Legyen az a pizzán sült vékony burgonyakarika friss rozmaringgal vagy burgonyakrémmel megkent pizza – meglepően finom.

Az alap Margherita is élményszámba megy, de érdemes kipróbálni burratával vagy stracciatellával, ami alatt természetesen nem az itthon elterjedt fagylaltízt kell érteni, hanem a burrata krémes közepét, a mozzarella legnemesebb részét.

"Egyik receptúrának sem vagyunk az ellensége, talán még Hawaii pizza is lesz, hiszen jól illik ehhez a tésztához az ananász is" – teszi helyre a maga részéről Szilárd a nagy hawaii pizza polémiát.

A Kávé

A Kávét, akárcsak a hely nevében, kénytelenek vagyunk most is nagy kezdőbetűvel írni. Az a Gianni Frasi-féle kávé kapható a pizzabárban is, mint az Anyukám Mondtában. Egész Kelet-Európában összesen csak három helyen engedélyezték e kávék forgalmazását, Szentpéterváron, Prágában, Encsen – és a Dudás-fivéreknek Miskolcon is. Gianni Frasi csúcskávéin túl házi szörpök, mintegy 15-féle bor és 4-féle kézműves sör is kapható.

Dudásék Észak-Olaszországból, San Donà di Piavéból hoztak el egy szintén testvérpárost: Julia és Gianni Dodaj pizzamesterekkel készülnek most a pizzák Miskolcon. A velük készült interjúnk holnap jelenik meg!

Pizzaszeletárak: 490-990 forintig
Soft opening: 2017. szeptember 21.
Hivatalos nyitási dátum: 2017. szeptember 27.
Köszönet Szindbád, az utazónak a fotókért!

3525 Miskolc, Széchenyi út 19.
+36 46 614 325
anyukammondta.hu
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram