Hirdetés

Ha tiszta forrást keresünk a Káli-medencében: Kővirág – Étel, Ital, Ágy Köveskálon

SZERZŐ: DiningGuide
2021. július 17.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Egy eredeti hang Köveskálon: Kővirág – Étel, Ital, Ágy.
Hirdetés

Egy balatoni-felvidéki udvarház, ahol pillanatok alatt elfelejtjük a "balatoni nyaralás" gondolatára hosszú évtizedek alatt rárakódott fogalmakat. Valamivel érdemes számolni azonban: ha nem is egy siófoki augusztus délutánt idéz meg Köveskál főutcája, a nyári szezonban előzetes foglalás nélkül szinte biztosan nem élvezhetjük sem ételt, italt, ágyat a Kővirágban.

Közhelyes vagy sem, ha Káli-medence, az első asszociáció Köveskál, ez a mindössze néhány száz főt számláló település. Vele együtt a Mi a Kő, a Kali Art Inn, a Pálffy Borterasz – és persze az első fecskék egyike a ma már rendkívül felkapott térségben, a Kővirág.

Fotó: Kővirág

Nem mondhatni, hogy a divathullámot lovagolták volna meg a tulajdonosok, 2007 óta működik étteremként és szálláshelyként a több épületből és tágas kertből álló udvarház. Úgy tíz évvel a Káli-medence őrület előtt, akkor még kevesebb vendégággyal, de ugyanabban a stílusban és hangulatban nyitottak meg, amit ma is képvisel a Kővirág.

A Provence-ra és Toszkánára szívesen hivatkozó magyar vidékek gyakran sétálnak bele a csapdába, és vagy önálló identitás nélküli, túlhangsúlyozott parasztromantikával, vagy francia/olasz másolatként jelennek meg a dombos-lankás hazai tájakon.
Vidéki stílusban, népieskedő stílusjegyek nélkül; a hagyományos és modern harmóniájában fogant a berendezés és a zöldellő kerthelyiség egyaránt.

Fotó: Kővirág

Bár jelenleg elérhető egy rövidre szabott étlap, a Kővirágot valójában mindig is az aktuális menü jellemezte. Az adott szezon terményeiből, termékeiből dolgozó étlap organikusan változott az éppen elérhető zöldségekre, gyümölcsökre, húsokra alapozva, az pedig izgalmas kérdés, hogy a konyha stílusát korábban meghatározó Tóth Pál séf nyomába lépő Tamás Márk László milyen (régi-)új egyéniséget ad az ételsornak. A képek mindenesetre magukért beszélnek, épp úgy, mint azok a kiváló őstermelők, akiknek megrendelője a Kővirág.

Fotó: Kővirág
Árak: előételek-levesek 1800-3000 Ft, főételek 3800-4600 Ft, desszertek 1600-1800 Ft
Túrógombóc eperrel / Fotó: Kővirág

Kővirág – Étel, Ital, Ágy

Cím: 8274 Köveskál, Fő út 9./a
Nyitvatartás: Cs-P-Szo-V-H 12:00-22:00 (az év folyamán szezonálisan változik, jelenleg kedden-szerdán zárva)
Az étterem weboldala, Facebook-oldala, Instagramja

Dödölle recept a Kővirágból:
Tovább olvasok
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram