Hirdetés
Hirdetés

Kötelező kóstolás Valenciában: fideuá, a „tésztapaella"

SZERZŐ: DiningGuide
2022. július 23.
Ha a legismertebb spanyol ételekre gondolunk, legyen az a paella, a különféle tapák, a levegőn érlelt sonkák vagy a hideg zöldségleves, a gazpacho – láthatjuk, hogy a spanyol konyha nem éppen a tésztaételeiről híres. A rizs alapú paellának azonban létezik egy tésztával készülő verziója is, a Spanyolországon kívül jóval kevéssé ismert fideuà.
Hirdetés

Sokan azt gondolják, hogy a paella egy spanyol nemzeti étel, pedig ez a fogás eredetileg csak a keleten fekvő, valenciai régióra volt jellemző fogás. Manapság már egész Spanyolország területén kóstolhatjuk a paellát, és persze a recept is sokat “hígult” az elterjedés során.

A paella hagyományos készítési módja – Jan Harenburg / Wikipedia

Jamie Oliver beleszaladt a pofonba

A paella eredetileg a szárazföld belsejében élő, szegényebb rétegek eledele volt, ezért sokszor az került bele, ami éppen a szakács keze ügyébe került. Rizsen, hagymán, paradicsomon, zöldbabon, olívaolajon, valamint az ételnek jellegzetes sárga színt kölcsönző sáfrányon kívül többnyire nyúl-, csirke- vagy kacsahússal, sőt alkalmanként csigával készült. A hagyománytisztelő valenciaiak nagyon komolyan veszik a paella készítését. Jamie Oliver például nem is sejtette, mekkora szentségtörést követ el, amikor paella receptjébe meggondolatlanul chorizo kolbászt is tett.

Balra az eredeti recept készült, jobbra Jamie-é @churreznos Twitter

A paellában hagyományosnak nem mondható alapanyag igazi vörös posztó lett a hithű spanyolok szemében, így a brit szakács állítólag még halálos fenyegetéseket is kapott receptje miatt. Illetve az alábbihoz hasonló gúnyolódásokat volt kénytelen elviselni.

Ahogyan azt meg is írtuk egy évekkel ezelőtti cikkünkben, a spanyol közösségi médiában a brit szakács főztjét a Jézus arcképét átfestő, túlbuzgó, amatőr restaurátornő munkájához hasonlították.

Olvassa el az idézett cikkünket is: A világ legkelendőbb igazságharcosa: Jamie Oliver

De vissza az eredeti témánkhoz! Több legenda is kering azzal kapcsolatban, hogyan került a rizs helyett tészta a képbe. Az egyik leginkább elterjedt verzió szerint egy Valencia környékéről származó hajószakács ilyen apróra tört tésztával próbálta helyettesíteni a fogytán lévő rizskészleteket. A legtöbb forrás Juan Bautista Pascual Sanchís nevét említi az étel kiötlőjeként, és 1930-as éveket a recept megszületésének körülbelüli időpontjaként.

Jorge Díaz / Wikipedia

A fideuàhoz nem rizst, hanem egy vékony, az olasz vermicellihez hasonló tésztát használnak. A fűszerezés, valamint az elkészítés módja viszont alapvetően megegyezik a paelláéval. Általában ugyanabban a nagy, lapos, kerek edényben, készül, szintén fedő nélkül. A kb. három centiméter hosszú darabokra vágott tészta a fideuà tetején olykor egészen keményre sül, mivel hagyományosan igen kevés folyadékot használnak hozzá.

Míg a klasszikus valenciai paellareceptek sem halat, sem tengeri herkentyűket nem tartalmaznak, a fideuàban pont ezek az alapanyagok dominálnak. Leggyakrabban ördöghallal, kagylóval, polippal, tintahallal, rákfélékkel, például garnélával készítik. Emellett gyakran  aiolit is tesznek hozzá. Az aioli a majonézzel szemben tojást nem, csak fokhagymával és olívaolajjal készül, ebből a két összetevőből azonban csak jóval fáradságosabb munkával lehet csak emulziót készíteni. Tradicionálisan a fokhagymát egy mozsárban péppé törték, majd óvatosan, szinte cseppenként öntötték hozzá a szükséges olívaolajat.

A Valenciától délre fekvő Gandiában minden évben fideuàkészítő versenyt is rendeznek, amelyen a helyi profik mellett külföldiek is megmérettethetik magukat. Ma már közel sem csak Valenciában készítik, spanyolországi utazáskor érdemes tenni vele egy próbát!

Forrásaink voltak.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram