Hirdetés
Hirdetés

Kóser pastrami szombaton! – A legendás manhattani deliben jártunk

SZERZŐ: Lami Juli
2016. június 29.
  Abe Lebewohl túlélte a Holokausztot, megvalósította az amerikai álmot, végül lelőtték. Legendás delije megfordult már számos jelentős amerikai és nemzetközi toplista élén. Ettünk ott egy pastramit.
Hirdetés

A Second Avenue Deli (amit különben mindenki csak 2nd Ave Deliként emleget) az egyik legnagyobb múltú, hivatalosan is kóser deli Manhattanben. Az első üzlet 1954-ben nyílt, a Second Avenue és a 10. utca sarkán, az East Village-i Yiddish Theater Districtben (ennek köszönhetően a jelenlegi étterem falát is régi színházi poszterek borítják). Nyitásakor – a történelmi tragédia következtében – a környék szinte összes színháza zárva volt. A delit a Holokauszt túlélő Abe Lebewohl alapította.
Abe úgy érkezett Amerikába, hogy egy szót sem tudott angolul. Először a Coney Islanden dolgozott egy deliben, mégpedig szódásként. Szabadidejében bejárt a konyhába, hogy minél jobban megismerje annak működését. Hamarosan felszolgálóvá léptették elő. A következő években számos deliben megfordult, és szépen elsajátította a tökéletes pastrami és más zsidó specialitások készítésének titkát.
1954-re összegyűlt annyi pénze, hogy megnyithatta parányi üzletét. Éveken keresztül szakácsként, felszolgálóként, pultosként, sőt, még sofőrként is dolgozott – minden erejével azon volt, hogy az étterem sikeres legyen. És nem hiába. Néhány éven belül Abe étterme befutott New Yorkban. Ismert volt, szerették.
1996. március 4-én épp a bankba tartott, hogy pénzt tegyen be, amikor rablótámadás áldozata lett. A halálán egész New York megrendült. A bűneset azóta is felderítetlen maradt. Nem sokkal ezután a deli egy időre be is zárt.
Abe özvegye, lánya és fia azonban úgy döntöttek, életben tartják Abe álmát, és egészen 2006-ig nyitva tartották a delit. Amikor bezárt – az ellehetetlenített bérleti díjak miatt– Abe unokaöccsei elhatározták, hogy nem hagyják annyiban, és egy évvel később megnyitott az a deli, amelyikben nekünk is volt alkalmunk megkóstolni a pastramit. 2011-ben különben még egy üzletet nyitottak, mégpedig az Upper East Side-on.
A deliben a zsidó konyha specialitásai érhetők el, többek között a maceszgombóc leves, a besózott marhahús, a pastrami, a knis, a sóshal és a sólet. Bár a deli állandó kóser minőségellenőrzés alatt áll, az ortodox zsidók nem látogatják, mert szombaton is nyitva van.
IMG_2101
A pastrami
Nem véletlenül ez az étterem emblematikus étele, most már több, mint ötven éve. A tökéletesen elkészített zsíros marhaszegyet egyenlő vékonyságú szeletekre vágják, és nagyon vékony kenyérszeletek közé halmozzák. Az előzőleg sós-cukros-fokhagymás-feketeborsos-babérleveles-korianderes nedves pácban érlelt, majd erősen fűszerezett kéregben lassan, kíméletesen feketére füstölt, és végül megfőzött hús színe még rózsaszín, a szerkezete kifejezetten márványos és szaftos, az íze mély, gazdag, telt és nagyon aromás. A hús sokkal zamatosabb az átlagosnál, a textúrája is lágyabb, szinte vajas érzetet kelt. A teljes mértékben a kóser követelményeknek megfelelő eljárással készült angus marhaszegy 2-4 hétig pácolódik, majd kerül feldolgozásra. Ennek pontos menetét a Deli dolgozói természetesen titokban tartják. Az állandóságot a folyamatos minőségellenőrzés biztosítja.
A 2nd Ave Deli emblematikus pastramijához jár kétféle uborka, egy savanyított és egy frissen pácolt, valamint egy nagy adag, majonéz nélkül készült, ropogós colaslaw saláta is, ez utóbbi enyhén fermentált, édeskés íze kiváló kísérője a húsnak.
IMG_2104
A tradicionális pastrami ára 20 USD, ami két darab szendvicset és a savanyúságokat is tartalmazza.
A számlával együtt egy extra is érkezik: felespohárban egy adag csokiszóda. A különös elköszönőital, ami nem más, mint csokoládéfagylalt szódával higítva, harmonikus lezárást ad a hatalmas adag húsételnek.
IMG_2108
 
 
 
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram