Hirdetés
Hirdetés

Koronázzuk meg az étkezéseket! Gianni a digestivo kultúráról mesél

SZERZŐ: diningguide
2018. április 22.
Egy jól megkomponált étkezés olyan, akár egy színdarab, több felvonásban. Ahogyan nem lehet kerek a történet az asztal körül étvágygerjesztők nélkül, a különböző fogások mellé kínált italok kellemes harmóniával tartják fent a hangulatot, az étkezés utáni röviditalok pedig megnyugtatják a gyomrot. Itt az ideje, hogy bevezesselek Titeket az emésztést segítő röviditalok, a digestivók világába!
Hirdetés

És Ön tudja, pontosan mi is az az aperitivo? Egy kis vacsora a nagy vacsora előtt – Gianni az aperitivo kultúráról mesél
Olaszországban az ételekhez társított italok ugyanolyan fontos szerepet kapnak, elengedhetetlen kiegészítői a fogásoknak, és mindegyik italnak megvan a maga szerepe. Nincs ez másképp a digestivóval [ejtsd: didzsesztívó] sem. Maga a digestivo szó (többes számban digestivi) az italok azon csoportjára utal, amelyek az étkezést követő teltségérzeten és az esetleges gyomorégésen segítenek. A digestivik fogyasztása nem modern találmány: évszázadok óta közismert Európa-szertea cukorral és gyógynövényekkel dúsított alkoholos italok emésztést segítő, gyógyító ereje. Nálunk, Olaszországban

ez egy élő hagyomány

sokaknak hiányérzete támad egy étkezés után, ha nem kerül digestivo az asztalra. Soha nem a mennyiség a lényeg: a digestivót lassan, kóstolgatva érdemes fogyasztani, hogy kiélvezzétek minden cseppjét. Igazi "lelassított pillanat", amiben érdemes elmerülni.

Forrás: Twitter

Sok ital tartozik ebbe a kategóriába, de alapvetően három nagy csoportra oszthatjuk őket: a gyomorkeserűk, az édes, illetve az édesbe hajló likőrök, no és a lórúgás jellegű, erősebb röviditalok mind más-más jegyeket hordoznak magukban.

A megosztó gyomorkeserűk: Amari

Talán ez az egyik legkultikusabb és egyben legmegosztóbb digestivo. Ezek az áztatásos és/vagy lepárlásos eljárással készülő, gyógynövényes és fűszeres alkoholok nem mindenkinek nyerik el a tetszését, gondoljatok csak az Unicumra. Egyeseknek nem csúszik jól, mások el sem tudnák képzelni az otthonukat gyomorkeserű nélkül.

Forrás: Twitter

A gyógynövényes likőrök ízvilága emlékeztet az édes vermutra, amit egyébként aperitivónak iszunk, de ezek a likőrök szárazabbak, magasabb az alkoholtartalmuk, és sokkal erősebb a fűszerezésük, és nem feltétlenül keserűek. Az Averna nevű szicíliai amaro például pont, hogy édesebb. Népszerű még a bolognai Montenegro márka is: enyhébb, kiegyensúlyozott ízvilágával és

23%-os alkoholtartalmával jó választás lehet kezdő kísérletezőknek.

Érdekesség, hogy a nevét egy olasz királynőről, III. Viktor Emánuel király Montenegróból származó kedveséről kapta.

Forrás: Twitter

A spektrum másik végén a Fernet Branca nevű amarót találjuk, amely az egyik legerősebb (39 alkoholszázalékos) és legszárazabb is egyben. Összesen legalább 27 különféle gyógynövényt és fűszert tartalmaz, többek közt rebarbarát, aloét, galangalt, fahéjat, sáfrányt és fehér kurkumát. Ez is jól mutatja, hogy

az amarik bonyolult receptúráknak köszönhetik egyedi ízüket, amelyeket mindegyik márka féltve őriz.

A kevésbé ismert keserűlikőrök közé tartozik például a rebarbarából készülő Zucca és az articsóka-alapú Cynar,

ugye milyen izgalmas alapanyagokból készülnek?

Mindkettőt érdemes megkóstolni, akár még aperitivónak is beillenek. Ha vidéken jártok, tartsátok nyitva a szemeteket a helyi változatokra, mert könnyen lehet, hogy kisebb-nagyobb falvakban helyi csodákra bukkantok!

Forrás: Twitter

Desszert helyett: édes likőrök

Néhány digestivo elképesztően édes. A likőr titka, hogy az alkoholt például citromhéjjal vagy ánizzsal bolondítják meg, majd ehhez kevernek cukorszirupot. A kategória két győztese az emésztést segítő ánizsból készülő sambuca (ejtsd: szambuka) és a citrom előtt tisztelgő limoncello.

btparsons / Instagram

A sambuca az ánizs miatt nagyon ízgazdag és selymes utóízt hagy a szájban. Az egyik legnépszerűbb a Molinari márka. Az ánizsos ital magában is megállja a helyét, de mi, olaszok néha a kávénkba is töltünk egy keveset „erősítő” gyanánt. Ez a caffé corretto (azaz korrigált kávé) néven ismert, de a sambuca mellett akár pár csepp grappa is kerülhet bele.

marsiglia.donatella / Instagram

A kivétel erősíti a szabályt: a többi digestivóval ellentétben ugyanis a limoncellót jéghidegen isszuk. Különösen jól csúszik egy forró nyári napon egy könnyed halvacsora vagy akár egy egyszerű pizza után. A limoncellót akár otthon is elkészíthetitek magatoknak!

farano / Instagram

Népszerű, bár kevésbé édes likőr még az Amaretto, ami mandulából készül, és a neve ellenére (az amaro olaszul keserűt jelent) édes ízvilág jellemzi. Érdemes még megemlíteni még a déli Beneventóból származó Strega nevű italt is, amely a sáfránynak köszönhetően könnyen felismerhető üde sárga színéről, bár összesen 70 különféle gyógynövényt és fűszert tartalmaz. Ez a név is egy történelmi utalást rejt, Benevento egykor ugyanis afféle boszorkányközpont volt, a strega szó pedig boszorkányt jelent.

David Straight / Unsplash

Elő az ütős italokkal: Aqua vitae

Aqua vitae, vagyis az élet vize... Ha egy igazán erős italra vágytok, akkor a gyógynövényes párlatok polcát nézegessétek. A kategória csúcstartója a grappa, ami a maga 60%-os alkoholtartalmával a digestivók non plus ultrája.

psenner_distilleria / Instagram

A híres-hírhedt ital olasz törkölyből, azaz a szőlő borkészítésből visszamaradt héjából, magjából és fürtjeiből készül. Számtalan változata létezik, egyes grappákat tölgyfahordóban érlelnek, illetve léteznek gyógynövényes, gyümölcsös és mézes verziók is.
Olvasta már múlt heti cikkünket? Érezzétek otthon magatokat az olasz éttermek világában! Gianni útmutatásával
A múlt heti éttermi útmutató után most már teljes mértékben felkészültetek egy olasz kirándulásra, nem igaz? Jó kalandozást, kóstolgatást és szép perceket kívánok erre a gyönyörű tavaszra!

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek,
olaszul l’enni jó!
Gianni

A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram