Tonhal
A világ legnépszerűbb konzervhala kétségtelenül a tonhal, magas fehérjetartalmú és tele van szívbarát omega-3 zsírsavakkal, de ami igazán különlegessé teszi, az a sokoldalúsága. Kiválóan megállja a helyét egy szendvics fő összetevőjeként, de remek választás tésztákhoz vagy egy friss Niçoise-salátához is. Hagyományosan az albacore és a skipjack tonhal a leggyakoribb konzervváltozat, de a halkonzervek iránti növekvő keresletnek köszönhetően ma már sokkal szélesebb a kínálat. Olyan prémium minőségű változatok is elérhetők, mint a bigeye, tongol, yellowfin vagy a különösen ízletes ventresca. A tonhalat leggyakrabban sós lében, olívaolajban vagy növényi olajban tartósítják, de egyre gyakoribbak az üveges és vákuumcsomagolt változatok is.
Szardella
Ez a mediterrán alapélelmiszer tökéletes umami-bomba, amely rengeteg étel ízét fokozhatja. Leggyakrabban olívaolajban vagy növényi olajban találkozhatunk vele, de egyre népszerűbbek a sós lében eltett változatok is. A szardella sokoldalúan használható: kiválóan illik salátákhoz, tésztákhoz, omlettekhez, vagy bármilyen ételhez, amely extra ízrobbanást kíván. A konzervszardella jellegzetesen intenzív ízét a füstölési folyamat adja, míg a friss szardella – amelyet Olaszországban "alici" néven ismernek – sokkal lágyabb ízvilágú, és gyakran savanyítva fogyasztják.
Lazac
A lazac szintén népszerű konzervhal, amelyet jellemzően tenyésztett halból készítenek. A konzerválás során a halat hőkezelik, vagyis a doboz kinyitása után azonnal fogyasztható. A konzervdobozba zárt lazac kiváló fehérjeforrás, amely tökéletes salátákhoz vagy hideg tésztás ételekhez. Tápanyagokban gazdag, hiszen D-vitamint, fehérjét, omega-3 zsírsavakat és kalciumot tartalmaz, így egészséges és sokoldalúan felhasználható alapanyag.

Szardínia
A világ egyik legkedveltebb apróhala, a szardínia igazi szuperélelmiszer. Bőséges omega-3 zsírsav forrás, emellett D-vitaminban és kalciumban is gazdag, valamint más konzervhalakhoz képest alacsonyabb higanytartalmú, így különösen egészséges választás. A szardíniát a konzerválás előtt megfőzik, füstölik vagy párolják, majd olívaolajban, növényi olajban vagy sós lében tartósítják. Az ikonikus, gyűrűs nyitófüllel ellátott szardíniakonzerv mindig szorosan egymás mellé helyezett halakat rejt – innen ered a híres kifejezés: „zsúfoltak, mint a szardíniák”, amelyet már az 1800-as évektől használnak.
Makréla
Az atlanti makréla egy alulértékelt, mégis ízletes konzervhal, melynek íze lágyabb, mint a szardelláé vagy a szardíniáé. Mivel zsírosabb halfajta, gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, így kifejezetten egészséges választás. A makréla bőségesen elérhető és könnyen halászható, ezért ár-érték arányban is kedvezőbb lehet más konzervhalaknál. A konzerv makréla hasonlóan használható, mint a tonhal, de különösen finom halpástétomként, ha újhagymával és friss citrusfélékkel keverjük össze.
Pisztráng
A pisztráng az egyik leggyakoribb konzervált édesvízi hal, amely jellemzően szivárványos pisztráng formájában kapható. Húsa sötétebb, olajosabb és intenzív ízű, így igazán karakteres alapanyag. A konzervpisztráng remek választás egy hidegtálhoz vagy akár egy hideg tésztasalátához keverve. Magas tápanyagtartalmának köszönhetően egészséges és hosszan eltartható, így hónapokig várhat a kamrapolcon, hogy egy gyors és ízletes fogás alapja legyen.
Forrás: finedininglovers.com
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.