Hirdetés

Manapság annyit halljuk ezeket a kifejezéseket: executive chef, sous chef chef de pastrie, commis – de a konkrét jelentésükkel sokszor bajban vagyunk. Segítünk eligazodni a konyhai hierarchia világában, elmagyarázzuk, melyik kifejezés mit jelent, és kinek mi a feladata az étteremben.

Hirdetés

Konyhafőnökké nem egyik pillanatról a másikra válik valaki, hanem komoly ranglétrát kell végigjárni ahhoz, hogy a csapat élére kerüljön.  Az a struktúra, amelyet manapság profi éttermek konyháin látunk, a francia kulinária egyik legmeghatározóbb alakjától Georges Auguste Escoffier-től ered. Escoffier-nek rengeteg újítást köszönhet a modern gasztronómia, többek között ő vezette be a „haute cuisine” (magas konyhaművészet) fogalmát, brigádrendszerben osztotta be a konyhán dolgozó személyzetet (innen ered a chef de partie fogalma is, ami egy-egy részegység vezetőjét jelöli), illetve ő vezette be az orosz stílusú felszolgálást a francia stílus helyett. Előbbinél az ételeket külön-külön, egymás után szolgálják fel, utóbbinál minden egyszerre kerül az asztalra. Eddig a történelmi érdekességek, de nézzük, hogy áll fel manapság egy profi konyha.

A konyhai hierarchiára leginkább azért van szükség, hogy a munka valóban profi legyen, és az étterem a legjobb ételeket tudja a vendégeinek kínálni. Ha minden részlegen külön-külön a legjobb teljesítményt nyújtják, akkor a végeredmény is professzionális lesz. Ezért indokolt a precíz beosztás, olykor a szigor és az ellenőrzés minden pályán. Mivel még egy kicsinek mondható étterem konyháján is 8-10 fős személyzet dolgozik, a nagyobbakban pedig bőven húsz fölé is mehet ez a szám, a pontos feladatleosztás és a feladatkörök betartása elengedhetetlen a sikeres munkához.

Executive chef
Ő áll a szervezet csúcsán, tulajdonképpen egyfajta igazgató, de meg kell jegyezni, hosszú évek és komoly munkatapasztalat kell ahhoz, hogy valaki ide jusson. Lehet, hogy ténylegesen bent dolgozik a konyhán, de valószínűbb, hogy inkább menedzserként veszi ki a részét a munkából, és az is előfordulhat, hogy egyszerre több éttermet is irányít. Feladata többek közt az új fogások megalkotása, az étlap kitalálása, egyeztetés a beszállítókkal és a büdzsé kezelése.

Head chef/Chef de cuisine
Ha nincs ott az executive chef, akkor a head chef irányít mindent a konyhán. Aktívan is bent dolgozik a konyhán. Az ő feladata, hogy gördülékenyen folyjék a munka, ő rendel friss alapanyagokat, irányítja a konyhai munkát és betanítja a személyzetet. Ha új embert kell felvenni a konyhára, ő felel érte, mint ahogy azért is, hogy rend és higiénia legyen a munkahelyen. Head chef is csak hosszú évek kitartó munkájával válhat valakiből.

Sous chef
Tulajdonképpen helyettes, akinek, ha szükséges akár a head chef, akár az executive chef helyére is be kell állnia. Napi szinten veszi ki a részét a konyha irányításából, hozzá tartozik az adminisztráció, az ételek elkészítéséhez tartozó irányítási és tervezési feladatkörök, a munkafolyamatok konkrét levezénylése. Feladatokat ad az egyes részlegek séfjeinek, asszisztál a head chefnek vagy az axecutive chefnek, irányítja a konyhai személyzetet.

Pastry chef (cukrászséf)
Az a munkakör, ami önállóságot, kreativitást és precizitást is követel attól, aki betölti ezt a pozíciót. A desszertek elkészítéséért felel, de adott esetben a helyben sütött kenyér- és pékáru is hozzá tartozik. Folyamatosan egyeztet az executive cheffel a desszertekről, új süteményeket, desszerteket pékárukat talál ki az étterem számára.

Chef de partie
A különböző részlegek (vagy más néven „pályák”) élén áll egy-egy chef de partie. A részlegek: 1. Saucier (hús és szósz) – az itt dolgozók feladata a húsok és halak előkészítése, bontása, elkészítése, és a hozzájuk tartozó szószok, mártások elkészítése. 2. Entremetier (köret és leves) – az itt dolgozók készítik elő a leveseket, alapleveket, a köreteket. 3. Gardemanger (hideg előétel), más néven a hidegkonyhai pálya, a saláták és hideg előételek elkészítésének helye. Egyes éttermekben az amuse bouche, azaz az étvágygerjesztő köszöntő falatka is innen jön, más helyeken viszont külön amuse bouche részleg működik. 4. Patissier (cukrászda), a legtöbb munkával járó pályának tartják, ráadásul, ha az étterem frissen sült pékárut is készít, akkor ők kezdenek a legkorábban, és általában ők fejezik be legkésőbb a műszakot.

Commis chef
A commis a kukta, az az elhivatott szakácstanonc, akinek mindent meg kell tanulnia a konyhán folyó munkáról. Egyeztet a beszállítókkal, előkészít a különböző pályákon, felel a higiéniáért, tálal, alapanyagokat rendszerez és mér ki szükség esetén.
Az alábbi infografika szemlélteti a konyhai hierarchiát. Természetesen az étterem méretétől, típusától függően lehetnek eltérések, de nagyjából ez a szervezeti felépítés érvényes ma a világ legtöbb éttermében.
Fotók: pixabay.com

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok