Hirdetés
Hirdetés

Szimplán "csak" konyha - Első benyomás: Konyha

SZERZŐ: Diagoro
2014. augusztus 14.
A Madách tér környékén ma már minden megtalálható. Jókat lehet enni, inni, mulatni is – ki, miért érkezik éppen. De aki Godot-t keresi, jelen esetben a kávéházat, pont úgy fog járni, ahogy a két emblematikus szereplő a színdarabban. Várhat kedvére, keresgélhet napestig, az eredmény csalódást fog okozni. Hiszen Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem.
Hirdetés

A Madách tér környékén ma már minden megtalálható. Jókat lehet enni, inni, mulatni is – ki, miért érkezik éppen. De aki Godot-t keresi, jelen esetben a kávéházat, pont úgy fog járni, ahogy a két emblematikus szereplő a színdarabban. Várhat kedvére, keresgélhet napestig, az eredmény csalódást fog okozni. Hiszen Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem.konyha4Ha már itt vagyunk, üljünk le és kóstoljuk meg az új helyet. Szerencsés ez az utca, hiszen elég keskeny, a házak pedig elég magasak ahhoz, hogy szinte egész nap árnyék hűsítsen. De ha ez nem volna elég, a sarki kis étterem belakta az előtte elterülő egész teraszrészt, s kifeszített vitorlavásznakkal mindent megtesz azért, hogy valóban hűs legyen.
Más itt már minden, mint akár egy évvel ezelőtt volt. Az enteriőr letisztult, nyers fa bútorok mindenhol, még a pult is az, ami szintén máshol található, s ma már inkább látványkonyhaként funkcionál. Bent néhány asztal és szék szintén nyersfa színben, az ablakok kitárva, akár be is lehetne lépni onnan is a helyiségbe az utcáról. Szórakoztató magazinok a párkányokon. Lehet ide egyedül is érkezni, akkor sem unatkozik az ember. Csodás nyári koraeste lévén tele van a terasz. Leginkább külföldi turisták hangját halljuk az asztaloktól, de itt-ott felcsendül egy-két magyar mondat is. A személyzet fiatal, de kellően kedvesek és talpraesettek. Míg kellemesen hűsölünk a vászon alatt, kedves, fiatal lány érkezik hozzánk. Az italokkal kezdjük. Limonádé szezon van, köztük keresgélünk mi is. Nincs nehéz dolgunk, néhány variáció közül lehet választani, ami épp ideális mennyiség, s kellően fantáziadús mind. Alkalmi kísérőim a sima verziónál maradnak, míg én egy nagy pohár meggyes-rozmaringos mellett döntök. Jó választás. – közli velem kedves mosoly kíséretében a fiatal felszolgáló lány. Legyen igaza, én csak ezt kívánom!
Az étlap mustrálása következik. Heti menüajánlaton akad meg a szemünk. Minden nap 12-16 óra között választhat a vendég innen is. Három leves, három főétel és három desszert kínálkozik szép sorban, hogy kellő variálás után mindenki megtalálja a maga számításait. Két fogás 1.150 Ft, három pedig 1.400 Ft. Az árak korrektek, s ahogy egyelőre a szomszéd asztalok tányérjait elnézem, a mennyiséggel sincs baj. 18 óra lévén erről a körről most lemaradtunk, ezért egy ugrással az a la carte részhez lapozok.
konyhaJól átlátható mennyiségű kínálat, húsos és vega tapasztál, 3 fajta leves, ugyanennyi saláta, 8 választható főétel – húsos és vegetáriánus vegyesen -, valamint szintén 3 féle desszert – melyből egy gluténmentes - bűvkörében tobzódunk. Nehéz lenne a stílusát igazán megtalálni a kínálatnak, hiszen a kakaspörkölttől kezdve egészen a szibériai pelmenyiig minden az étlap részét képezi. Ez utóbbit épp nem tudnak elénk varázsolni, hiszen elfogyott, s Ilja, aki remekül tudja készíteni, pont szabadnapos.
Nem bánkódunk sokáig, helyette jöhet egy Csahohbili grúz paradicsomos marharagú, előtte Kacsamell madársalátával, körtével és tökmagolajjal, legvégül pedig egy 25 dkg-os marha steak zöldbors mártással és tepsis burgonyával.
Megérkezik a korrekt mennyiségű saláta, aminek a tetején szépen ücsörög a már látványra is kifogástalanra sütött kacsamell. Friss, csillogós, közepén kellemesen rózsaszín szeletekkel találjuk szemben magunkat. A saláta is friss, az olaj épphogy sejteti magát az összízben, az üde, roppanós körteszeletek pedig kellemes lecsengést adnak minden falathoz. Erre érdemes volt várni, hiszen biztató kezdete a menüsornak.
A Csahohbili leginkább a nálunk is ismert paradicsomos-húsos káposzta és egy kellően paradicsomos marhapörkölt egyvelegére emlékeztet első ránézésre – annak ellenére is, hogy káposzta még csak nyomokban sem fordul benne elő -. Egy pillanatig sem bánom, hogy a kellemes illata gyorsan más vizekre terel. Míg legtöbb esetben csirkéből készült változatot ettem, itt marhahússal készült. Kicsit testesebbé, dominánsabbá teszi az egész fogást, ami nagyon jól áll neki. Szépen összeértek a zöldségek ízei, a paradicsom kellően savanyú, a fűszerek garmada pedig, amit ehhez a fogáshoz felhasználnak, megfelelően intenzív keretet biztosít, és illeszkedik a marhahúshoz. A hozzá felszolgált friss, helyben sütött kenyérszeletekkel pedig kiválóan lehet tunkolni.
 

Már csak a steak van hátra. Kellő bizakodással figyeljük az érkező tányérokat, rajta a halványbarna szószt és a steakszeletet, melyet körbeölel a kívül ropogósra, belül puhára sült tepsis burgonya. Ha ez a fogás valamin el tud csúszni a húson kívül, az minden kétséget kizáróan a zöldbors mártás. Bár rendeléskor nem kérdezték meg, mennyire szeretnénk átsütve kérni a steak-et, szerencsére eltalálták az ideális állagot. Puha, leginkább félig angolosnak nevezném. Így szeretik a legtöbben elkészíttetni, ezért most ebben sincs hiba. De erre az apróságra érdemes lenne egy kis figyelmet szentelni, hátha a vendég mégis másképp szereti. Viszont a fogás feledteti velünk ezt a gondolatot. Kellemesen játszik a hús ízével a tetejére szórt kevés só, melyhez jó társ az enyhén roppanós külsejű, ám belül omlós burgonya. De mi a helyzet a mártással? Ránézésre megfelelő, ahogy ízében is. Otthonosan simul egymáshoz a zöldbors és a mustár karakteres kettőse, amit a tejszín selymessége kerekít le. Mindenből pont annyi van a tányéron, amennyi oda való. Egyszerre tűnik el a hús, burgonya és mártás utolsó falatjai a tányérról.
Míg a számlát várjuk, megállapítjuk , hogy bár Godot-ra várni valóban meglepő élmény, de ha mégsem jön, nem kizárt, hogy helyette valami meglepően jót találhatunk...

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram