Hirdetés
Hirdetés

“Koldusból királyfi” – Ételek, amelyek egykor nem számítottak luxusnak 

SZERZŐ: Nagy Kamilla
2024. augusztus 18.
Napjainkban gyakori jelenség, hogy a luxuséttermek menüjén olyan összetevők is megjelennek, amelyek régen a köznép, vagy a szegényebb társadalmi rétegek tipikus ételei voltak.
Hirdetés

A fent említett folyamat Olaszországban a mai napig megfigyelhető. Néhány évvel ezelőtt a minestrone egy olyan hétköznapi étel volt, amelyet a zöldségeskertből származó alapanyagokból készítettek el, és amely több családot is el tudott látni táplálékkal. Manapság - különösen a nagyvárosokban élők esetében - előfordulhat az, hogy valakinek választania kell a lakbér kifizetése és egy minestrone elfogyasztása között. Cikkünk célja azonban nem az ételek antropológiájáról szóló értekezés, hanem inkább annak a jelenségnek a feltárása, milyen kalandos úton keresztül váltak népszerűvé egyes ikonikus, úgynevezett “luxus alapanyagok” a legszegényebbek konyháiban, hogy aztán a leggazdagabbak kedvencévé váljanak. 

Hogyan is történhetett mindez? Az ok egyszerű: amikor egy mindennapi, az emberek által gyakran felhasznált alapanyag mennyisége korlátozottá válik, a kereslet felhajtja az árakat. Melyek tehát azok a luxus alapanyagok, amelyek egykor szerénynek számítottak? 

Következzen pár példa!  

A kaviárt gyakran ingyen szolgáltak fel a vendéglőkben egy pohár bor mellé

Kaviár 

A kaviárt a világ legdrágább élelmiszerei között tartják számon. Nagyon kevés a belőle az elérhető és elfogyasztható mennyiség, a ritkasága pedig az árán is visszatükröződik. A kaviár azonban nem mindig volt megtalálható a palotákban, sőt, mintegy 300 évvel ezelőtt még nem számított nagyértékű alapanyagnak. Az Egyesült Államokban és a világ többi részén is nagy mennyiségben fogyasztottak tokhalat - a hal apró ikrája pedig hulladékterméknek számított, amelyet gyakran ingyen szolgáltak fel a vendéglőkben egy pohár bor mellé. Hétköznapiságát jelzi, hogy egyes feljegyzések szerint még a börtönökben is ezt kapták a rabok. A gyors ütemű iparosodás és ennek az ökoszisztémára gyakorolt hatásai drasztikusan csökkentették a tokhalak számát, így amikor az emberek rájöttek, hogy a kaviár már nem kapható, az ára az egekbe szökött, anélkül, hogy a kereslet iránta megszűnt volna.  

A régi időkben a rizs és a nyers hal párosítása csak egyszerű technika volt a tenger gyümölcseinek tartósítására

Sushi

Bár a sushi ma már világszerte az all-you-can-eat éttermekhez kapcsolódik, eredeti, letisztult formájában nagyon drága. Japánban és világ számos pontján ismerhetünk olyan éttermeket, ahol a legjobb minőségű sushi megfizethetetlen összegekbe kerül. De ez nem volt mindig így. A régi időkben a rizs és a nyers hal párosítása csak egyszerű technika volt a tenger gyümölcseinek tartósítására. A rizsben lévő keményítőt, akárcsak a cukrot, fel lehetett használni a hal élettartamának meghosszabbítására, amely egy olyan szigetországban, mint Japán, bőségesen rendelkezésre állt. A sushi ezért a munkásosztály és a családok népszerű étele volt. A globalizáció hatása azonban ezt az ételt is elérte - a nyugat felfedezte a sushit, a kereslet megnőtt iránta. Továbbá a tenger már nem volt kimeríthetetlen erőforrás, így ennek következtében az egykor szerény étel ára megnövekedett. 

Kobe wagyu 

A kobe wagyu a világ legdrágább marhahúsaként ismert, ára elérheti az 1000 dollárt kilónként. Ez a marhahús különböző japán tehénfajták keresztezésének eredménye. Szerkezete márványos - ezért éppen ez a tény volt az, amely az importálás kezdeti szakaszában - nem győzte meg a piacot  a minőségéről. Ez a tendencia addig tartott, amíg egy ügyes marketingkampány nem tette kívánatossá a wagyu húst, aminek következtében ismét a kereslet-kínálat dinamikája győzött. A szigorú szabályozás miatt az export drámaian csökkent, amely az 1990-es évek környékén rendkívül értékessé tette.

Az osztriga egykor számos tengerparti területen olcsó és népszerű étel volt

Osztriga 

Nem kell messzire visszamennünk ahhoz az időben, hogy rájöjjünk, hogy az osztriga értéke ugyanolyan gazdasági folyamatokon ment keresztül, mint a kaviár, hiszen számos tengerparti területen olcsó és népszerű étel volt. A tengerek szennyezettsége azonban a mennyiség érezhető csökkenéséhez vezetett, így ezzel párhuzamosan az áruk is meredeken emelkedett. De ez még nem minden: a XX. század második felében betiltották a gyermekmunkát, amely szintén befolyásolta az osztrigaipart.

Homár 

A homárokat egykor "tengeri csótány" néven ismerték - na de nem a külsejük miatt, hanem azért, mert olyan nagy számban fordultak elő az Egyesült Államok partjainál. A homárok elterjedésének köszönhetően az elítéltek és a szolgák táplálékaként volt ismert. Olyan bőséges volt a mennyiségük, hogy a halászok alig tudtak mit kezdeni velük. Sajnos minden jó dolognak vége szakad, így a homárok elszaporodásának is - ma már csak a legelőkelőbb éttermek étlapján szerepel, és általában csak különleges alkalmakkor fogyasztják.

Forrás: finedininglovers.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram