Hirdetés
Hirdetés

Kolbász, koktél, újhullám – Kishusom & Barside

SZERZŐ: Lami Juli
2017. október 13.
A Madách Imre út egy szürreális kis sziget a Gozsdu udvar kapujában: egyik oldalán pezseg, a másikon pedig megállt az étel. Van ott egy szinte őskövületi múltra visszatekintő ír kocsma, egy thai masszázsszalon, és talán valami utazási iroda-féle is. Amennyire kihalt és értelmezhetetlen ez az oldal, annyira pörög a másik. Itt van egyrészt a budapesti hipszterség […]
Hirdetés

A Madách Imre út egy szürreális kis sziget a Gozsdu udvar kapujában: egyik oldalán pezseg, a másikon pedig megállt az étel. Van ott egy szinte őskövületi múltra visszatekintő ír kocsma, egy thai masszázsszalon, és talán valami utazási iroda-féle is. Amennyire kihalt és értelmezhetetlen ez az oldal, annyira pörög a másik.
Itt van egyrészt a budapesti hipszterség egykori origója, azaz a Telep, mellette pedig a Konyha, a maga laza és progresszív gasztronómiai stílusával. A sarokban megbúvó Hivatal is a kétezres évek nosztalgikus helye; aki a Ráday utcai Castro fénykorát idézné, itt még találkozhat ismerős arcokkal.
Az élettel teli oldal néhány hónappal ezelőtt újabb szereplőkkel gazdagodott, ezek pedig a Kishusom és a Barside. Ezt a két helyet akár úgy is tekinthetjük, mint ételhez az ital, vagy italhoz az étel, mert támogató testvériségben működnek egymás mellett, és üzemeltetésük Wossala Rozina (Kishusom), valamint Ódor András (Barside) nevéhez köthető.

Kishusom Facebook


A Kishusom akar is újat mondani, meg nem is: vállaltan a kolbászra épít, de persze csavart visz bele. Nem bonyolódik extrákba a vegetáriánusok, vegánok, és gluténérzékenyek kedvéért, de ezzel nincs is semmi gond, főleg, hogy gegekkel kerüli meg a témát. A vega ajánlat mellett állandó feliratként szerepel az "elfogyott", a gluténmentes kiflit pedig egyszerűen úgy hívják, hogy "nincs kifli", és tényleg nincs is. De lássuk, mi van.
Hot-dog, többféle stílusban. Elsőre meglepően olcsónak tűnik a hely, mert ezek a "sztilók" 600-800 forint körül mozognak, épp ezért némileg meglepetésként ér bennünket, hogy ehhez még külön kell megfizetni a kolbászt és a kenyeret is, így a végén 1600 forint körül járunk hot-dogonként, ami picit erős a bulinegyed szélén, hiszen alig száz méterre az Igenben vagy akár a PizzaMe-ben ennek töredékéért jóllakhatunk egy mámoros estén. A Kishusomnak persze nem az a célja, hogy "felszívja az alkoholt", annál azért összetettebben van kitalálva. A helynek egyébként nagyon vidám, dzsungel motívumokra épült a dizájnja, tehát a "magyar vagyok, kolbászt tömök" gondolatiságtól tényleg jó messzire sikerült elrugaszkodni. Szerencsére.

Barside Facebook


A hot-dogokba háromféle húst lehet választani, van frankfurti virsli, marha-, illetve sertéskolbász. Ezek a Püski Manufaktúrából érkeznek, a kenyerekért Szabadfi Szabolcs, az Il Panificio il Basilico pékje a felelős. Az egyik hot-dog összetevői között figyelmesek leszünk a "parasztmustárra", így rákérdezünk, miféle mustár ez. A pultoslány, aki személyiségével és kisugárzásával egyébként sokat hozzátesz a helyhez, elárulja, hogy Glóbusz mustár az, csak így jobban hangzik.
A hot-dogok közül a Mozartot kóstoljuk, ami mustárt, bajor káposztát, reuben szószt és hagymachips-et tartalmaz. Az összetevők rendben vannak, a német stílusú hotdog jól eltalált, a sertéskolbásztól azonban többet vártunk, azt semmiképp, hogy rágós legyen és darabos.
Kértünk egy Queent is, ami nem más, mint az angol reggeli hot-dog formába öntve, így tükörtojással, grillezett gombákkal, bacon chips-szel és babbal érkezik. Ezt marhakolbásszal kértük, ami kimondottan jó választásnak bizonyult, a közepes minőségű szószos bab (megkockáztatjuk, hogy konzerves?) azonban némileg rontott az összképen. Burgonyasalátát, káposztasalátát, és csalamádé is került az asztalra, ez utóbbi nem tudjuk, honnan érkezett, de ízletes, friss, ropogós és nem agyoncukrozott volt volt. A káposztasaláta több, mint korrekt, jobb választás, mint a hideg burgonyfőzelékre emlékeztető krumplisaláta.

 
A Kishusom mellett található Barside olyan, mint egy újhullámos kávézó, csak éppen itt koktélokat kínálnak. Kuckós és nem erőlködve dizájnos belső tere nagyon jól sikerült (és bár természetéből adódóan zárójelbe kívánkozik ez a részlet, de szerintünk Budapest vendéglátóhelyei közül ennek van az egyik legjobb mosdója.)
Az itallapon az elkészítés módja szerint szerepelnek a tételek, de az itallap mellé térképet is kapunk, amely megmutatja, hogy a világ leghíresebb és legemblematikusabb koktéljai honnan származnak, és mióta isszák őket. A Gin&Rose nevű koktélt csak ajánlani tudjuk, akárcsak a Donna Negronit, de a klasszikusok is rendben vannak. A Barside-ot nem csak mellékesen, és végképp nem csak kolbász mellé ajánljuk.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram