Hirdetés
Hirdetés

Koktélidő! Pezsgő, rum, whiskey, vodka az ünnepekre hangolva

SZERZŐ: DiningGuide
2017. december 27.
Az érkező vendégeknek. A főszakács kezébe a fakanál mellé. A vacsora mellé kísérőnek. A fa alatt üldögélve vagy a kinti hóesést (hó híján a hógömböt) elnézegetve. Nincs olyan pillanata a karácsonyi vigadalomnak, ahová ne passzolna némi fűszeres lélekmelegítő vagy egy pezsdítő koktél. Tíz koktélötletet hoztunk, amelyek mindegyike jól ismert alkoholokra épül – legyen az bor, […]
Hirdetés

Az érkező vendégeknek. A főszakács kezébe a fakanál mellé. A vacsora mellé kísérőnek. A fa alatt üldögélve vagy a kinti hóesést (hó híján a hógömböt) elnézegetve. Nincs olyan pillanata a karácsonyi vigadalomnak, ahová ne passzolna némi fűszeres lélekmelegítő vagy egy pezsdítő koktél.
Tíz koktélötletet hoztunk, amelyek mindegyike jól ismert alkoholokra épül – legyen az bor, pezsgő, rum vagy vodka –, így nincs szükség arra, hogy külön alkoholraktárt üzemeljünk be az ünnepek idejére. Ajánlunk hideget-meleget egyaránt!

A forralt bor után szabadon: vörösáfonyalé rummal vagy vodkával

tishtash456 / Instagram


A meleg kortyolnivalók legnagyobb erénye, hogy segítik felmelegíteni a metsző hidegtől átfagyott testünket(-lelkünket). A forralt bor egyik rendhagyó alternatívája a forralt áfonyalé, amit naranccsal, mézzel, fahéjjal, szegfűszeggel és kardamommal ízesíthetünk, az alkoholpíros orcáért pedig a rum vagy a vodka felel. Akár még bor is kerülhet a mixbe, amennyiben szeretnénk megidézni a forralt bor szellemét. Apró betűs megjegyzés: tegyünk félre valamennyit az alkohollal még meg nem bolondított italból, hogy jusson belőle a gyerekeknek is.

Az almába harapott whiskey: forró bourbon alma cider

horatiosanleandro / Instagram


A bourbonnel megspékelt meleg cider garantáltan vidámságra hangol. A melengető érzést fokozhatjuk fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és őrölt gyömbér hozzáadásával. Meglehet, hogy sokgyermekes közösségek számára nem ez a legideálisabb választás, hiszen ezt vajmi nehezen lehet alkohol nélkül elkészíteni.

Itt az ideje leporolni a receptet: tojáslikőr

christmas_magic_ / Instagram


A klasszikus. A tojáslikőr az elmúlt pár évszázad során az egyik kedvenc karácsonyi itallá nőtte ki magát, bár gyökerei egészen a középkori Angliáig nyúlnak vissza. Az ünnepi kompozíciót a tej, tejszín, cukor, vanília (esetleg leheletnyi szerecsendió) és persze a tojássárgája adja, amihez rum vagy egy jóféle bourbon alap dukál.

A rumot se felejtsük ki belőle! Coquito

lolas.gallery / Instagram


Ha valaki van olyan szerencsés, hogy a Karib-szigeteken töltse a december második felét, sanszos, hogy belefusson az ottani karácsonyok elengedhetetlen italával, a Coquito koktéllal. A tojáslikőr testvéreként is emlegetett ital sokak szerint még jobb is, mint a klasszikus likőr. Az egzotikus ízvilág a kókusztejnek köszönhető, egyes receptek pedig csavarnak egyet az élményen, és lime reszelt héja is kerül bele.

Akad némi gyömbérsör otthon? Dark and Stormy

friendswhofete / Instagram


Néhány perc, három hozzávaló és már kínálhatjuk is a Dark and Stormy koktélt. Sötét rum, gyömbérsör (véletlenül sem gyömbér ale) és limelé kerüljön bele. Jéggel és limeszeletekkel illik szervírozni. Hűvös, fanyar, enyhén szénsavas ital. (A képen látható koktélban áfonyalé is van, ennek köszönhető a színe.)

Elő a pezsgővel: vörösáfonyás mimosa

cocktailsandspanx / Instagram


Folytatjuk a pár hozzávalós italok sorát egy szemet gyönyörködtető koktéllal. Nem kell más hozzá, mint némi minőségi pezsgő, vodka (esetleg vaníliás vodka) és vörösáfonyalé. Díszítésre használhatunk friss vörösáfonyát. Pezsdítő, egyszerre finoman édes és fanyar, igazi ünnepekre való ital.

Puncs különlegesen: gránátalmával

wholesome patisserie / Instagram


Nagyobb vendégseregnek készülhetünk egy nagy adag punccsal, amit nem csak a klasszikus füles, hanem karcsúbb, elegánsabb poharakban is szervírozhatunk. A puncs alapja éppúgy lehet fehér- és vörösbor, mint rum (az eredeti angol puncsban ez utóbbi szerepelt). A kellemesen fűszeres italban lényeges a fanyarkás íz megjelenése is, amelyet a citrom vagy narancs szokott képviselni – de miért is ne gazdagíthatná a tél kedvence, a gránátalma? A gránátalmamagok fejedelmi díszei lehetnek az italnak. 

Prosecco – szabadon

janehenderson83 / Instagram


Egy könnyed prosecco pezsgő vitathatatlanul önállóan is megállja a helyét, de számos ünnepi italt is készíthetünk belőle. Facsarhatunk bele vérnarancsot, önthetünk hozzá mézzel gazdagított áfonyalevet, de Olaszország szerelmesei a limoncellós üveg után is nyúlhatnak. Vigyázzunk, hogy ne szaladjon meg a kezünk túlságosan, és érvényesülni tudjon Veneto tartomány kincse, a prosecco. 

Moscow Mule karácsonyra hangolva

negrisoccidental_joesbar / Instagram


Az oroszok vodkája remek bázisalkohol, így nem is csoda, hogy sok orosz név bukkan fel a koktélvilágban. A legenda úgy tartja, hogy a Smirnoff vodka népszerűsítésére álltak elő a koktél ötletével, a másik alkoholkomponens a gyömbérsör benne. A koktél védjegye, hogy rézbögrében szolgálják fel, ez már önmagában ünnepi hangulatot kölcsönöz neki, a frissen facsart vérnaranccsal (édesszájúaknak: vérnarancssziruppal) és -szeletekkel ezt tovább emelhetjük.

Még egy vodkakoktél Amerikából: White Russian

peaksbear / Instagram


A nagy Lebowski című film által (újra) népszerűvé vált White Russian az előző italhoz hasonlóan amerikai gyökerekkel bír. Akár desszert helyett is fogyaszthatjuk az ünnep jegyében fahéjjal vagy fahéjsziruppal feltúrbózott sűrű italt, amelyet a vodka, a kávélikőr és a tejszín harmóniája tesz szerethetővé. Ha nem kedvelik a fahéjat, egy merész ötlettel helyettesíthetik akár mentás sziruppal is.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram