Hirdetés
Hirdetés

Kődatolya, a tiltott gyümölcs

SZERZŐ: Ted Aprajev
2009. augusztus 24.
A szomszéd kertje gondosan ápolt, láthatóan önellátásra rendezkedett be. Padlizsán, paradicsom, sárgadinnye és vastagbőrű citrom terem. Az a hír járja, hogy náluk időnként felbukkan a tiltott gyümölcs: a kődatolya is. Kétségtelen, hogy a tiltás övezte tengeri csoda, amit a mélyebb vizek szikláit széthasítva lehet a kövek mélyéből kibányászni messze jobb az összes többinél.
Hirdetés

A szomszéd kertje gondosan ápolt, láthatóan önellátásra rendezkedett be. Padlizsán, paradicsom, sárgadinnye és vastagbőrű citrom terem. Az a hír járja, hogy náluk időnként felbukkan a tiltott gyümölcs: a kődatolya is. Kétségtelen, hogy a tiltás övezte tengeri csoda, amit a mélyebb vizek szikláit széthasítva lehet a kövek mélyéből kibányászni messze jobb az összes többinél.Szerencsénkre ma este épp egy nagy lábas barna kagyló rotyog a tűzhelyen. A hüvelykujj nagyságú kagylók tényleg leginkább a datolyához hasonlítanak. A kert rejtett zugában néhány, búvármerüléshez szükséges oxigénpalackot fedezek fel. Gondolom valaki a családból gyakori vendége lehet a mélyebb vizeknek.

[tw-divider][/tw-divider]Sziklafúró, másnéven datolyakagylók a köpenymirigyük által termelt savval a kemény sziklát is képesek megfúrni, növekedésükkel a sziklaüreget is mélyítik, tágítják és sohasem hagyják el helyüket. Az üregből csak a szikla széttörésével szedhetők ki. Mivel Horvátországban védett fajnak minősül, szigorúan tilos a gyűjtése, kis szemcsippentéssel azt mondják, hogy a szomszédos vizekről importálják.

Tonhal steak - fotó: a szerző felvétele


A roston illatos tonhal pirul, látványra megtévesztően olyan, mint egy hússzelet. Lassan összeállni látszik a vacsoránk. A kagylókkal kezdjük, amelyek a szokásos fehérboros, fokhagymás, petrezselymes, enyhén borsozott lében főttek, amit omlós kenyérrel érdemes felszívni. A kagylók húsát egy már üres kagylót csipeszként használva a legcélszerűbb kiszedegetni.

Kődatolya - fotó: a szerző felvétele


Nem csak a lelkiismeret háborgása, borzongása teszi ízletesebbé a tiltott gyümölcs fogyasztását, de ízlelőbimbókon mutatkozó fölénye is meggyőző minden más hasonló társa felett. Egyesíti magában a jól ismert feketekagyló összetett, talán mogyorós ízeit a tenger lágy sósságával és az osztriga csusszanós fehérjebombájával új minőséget hozva létre.

Cukkíni tallérok - fotó: a szerző felvétele


Hamar a végére járunk a kagylóknak, még néhány kenyérhéj merül a fogyatkozó lébe és vége az első felvonásnak. A tonhalak mellé jóféle sült paprika kerül, ami már elsőre is az általam ismert régi Jugoszlávia múltba süllyedt ízét és illatát idézi. Ennek mintegy további emlékképi leágazásaként az ízesített, olajban sült cukkini, ami darált, fűszerezett, liszttel és tojással kikevert cukkini masszából készült és a sütés előtt nyerte el újra cukkini szeletekre hajazó érme formáját.
A minden itteni háztartásra jellemző nyers saláta is van, tetszés szerinti ízesítéssel, aminek pikantériáját az adja, hogy körbenézve azonnal láthatóvá válik, hogy minden összetevője a kertből származik, mintha még friss volna a szakajtás helye a bokron.

Sült paprika - fotó: a szerző felvétele


A halszeletek frissek és házigazdánk nem győzi hangsúlyozni, hogy nem a haltenyészetből származik, hanem vadon ejtett halból kanyarodott ki a jófajta filé. Ennek minden észlelhető jelét adja is a tömött rostú, néhol a marhahúsnál sűrűbb halszelet. Olajjal locsolgatva könnyebben omlik, habár itteni szokás szerint túlkészült, ami csak fokozza hússzerűségét. Nem baj: ez esetben a házi szabályok érvényesülnek, amit tiszteletben tartva fehérborral bőségesen locsolgatva halunkat mélyülök el a horvát gasztronómia rejtelmeiben.
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram