Hirdetés
Hirdetés

Kő fagyi? Há' hogyne kőne – Megszületett a romfagyizó fogalma

SZERZŐ: Lami Juli
2018. július 13.
A Káli-medencében gyakorlatilag minden van, amit a megfáradt városlakók el tudnak képzelni, fagyizóból azonban korántsincs túlkínálat. Van azonban Mindszentkállán egy hely, a Kő fagyi?, ahova mindenképp érdemes ellátogatni. Már soroljuk is, miért.
Hirdetés

A nyár kötelező kiegészítője a fagylalt, amelyből most már – főleg Budapesten – sok helyen és sokfélét tudunk enni. A Kő fagyi? alkalmazkodik a helyi elvárásokhoz, mert nagy vonalakban ugyebár ebben a térségben az az elvárás, hogy a dolgok feleljenek meg a fővárosi "elit" mércéjének, mégis maradjanak lazák, erőlködés nélküliek, és mutassanak valamit a helyi értékekből.

A Kő fagyi? talán legnagyobb erénye az erőlködés nélküliség

Nincsenek nagy szavak, nincsen jól csengő filozófia, és a „természetesen mi mindent helyi termékekből készítünk” és a „legjobb olasz alapanyagokból, olasz fagylaltmester vezetésével dolgozunk” kártyát sem húzza elő senki. Persze a fagylaltkészítés alapjait azért egy olasztól tanulta meg a vállalkozó kedvű család, és szerepelnek a kínálatban helyi alapanyagokból készült fagyik is  – de nem hangsúlyozzák túl egyik erényt sem. Ez a hely az, ami: egy felújított parasztház udvarán kialakított fagyizó a Balaton-felvidéken.

A dió és a meggy például nullkilométeres,

olyannyira, hogy a család kertjében roskadozó gyümölcsfák szolgáltatják az alapanyagot, a feláras pisztácia azonban brontei.

A Skizo fagyikat érdemes megkóstolni

A balatoni jelleglokáció két unikális ízben köszön vissza, nevezetesen a badacsonytördemici Skizo Borház vörös- illetve fehérborából készült fagylaltokban. Ez a két íz valóban 18-as karikás, mert van alkoholtartalma, és kiváló alternatívája lehet a fröccsnek egy meleg nyári napon.

Vörösbor fagyi Skizóból


Az olasz hatások a már említett brontei pisztácia mellett a Creminóban (olasz sütemény) öltenek testet. A kiszolgálás nagyon kedves és rugalmas, a kínálatban pedig a fagyin kívül mamuszok, pontosabban MaMousse-ok is szerepelnek, ottjártunkkor ezek sajnos éppen elfogytak.
A Kő fagyi? most ünnepelte első születésnapját, de a gyerekcipőt már rég levetette.
Kő fagyi?
Facebook-oldal
Mindszentkálla 8282, Petőfi utca 31.
+36 30 960 9791
Nyitva: szerdától vasárnapig 10-19 óráig
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram