Hirdetés
Hirdetés

Klasszikus a jövőben – Egyéves az Émile

SZERZŐ: Lami Juli
2016. április 21.
Első születésnapja alkalmából nem kisebb ajándékkal állt elő az Émile: megalkotta a ház saját tortáját, az Émile tortát, amely a remények szerint a jövő nagy klasszikusa lehet, és amelyből április 22-én minden vendéget megajándékoznak egy kóstolóval. A múltbeli és jövőbeli klasszikusokról, az álmokról és a beidegződésekről, valamint egy év tapasztalatáról Niszkács Annával, a Gerbeaud értékesítési- és marketingigazgatójával, és az Émile egyik tulajdonosával beszélgettünk.
Hirdetés

"Az Émile torta egy olyan desszert, amely tortaként és szeletben is elérhető lesz majd. A következőképpen néz ki: vaníliás financier tésztán fehér húsú őszibarackos töltelék, kakaóbab-ropogóssal és mandula marcipán-fehércsokoládé mousse-szal. A desszertet az Émile logója és vizuális világa ihlette" – mondja.
Az Émile úttörő, ilyen koncepcióval még senki nem nyitott üzletet az országban. Nem egy bejáratott gépezet, így a tulajdonosok kíváncsian várták, hogy egy ilyen koncepció hogyan állja meg a helyét Budán, az Orló utcában. Niszkács Anna szerint az ismertséget még mindenképp növelni kell, és a fő cél az, hogy törzsközönség épüljön. "A vendégeink közül nagyon sokan a tágabban értelmezett környékről érkeznek, vannak közöttük családok és üzletemberek, nagykövetek és követségi emberek. Magyarok és külföldiek egyaránt megfordulnak nálunk. Az expatokok nagyon értik ezt a koncepciót, hozzászoktak ehhez otthon és itt is ezt keresik. Számunkra azonban az is nagyon fontos, hogy a magyaroknak is megmutassuk, mi a jó – mondja. – Szeretnénk, ha mindenki megértené ezt a helyet, ha nem tartana attól, hogy itt nem lehet fesztelenül időt tölteni. Előfordul, hogy beesik hozzánk néhány fiatal lány, pezsgőt rendelnek szombat délelőtt és a kertben lazulnak...ennek mi ugyanúgy örülünk, mint amikor komoly üzletemberek valami nagyot alkotnak a falaink között. Az is célunk, hogy lazítsuk a társaságot, direkt készítünk olyan ételeket is, amelyeket kézzel kell enni, szeretnénk felszabadítani a vendégeinket és közben tökéletes gasztronómiát kínálni."
Emile_torta_1Az Émile ház számára különösen fontos a törzsközönség kialakítása, így az egyéves születésnappal hamarosan egy klubkártya is bevezetésre kerül. Ezzel a kártyával a törzsvendégek külön odafigyelést és kedvezményeket kapnak az Émile partnereinél. Az Émile-ben pedig mindig ízelítőt kapnak az újdonságokból, továbbá kedvezményeket, a rendezvényekből.
Az Émile kortárs gondolkodással küzd a rossz beidegződések ellen. "Az egész gondolkodásunknak az az alapja, hogy a megrögzött dolgokból kimozdítson, és a jobb felé tereljen – mondja Niszkács Anna. – Az emberek hajlamosak rutinból dönteni, és olyan dolgokat választani, vagy olyan helyekre menni megszokásból, amit már rég nem is szeretnek. Ezeket a szokásokat jó lenne átalakítani, szeretnénk elérni, hogy az emberek felénk kanyarodjanak, amikor például süteményt keresnek a környéken."
Az Émile torta is ezen filozófia mentén készült el. Nem titkolt célja, hogy a jövőben valami olyasmit jelentsen, amit ma a zserbó szelet, ez a nagy múltú desszert jelent. Az Émile cukrászának, László Tamásnak a fejében már hónapokkal ezelőtt megszületett a desszert ötlete, a véglegesítése azonban áprilisban történt meg. Szép a formája, van benne könnyedség és egyedülálló a kinézete, amire a ház bátran rá meri mondani, hogy ez az Émile tortája. "Olyan desszertet kellett alkotnunk, amit 43 év múlva is így fogunk hívni – mondja Anna. – Klasszikust szeretnénk alkotni, ami azonban most még modern. Hogy ez sikerül-e, azt most nem lehet megmondani. Ez inkább egy vágyálom. A zserbó szelet sem klasszikusnak született, még az sem biztos, hogy Émile Gerbeaud receptje alapján készült, hiszen csak az ötvenes évektől ismerjük, amikor Gerbeaud már nem élt. Ezt a tortát nem lesz olyan könnyű elkészíteni otthon, mert technológiailag összetettebb, igaz, azt sem lehet tudni, vajon 40 év múlva milyen technológiákkal fognak dolgozni a háziasszonyok."
A Gerbaud Ház öröksége – függetlenül a desszerttől – mindenképpen adott az Émile számára. Amikor még csak készült, budai Gerbeaud-nak nevezték, és bár nem lenne pontos azt mondani, hogy az Émile a Gerbeaud és az Onyx gyereke, de mégiscsak ennek a csoportnak a tagja. "Valamilyen kapcsolatot mindenképp szerettünk volna a Gerbeaud-val. Az Émile logója egy kakólovag, melyet Émile Gerbeaud rajzolt, és 1908 óta bejegyzett védjegy. Az örökség itt lebeg felettünk, csak sokkal modernebb köntösben. És benne van az Émile tortában is."
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram