Hirdetés
Hirdetés

Kiváló alföldi csárda zár be végleg januárban

2021. december 28.
„Autentikus alföldi csárda a legjobbak közül" – olvasható a legfrissebb Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban. A családi vállalkozás közel másfél évtized működés után végleges búcsút mond vendégeinek, akik az ország minden szegletéből látogatták a csárdát.
Hirdetés

A Nagylaposi Birkacsárda az idei Dining Guide Étteremkalauz top 100 legjobb magyar étterme közé is bekerült, 82. helyezettként (a 100-ból 79 ponttal), ezenkívül a tematikus toplisták közül a Top 10 Magyar Étterem között is szerepelt olyan kultikus helyek között, mint a balatonszemesi Kistücsök, gyöngyösi Bori Mami, egri Macok Bisztró vagy a budapesti Vendéglő a KisBíróhoz és a Stand25 Bisztró.

Mivel tűnt ki a Nagylaposi a többi csárda közül?

Mezőtúrról, Szarvasról és Mezőberényből is elérhető Gyomaendrőd, amelynek külső településrésze Nagylapos. A dél-alföldi városkát Gyomaendrődről a Körös folyót átszelve a 46-os főút mentén találjuk, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán.

Fotó: Nagylaposi Birkacsárda

A csárda nevezetessége az volt, hogy nem csak mondták, hanem csinálták azt, amit modern (menő) szóval farm-to-forknak, avagy farm-to-table-nek nevezünk, és a birkacsárda megnevezés sem csupán avítt, történelmi mementó. A csárdát üzemeltető család valóban juhokat tart, amiképp mangalicát, szürkemarhát és baromfikat is.

Fotó: Nagylaposi Birkacsárda

A felhasznált alapanyagok és a főzés valódisága, a hagyományos vendégül látás személyessége áthatotta az étterem működését. Nem volt soha kiemelt turisztikai célpont, sem a világ, sem az Alföld közepe, mégis – például most karácsony előtt is – a meghirdetett tradicionális ünnepi fogásokat gyorsan foglalózták a csárda hűséges vendégei.

Fotó: Nagylaposi Birkacsárda

Az alábbiakban idézzük a tulajdonosok búcsúját, még öt héten át tiszteletünket tehetjük a Nagylaposi Birkacsárdában egy jó birkapörkölt mellett.

Legkedvesebb Vendégeink!
Ti, akik itt követtek bennünket, tudjátok, hogy a Birkacsárda nem egyszerűen egy étterem, hanem a gazdaságunk végállomása. 14 éve a családunk (négy agrármérnök) azért vágott bele a vendéglátásba, hogy megvalósítsuk régi álmunkat, egy valódi "farm to table" (tanyáról az asztalra) éttermet hozzunk létre.
A csárdát elsősorban a saját gazdaságunk látja el alapanyaggal (szürkemarha, mangalica, juh, baromfi, tojás, gyümölcs, zöldségek, fűszernövények), másrészt a legjobb környékbeli termelők.
A mezőgazdasági vállalkozásunkat a szüleim vitték, míg mi, a „fiatalok" az éttermet.
Az elmúlt két évben (a Covid okozta nehézségek ellenére) éreztük azt, hogy végre minden a helyén van, összeállt a legjobb csapat, és úgy működik a csárda, ahogy azt megálmodtuk.
De...
Eljött az ideje, hogy a szüleimtől (akik bízunk benne, még sokáig aktívak lesznek) fokozatosan átvegyük a mezőgazdasági vállalkozást. Ez pedig teljes jelenlétet igényel. Két lovat sajnos egy fenékkel megülni nem lehet, ezért úgy döntöttünk, hogy a csárdát engedjük el.
Januárban még tudtok velünk találkozni, igyekszünk a legnagyobb kedvencekkel búcsúzni (persze a szezon adta keretek között 😉)!

Fotó: Nagylaposi Birkacsárda

Nagylaposi Birkacsárda

A csárda weboldala és Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram