A borítófotó a Garat Malom és az Arán Bakery/Hunyadi Nóra képeiből lett összeállítva.
A Garat Malomban 1992 óta forognak a hengerek. A majd százéves muzeális értékű darabokat egy németországi malomból vásárolták és a mostani helyén a GAMSZOV és Kövesi Ferenc segítségével helyezték újra üzembe az akkori tulajdonosok. 2017-ben vásárolta meg a céget a Bóly-Töttösi Zrt., azzal az eltökélt szándékkal, hogy kizárólag saját termesztésű, jó minőségű búzát őröltetnek majd a malomban.
A Mohácson található üzemben kezdetben három különböző lisztfajtával indítottak: étkezési, tönköly és király, ehhez csatlakozott az Egyiptomból származó kamut, amit a kalászosok fáraójának is neveznek. A kamut azon kevés gabonafajták egyike, mely nem mutálódott más gabonafélékkel, nem nemesítették és kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik. Ennek az "ősbúzának" alacsony a glikémiás indexe, ezért akár cukorbetegek, diétázók étrendjébe is beilleszthető a belőle készült kenyér, péksütemény is.
"A terményt kivétel nélkül az anyavállalatunktól szerezzük be, ahol gondos odafigyeléssel és minimális növényvédelemmel termesztik a négy különböző fajta búzát. Tőlük, egyetlen helyről kerül közvetlenül a malomba a termény, ahol őrlés után már csomagoljuk is a kisebb-nagyobb kiszerelésekbe a liszteket. Ezzel a folyamattal egy aratási éven belül állandó, konzisztens minőséget tudunk biztosítani, ami nagyon fontos a pékeknek. A lisztekhez pedig kifogástalan minőségű búzák vannak félretéve, így garantált a jó minőségű liszt" — mesélte Bányai Diána, a Garat Malom cégvezetője.
Családias, mégis egyre nagyobb vállalkozásról beszélünk, többek egészen a malom indulása óta a csapattal tartanak. Az eddigi legtöbb megpróbáltatással járó időszak természetesen az első karantén volt, amikor ország-világ kenyérsütésbe kezdett, és hiánycikké vált az élesztő is. A mohácsi malomban konkrétan limitálni kellett az egy családra eső lisztvásárlást, hiszen még a webshopot is le kellett állítani erre az időszakra, csak a helyszíni kiszolgálást tudták vállalni.
"Tavaly tavasszal a vírushelyzet kezdetén volt egy hatalmas roham, amit alig győztünk. A multik polcait lerabolták, nem lehetett lisztet kapni, így megrohamoztak minket.
Odáig jutottunk, hogy az őrlésből 5 kg-os csomagba tettük a liszteket, levarrtuk és még szinte "meleg" volt a hengerektől a liszt, már vitték is.
Családonként leszabályoztuk az elvihető mennyiségét, mert képtelenek voltunk annyit előállítani, amennyit elvittek volna. A webshopunk is leállt, csak helyi kiszolgálásra álltunk át. Elég stresszes időszak volt, de helyt álltak a kollégák. Idén szerencsére ez nem ismétlődött meg."
Egyre több delikáteszben, pékségben, gourmet shopban is meg lehet találni már a mohácsi malom lisztjeit, melyek dizájnjukkal kitűnnek a többi szárazáru közül. Minimalista megoldások helyett figyelemfelkeltő kicsit népmesés, kicsit rajzfilmes macskafiguráik Tatai Tibor kreativitását dicsérik.
Legnagyobb sikereiket nem csak a velük dolgozó pékmesterekkel való együttműködéseikben látják, Diána szerint a mindennapok visszajelzései is sokat adnak a csapatnak.
"Számomra egyaránt nagy siker az, amikor a Kenyérlelke fesztiválon a mi lisztünkből sütött pékáru ér el első helyezést és az is, amikor a vevőinktől pozitív visszajelzést kapok egy-egy lisztünkre. Mindig jó érzéssel tölt el néhány szép sort olvasni, és öröm nézni a szebbnél szebb kenyeres, kiflis képeket, amiket visszajelzésként küldenek nekünk" — tette hozzá a cégvezető.
A teljesség igénye nélkül Garat Malom liszteket használnak az Artizán Pékségben, az Arán Bakeryben, a Szívügyem Kispékségben, bent van a Ligeti Boltokban, a Gondos Cekker vásártéren, a Liszt Felhő termékei között is.