Hirdetés
Hirdetés

Kiszáradtak a legelők – Leállítják az egyik legrégebbi francia sajt gyártását

SZERZŐ: Király Márton
2022. augusztus 16.
Az aszály miatt leállítják Franciaország egyik legrégebbi sajtjának készítését. A termelők abban reménykednek, hogy a következő hónapok hoznak legalább annyi esőt, amennyivel újra lehet indítani a Salers sajt gyártását.
Hirdetés

A klímaváltozásnak sok az egyértelmű, a könnyen észrevehető következménye. Kártékony hatással van a szőlő-, és bortermelésre, a kávéültetvényekre. A kiszámíthatatlan időjárásának azonban vannak kevésbé ismert, de nem kevésbé veszélyes következményei. Jó példa utóbbira az, ami idén nyáron Franciaországban történt. 

A rendkívül súlyos szárazság következtében az ilyenkor általában zöldellő legelők teljesen kiszáradtak, pedig ezek a földek adnak otthont annak a különleges marhafélének, aminek a tejéből a salers sajt készül. A Salers egy félkemény, április és november között érlelhető sajt. Az egyik legrégebbi a francia sajtok közül, több mint kétezer éve készítik a Cantal-régióban, és eredetvédett besorolást élvez 1961 óta. Az aszály miatt azonban a fennállása során először az eredetvédelmi bizottság drasztikus döntésre szánta el magát, úgy döntött, hogy felfüggesztik a sajt előállítását, hiszen nem tudnak megfelelni a saját maguk állította követelményeknek. A Salers ugyanis csak olyan tehenek tejéből készülhet, amik táplálékuknak legalább hetvenöt százalékát a helyi mezőkről, békés legelés útján szerzik. Az aszály ezt lehetetlenné teszi. 

„Nincs mit enniük. A föld annyira kiszáradt, hogy helyenként úgy néz ki, mint a hamu. Mindent belep a por. Tapasztaltunk már szárazságot és aszályt korábbi nyarakon is, de ez most más, a helyzet nagyon-nagyon nehéz.” – ezek Laurent Roux szavai, aki egyike az eredetvédett sajthoz tejet adó tehenek tenyésztőinek.  Roux tehenei június vége óta nem jutottak ki a legelőre.

Lauren Lours az eredetvédelmi bizottság elnöke szerint a helyzeten az sem segítene, ha saját szabályaikat megszegve folytatnák a sajtkészítést. 

„A Salers szezonális termék, fontos szerepe van a készítésében az áprilistól novemberig növő füveknek. Ez az egyik jellegzetessége is. A több széna, amivel a szabadon lelegelt füvet helyettesítik, megváltoztatja a sajt színét, fehérebb lesz, az aromák egy része pedig eltűnik. A sajtunk pontosan ezeknek köszönheti a hírnevét, nem szeretnénk ezt elveszíteni.” 

A termelők abban bíznak, hogy ha végre elered az eső, szeptemberben újra lehet indítani a sajtgyártást, de még e szerint a bizakodó forgatókönyv szerint is legalább 15%-os bevételkieséssel számolnak. Emellett pedig egyre kevesebbet ér a tej, amit a gazdák fejnek, hiszen minden csepp, amit nem sajtkészítésre használnak csak túlkínálatot jelent a piacon. A Cantal-régióban ember és állat egyforma várakozással figyeli az eget, és várja az esőfelhőket.

Forrásaink voltak:

1,2,3

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram