A csúcsgasztronómiában világszinten jegyzett perui konyha egyik méltán legnevesebb séfje és többszörös étteremtulajdonosa (többek között a Central, a Kjolle és a Mil tulaja), Virgilio Martínez repülővel tartott Los Angeles felé. Az úticél a múlt hétvégén megrendezett Food Bowl Night Market volt, és jól mutatja, hogy mennyire komolyan gondolja az autentikus perui konyha képviseletét a séf, hiszen a csomagjában mintegy 40 darab piranha (magyar átírással pirája) is vele utazott.
A köztudottan horrorisztikus külsejű állatok a sokat látott vámellenőröket is megdöbbentették. Az első gondolatuk minden bizonnyal az lehetett a "normális ez az ember?"-t követően, hogy talán egy védett állatritkaságot próbál Martínez átcsempészni Dél-Amerikából az Egyesült Államokba. A sorból kiszedett séf aztán felvilágosította őket, hogy a piranha bizonyos fajtái bizony nem csak extrém kedvű akvaristák otthoni díszállataként, hanem kulináris csemegeként is szolgálnak, ezért viszi magával a különös pakkot fagyasztott állapotban.
A trópusi halfajtát a legtöbben agresszív ragadozó oldaláról ismerik, és ezzel nem is tévednek nagyot. Míg az állat egyedül nem jelent veszélyt, bizonyos fajai – például a vörös hasú piranha – csoportosan támadva még az emberre is veszélyesek. Például az Amazonasban. Jól tudhatja ezt Martínez is, aki éppen az Amazonas gasztronómiai kincseit kutatja elkötelezetten, a Mater nevű alapítványát e célból hozta létre és működteti tudósok, pedagógusok és művészek közreműködésével.
A képen már vendégbarát (már akinek, ugye) állapotában látható a valóban ijesztő küllemű hal.
Az biztos, hogy Martínez elkötelezettségének hírét a valóban autentikus perui gasztronómia iránt csak öregbítette ez az eset. Éttermeiben egyébként sült alpakkát, lámát és tengeri malacot is kínálnak.
Ha kedvet kapott Peru gasztronómiájához, ne hagyja ki ezt a cikkünket sem!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.