Hirdetés
Hirdetés

Kincseket rejt – Gianni a panettonéról mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2017. december 3.
Több, mint kalács. Több, mint kuglóf. Aki kóstolt már valaha igazi panettonét (vagy pandorót), valószínűleg egy életre nem felejti el. A legjobb benne, hogy nem csak egyszerű süteményként funkcionál. A téli napokon olyan jó panettonét reggelizni egy finom kávéval, jól esik egy szelet belőle uzsonnára, és mivel nagyon mutatós is, megunhatatlan ajándék is.
Hirdetés

Karácsonyhoz közeledve a süteményeket kedvelő olaszok két táborra szakadnak: vannak, akik a Milánóhoz köthető gyümölcsös panettonét, és vannak, akik a veronai vaníliás „aranykenyeret”, a pandorót teszik az ünnepi asztalra.

A kétszer dagasztott tészta: panettone

A kuglóf formájú panettone tulajdonképpen olyan édes péksütemény, pontosabban kalács, amely felszelés után mutatja meg "belső értékeit", kerülhet bele kandírozott narancs, citrom és egyéb gyümölcsök vagy mazsola. Valaki a sima, töltelék nélküli változatra esküszik, és egyre elterjedtebb a csokoládés is.

chiarapassion / Instagram

Egy igazi, jó panettone kevés és hétköznapi összetevőből készül, de nem lesz az igazi, ha silány minőségű liszt vagy vaj (netán nem vaj) kerül bele. A cél az omlós, foszlós, vajas tészta elérése, amihez hosszan kelesztik, és kétszer gyúrják át a tésztát.

Forrás: imgur.com

Az eredetileg kovásszal készülő panettone tipikus formája a kupolában végződő hengeralak, de készítik nyolcszögletű vagy csillagformában is.

A szerelem vagy a véletlen?

Mint annyi, sokak által szeretett ételt, a panettone születését is legendák övezik. Egy szép történet szerint egy bimbózó szerelemnek köszönhető az olaszok világhírű kuglófja. Úgy szól a fáma, hogy egy péktanonc titokban beleszeretett a mestere lányába. Az inas epekedett a lány után, és úgy érezte, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy közel férkőzzön szíve választottjához – no és persze a lány édesapját is meg kellett nyernie. Éjszakákon át gyúrta a tésztákat, kísérletezett, mire megszületett a panettone, amelybe a fiú belegyúrta minden vágyakozását és érzését. Hamar híre is ment a finom újdonságnak, mindenki meg akarta kóstolni a legény művét. A péksütemény meghozta a várva várt szerelmet, és az ifjú pék feleségül vehette mestere lányát.

Csokoládéval – pastrywithjenn / Instagram

Egy másik legenda jóval kevésbé romantikus. Eszerint a panettone a véletlen süteménye. Történt, hogy a híres olasz hercegi Sforza család udvarában pompás vacsorát adtak, ám a szakács megfeledkezett a sütőben lévő desszertről, ami odaégett. A szakács kétségbeesésén az inasa, Antonio lett úrrá, aki a kamrában lévő maradékokból megsütötte a világ első panettonjétt, amit stílusosan róla neveztek el. A kenyérnek (olaszul pane) ugyanis olyan sikere lett, hogy mindenki az inast éltette: Viva pane di Toni! felkiáltással. (Éljen Toni kenyere!) A monda szerint az évek során ez a felkiáltás olvadt bele az olasz nyelvbe panettoneként.

pixabay.com

Az újgenerációs olasz kézműves pékek és cukrászok a hagyományokat megőrizve gondolták újra a panettonét. A kovász használata elvárás egy igazi pékműhelyben. Vannak, akik a kuglóf ízesítéséhez limoncellót használnak. Van, aki vajmentesen, olívaolajjal is készítik, hogy a vegánok is fogyaszthassák.
A panettonét édes forró italokkal vagy édes borral, például Astival vagy Moscato d'Astival kínálják. Olaszország egyes területein mascarponéból készült krémmel, vagy az itthon borhabként ismert zabaionéval együtt teszik a vendégek elé.

Verona válasza: a pandoro

Az olaszok másik ikonikus karácsonyi kuglófja a pandoro, mégis kevésbé ismert, mint a panettone. Ez a Veronából származó édes kalács összetételében hasonlít a panettonehoz, hiszen tésztája szintén pofonegyszerű, liszt, tojás, vaj, cukor és élesztő keveréke, a süteményt pedig piramisként csúcsosodó, nyolcágú csillagformára sütik.

hovogliadidolce / Instagram

Nagyon fontos, hogy a tésztának legalább 20 százaléka vaj legyen. Gyakran kínálják vaníliával ízesített porcukorral, az Alpok havas csúcsait megidézve a süteményben.
A pandoro eredete is homályba vész. Nevét talán külleméről kapta, ugyanis a pan d’oro olaszul aranykenyeret jelent. Csak vágnia kell egy szeletet a süteményből, hogy rájöjjünk, a neve a tortakeverék aranyszínére utal. A desszert hosszú éveken át a velencei arisztokraták kiváltsága volt.

helerinablogs / Instagram

A Milánóban született panettone és a veronai pandoro receptje természetesen rengeteget változott, fejlődött az idő múlásával, ám egy dolog változatlan maradt: továbbra is a karácsony szimbóluma maradt mindkettő. Olyannyira, hogy az ünnepekhez közeledve világszerte ajándékozzák egymásnak az emberek papírdobozba vagy díszes csomagokban zárva.

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek:
olaszul (l)enni jó! 

Gianni

A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram