Hirdetés
Hirdetés

Kínai: büfé vs. igazi - fényképes összehasonlítás egy kínai étterem két étlapjáról

SZERZŐ: Szabolcs Éva
2013. október 21.
A kínai büfék ételeivel nem az a baj, hogy a menü 640 forintba kerül, vagy, hogy ki tudja, milyen húst használnak hozzá. Inkább, hogy nem kínai, csak kínai ihletésű és így félrevezetik az embereket. Hogy ezt bizonyítsuk, ellátogattunk a Kilenc Sárkány étterembe, ahol bevallottan két étlap van. Az egyik a kínai vendégeknek, a másik az „európai ízléshez” igazítva.
Hirdetés

A kínai büfék ételeivel nem az a baj, hogy a menü 640 forintba kerül, vagy, hogy ki tudja, milyen húst használnak hozzá. Inkább, hogy nem kínai, csak kínai ihletésű és így félrevezetik az embereket. Hogy ezt bizonyítsuk, ellátogattunk a Kilenc Sárkány étterembe, ahol bevallottan két étlap van. Az egyik a kínai vendégeknek, a másik az „európai ízléshez” igazítva.Zhou Li Ya asszony és férje 1996-ban alapította az éttermet. Céljuk kettős volt, egyrészt az itt élő kínaiaknak akarták elhozni az otthon ízeit, másrészt ugyanezt megmutatni a magyaroknak is. Akkortájt azonban nem volt így felkapva az ázsiai konyha egyik szegmense sem. Kevesen utaztak a világnak arra a tájára és a kínai büfék is éppen feltörőben voltak, ahol valami máshoz szoktatták éppen hozzá a közönséget – olcsón.

Pekingi kacsa – mindkét étlapon ugyanolyan - fotó: Nagy Balázs

Pekingi kacsa – mindkét étlapon ugyanolyan - fotó: Nagy Balázs


A házaspár így hát a két étlap mellett döntött. Az egyiken autentikus kínai fogások szerepelnek, a másikon a büfékből vett receptúrákkal, egyszerűsített, olcsóbbá tett ételek, magyaros fűszerezéssel. Sokáig ment ez a kettősség, de az idők változnak és egyre többen térnek be az étterembe úgy, hogy hallották, hogy itt van egy kínai étlap. Aki erről próbál ételeket, általában ennél is marad. Igazi, autentikus ízek, egy picit többért, mint az egyszerűsített ételek.
A vendégkör stabil, rengeteg a visszatérő látogató. Akár magas rangú diplomatákat is találhatunk itt Kínából, Dél-Koreából, de egyre több a magyar is, főleg azok jönnek, akiknek fontos a minőség. Azt a kínai szakácsok garantálják, akik több tartományból érkeztek, így a változatosságra sem lehet panasz.
Gong Bao csirke a magyar étlapról: csirke, csiperkegomba, hagyma, répa, mogyoró, Erős Pista - fotó: Nagy Balázs

Gong Bao csirke a magyar étlapról: csirke, csiperkegomba, hagyma, répa, mogyoró, Erős Pista - fotó: Nagy Balázs


 
Gong Bao csirke a kínai étlapról: csirke, uborka, mogyoró, kínai fűszerek, szárított chili - fotó: Nagy Balázs

Gong Bao csirke a kínai étlapról: csirke, uborka, mogyoró, kínai fűszerek, szárított chili - fotó: Nagy Balázs


Sült tészta a magyar étlapról: spagetti, répa, hagyma, káposzta, fafüle gomba, szójaszósz - fotó: Nagy Balázs

Sült tészta a magyar étlapról: spagetti, répa, hagyma, káposzta, fafüle gomba, szójaszósz - fotó: Nagy Balázs


Sült tészta a kínai étlapról: rizstészta, babcsíra, főtt császár, siitake gomba, szójaszósz, tojás - fotó: Nagy Balázs

Sült tészta a kínai étlapról: rizstészta, babcsíra, főtt császár, siitake gomba, szójaszósz, tojás - fotó: Nagy Balázs


Mapo tofu a magyar étlapól: tofu, borsó, újhagyma, Erős Pista - fotó: Nagy Balázs

Mapo tofu a magyar étlapól: tofu, borsó, újhagyma, Erős Pista - fotó: Nagy Balázs


Mapo tofu a kínai étlapól: tofu, marhahús, chili, fűszerkeverék szecsuáni borssal - fotó: Nagy Balázs

Mapo tofu a kínai étlapól: tofu, marhahús, chili, fűszerkeverék szecsuáni borssal - fotó: Nagy Balázs

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram