Hirdetés
Hirdetés

Kimért örömök - 10 csomagolásmentes bolt a fővárosban és vidéken

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. június 9.
Ha nem is alakítjuk át azonnal teljesen az egész életünket, kis változtatások bevezetésével rengeteget tehetünk a környezetünkért és természetesen önmagunkért. Most 10 budapesti és vidéki zero waste profillal működő üzleteltet mutatunk be. Nem azzal az indítékkal, hogy mindenki azonnal csak csomagolásmentes boltokat látogasson, hanem, hogy még nagyobb publicitást kapjon a téma, ismerkedjünk, be-betérjünk, fokozatosan kerüljünk közelebb ehhez a világhoz. Bár a köztudatban a hulladékmentes életforma kifejezés terjedt el, a valósághoz közelebb áll, ha inkább hulladékszegény életmódról beszélünk.
Hirdetés

 A Magyarországon működő zero waste kereskedések olyan egyedi vásárlóközösséget és környezettudatos légkört ígérnek, ami túlmutat a pazarlással szemben érzett bűntudaton. Ezek az üzletek, kávézók, teázók egyrészről segítenek a környezettudatos életmód elsajátításában, ennek oktatásában, másrészről átlátható és őszinte kapcsolatot teremtenek a vásárló és a termelő között.

Ligeti boltok (1137 Budapest, Katona József utca 9-11., 1111 Budapest, Budafoki út 9-11., 1061 Budapest Király utca 26.)

A Ligeti boltok hálózata a zero waste kiskereskedelem úttörői, a XIII. kerületben 2018-ban nyílt üzlet az első csomagolásmentes bolt volt Budapesten. Sipos Melinda tulajdonost a zero waste amerikai szószólójának, Bea Johnsonnak egy előadása inspirálta a műanyagmentes vállalkozás megalapítására.

Fotók: Ligeti Bolt Facebook

Működésükkel nem csupán a hulladékmentes életmódot támogatják, de számos hazai kisvállalkozás termékeit is népszerűsítik. A boltban kaphatóak például az óföldeáki Tésztaüzem klasszikus és ízesített tésztái, a máriahalmi Hétforrás Birtok szabadtartásból származó, antibiotikum- és hormonmentes tejtermékei, a Mamka tradicionálisan elkészített, egyedi szörpjei és lekvárjai, és más natúr, kézműves családi vállalkozások és kisüzemek termékei. A Ligeti Boltbokban az élelmiszerek és natúrkozmetikumok mellett a hulladékmentes életmód alapvető kellékeit (üvegeket, zsákokat, tisztítószereket) is beszerezhetjük.

Naeked (1123 Budapest, Schwartzer Ferenc utca 4.)

A Naeked neve egyszerre utal a csomagolás nélküli, pucér árura, és szól a vásárlóhoz: néked, valamint sugall egy kis skandináv életérzést az „ae” fonetikájával. Orosz Flóra és Gyöngyösi Noémi saját kozmetikumok gyártása kapcsán kezdetek el foglalkozni a fenntarthatósággal. A Schwartzer Ferenc utcai régi borospincét saját maguk újították fel még a tavalyi karantén alatt, és nemcsak egy fenntartható koncepciójú boltot, hanem teázó- és (újhullámos) kávézósarkot is kialakítottak. 

Fotó: Naeked Facebook

A portékák kimérve vagy környezetbarát csomagolásban kaphatók. Helyben készült, saját növényi tejet is lehet vásárolni, sőt, a magvakból vajakat is készítenek: mogyoróvajat, csokis mogyorókrémet, tahinit, tökmagkrémet.

Ne pazarolj (1027 Budapest, Fő utca 79.)

A Ne pazarolj! tárolói fából készültek, bennük pedig a teától elkezdve a csicseriborsón, a teljes kiőrlésű tönkölytésztákon, a bulguron keresztül a különböző biofűszerekig, aszalványokig, változatos olajokig és biotejtermékekig rengeteg élelmiszer megtalálható. A friss zöldséget és gyümölcsöt pedig a bolttal szorosan együttműködő Farm2Fork, azaz Horváth Boldizsár termelő biztosítja, aki a főváros számos fine dining és környezettudatosságra törekvő éttermének szállít szezonális, hazai terményeket. Komplett életterünket is berendezhetjük itt fenntartható módon, a tisztítószerek mellett takarítóeszközöket is árulnak. A háztartási kellékek, kozmetikumok között még bio-kézfertőtlenítőt is találunk, Facebook-oldalukat bekövetve pedig edukációs tartalmaikból is sokat tanulhatunk.

Fotók: Ne pazarolj! Facebook

A tavalyi korlátozások alatt álltak át a házhoz szállításra, amit újrahasznosított papírtasakokban és üvegekben oldanak meg immár országosan. A bolt elég tágas, emeletén kézműves workshopokat tartanak és egy gyereksarkot is kialakítottak.

Pancs boltok (1094 Budapest, Tompa utca 26., 1137 Budapest, Jászai Mari tér 4.)

A Pancs Gasztroplacc szervezője, Vajas Balázs egy ideje elkötelezett a fenntarthatóság iránt, és már a tavalyi kijárási korlátozások alatt kidolgozott egy, a Pancs áruit összefogó webshopot, hogy a termelők és a vásárlók közti kapcsolat ne szakadjon meg. Ennek továbbgondolása a két Pancs bolt a IX. és a XIII. kerületben (július 1-jén egy újabb üzlet nyílik, a XI. kerületben). 

Fotó: Pancs bolt Facebook

A Pancs piacon megszokott megbízhatóság jellemzi a kínált termékek minőségét, majdnem minden (a kimért olíva-, repce-, napraforgó-, tökmagolajok, a zöldségek, a gyümölcsök) termelői gazdaságból érkezik. A kovászos pékárut a Panificio il Basilicótól szerzik be, de kézműves kolbászok és húsáru, tanyasi tojás, termelői vaj és tejtermék, illetve már növényi tejek is elérhetőek náluk. Akár reggelire is beugorhatunk, ugyanis szendvicsek és a Roastopus újhullámos kávéja is kapható.

Szatyorbolt (1085 Budapest, Gyulai Pál u. 12.)

A Szatyorbolt saját definíciója szerint nem kifejezetten csomagolásmentes üzlet, hanem újszerű közösségi és társadalmi vállalkozás – lényegében pedig pontosan azt a környezettudatos vásárlást és fenntarthatóságot megcélzó koncepció, ami a hulladékmentes vásárlóközösséget segíti. A lehető legkevesebb hulladék létrehozásával dolgoznak, szem előtt tartva az észszerű csomagolás szempontjait, visszaveszik a tojástartót, bizonyos üvegeket és műanyag edényeket.

Fotók: Szatyorbolt Facebook

A Szatyorbolt emellett azért is fontos állomás a hazai környezettudatos mozgalom térképén, mert egyedi támogatói tagságot kínál vásárlóinak, amivel egyesületi programokon, képzéseken és (az iskolai közösségi szolgálatba is beszámítható) önkéntes programokban való részvételt biztosít.

Zöldbolt (1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 35., 8200 Veszprém, Budapest út 58.) 

Az ország nagy múlttal rendelkező ökoboltja 2007 óta működik két helyszínen: Budapesten és Veszprémben. A termékpaletta bővítése során saját szigorú szempontrendszerük alapján válogatják ki azokat a hazai, bio, környezetbarát gyártókat és gazdálkodókat, akik valóban minőséget kínálnak. Előállítási folyamataikat pedig a fenntarthatóság, energiatakarékosság és az újrahasználhatóság jellemzi. A megszokott zero waste kínálaton túl az otthon, a kert, az újrapapírok és irodaszerek, de még a játékok és ökoruházat terén is erős bázissal bír.

Fotó: Zöldbolt Facebook

Másik fő céljuk a vásárlóközösség edukációja, informálása a különböző trendekről, gyártói folyamatokról. Számos könyv és kiadvány található kínálatukban, a Zöldbolt Magazin pedig folyamatos kreatív forrásként szolgál a környezeti felelősségvállalás egyes lépéseihez.

Garabolyos (6724 Szeged, Jósika u. 34/b.)

2020 elején nyílt meg Szeged első csomagolásmentes boltja, ahol minden megtalálható, ami egy átlagos háztartás fenntartásához szükséges. Az üzlet mára városszerte népszerű, Varsás Dániel és felesége, Varsás-Guti Anita kitartó munkájának köszönhetően.

Fotó: Garabolyos Facebook

Amikor csak lehet, helyi termelőkkel és beszállítókkal dolgoznak, illetve azoknál a termékeknél, amelyeknél ez megoldható, bio változatot szereznek be. Bár kínálatuk minimalista, annál inkább körültekintően összeválogatott. A boltban létrehoztak egy közösségi teret, ahol lehetőség van kapcsolódásra, informálódásra.

Zöld blokk (7632 Pécs, Nagy Imre út 25.)

Egy pécsi házaspár, Niczulj Enikő és Bartal Gábor nyitotta az üzletet egy korábbi biobolt helyén. Az üzlet névválasztása kettős jelentéssel bír, egyrészt egy paneltömb aljában található, másrészt egy elzárt, természetes sziget az ország legnagyobb lakótelepén, melyet a sors fintoraként Kertvárosnak hívnak.

Fotó: Zöld blokk Facebook

Beszállítóiknál fontos, hogy nagy kiszerelésben (5-25kg-os csomagok) érkezzenek a termékek, a csomagolásaikkal pedig minél kisebb lábnyomot hagyjanak, vagy lehetőség legyen a visszaváltásra. Ezekből a nagy kiszerelésű csomagokból tudnak a vásárlók kimérve, a saját textil zsákjaikba vagy épp a helyben is kapható tárolókba vásárolni. A bolt 2020-ban elnyerte a Made in Pécs díjat: egy zöldebb Pécsért kategóriában.

Cekker bolt (4024 Debrecen, Kossuth u. 49.)

Kálmán Veronika – nagymamáink bevásárlószatyráról elnevezett – élelmiszerboltja 2018 márciusa óta várja a debrecenieket. A belföldről származó termékek 5 kg-os kiszerelésben érkeznek a boltba. Igaz, a nagy kiszerelés műanyag zacskót takar, de sokszor ezek egy része más személyes célra, tárolásra újrahasznosítható.

Fotó: Cekker Bolt Facebook

Egyes beszállítókkal pedig próbálnak a műanyagnál környezettudatosabb, de legalább olyan praktikus megoldást találni. A termékválaszték nagyon széles: édességek, aszalványok, gabonafélék, fűszerek, teák, kávé, különböző száraztézták, gabonapelyhek sorakoznak a polcokon.

Zero Waste Society (9400 Sopron, Ötvös u. 9.)

A 2020-ban nyílt második soproni csomagolásmentes üzlet a beszállítók kiválasztásakor is törekszik arra, hogy elsősorban a térség kisvállalkozóival dolgozzon együtt. Mindent nagyobb kiszerelésben, alternatív csomagolásokban szereznek be, és figyelnek rá, hogy semmiben ne legyen tartósítószer vagy pálmaolaj. A fűszereik, ételízesítőik BIO minősítésűek.

Fotók: Zero Waste Society Facebook

Ez a cikk nem toplista, rangsorolás, csupán egy gyűjtés, de ha az ország összes csomagolásmentes boltjára kíváncsiak lennénk, akkor ajánljuk az alábbi térképes honlapot. A térképen csak a magukat csomagolásmentesként megjelölő boltok szerepelnek, a környezettudatos és bio, de nem hulladékmentes üzletek nem.

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram