Hirdetés
Hirdetés

Kijózanító adatok: a környezettudatos címke trendi, de ezt mutatja a hazai valóság

2021. szeptember 30.
Lelkes fiatalok tömegei hestegelik a bambuszszívószálas szelfik mellé a plasticfreejuly-t júliusban, de mit mutatnak a valós piaci adatok az éttermi műanyagszemetelés visszaszorításában?
Hirdetés

A KSH 2017-es adatai szerint csak Budapesten évente körülbelül 13 millió egyszerhasználatos ételes doboz gyarapítja a szeméthegyeket, és ez idő óta csak nőtt a vendéglátóhelyek száma, a pandémia alatt pedig valóságos boomot élt meg az ételelvitel- és rendelés piaca. A kérdés aktuálisabb, mint valaha.

Közel 13 ezer ügyfele körében végzett felmérést az Indepack immár harmadik alkalommal. Idén azonban egy törvényi szabályozás is életbe lépett, július elsejétől ugyanis betiltották az egyszerhasználatos műanyageszközök forgalomba hozatalát. A már értékesített műanyageszköz-készleteket nem érinti a szabályozás, ezért azok kimerüléséig még találkozhatunk a vásárlásaink és étlezéseink során ezekkel.

A júliustól betiltott műanyagok listája:

  • műanyag fültisztító pálcika,
  • szívószál,
  • evőeszközök (villa, kés, kanál, evőpálcika),
  • tányér, italkeverő pálcika,
  • léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet,
  • az expandált polisztirolból készült ételtároló edény, és italtartó poharak forgalmazása,
  • műanyagzacskók közül a nagy mennyiségben fogyó egyszerhasználatos hordtasakok (jellemzően a pénztárnál találkozhatunk velük), illetve azon hordtasakok, melyek falvastagsága 15 mikron és afeletti, kivételt képeznek a biológiailag lebomló darabok.

Elvitel, kiszállítás? 100-ból 24 vállalkozás hoz felelős döntést

Harmadik éve méri fel ügyfelei között az Indepack Kft. a hagyományos műanyag, valamint a lebomló csomagolások alkalmazását. A kérdőívben megkérdezett éttermek, gyorséttermek, pizzériák, büfék és kávézók nyilatkozatai alapján a következő kép rajzolódik ki az elviteles megoldások környezettudatosságát illetően.

Idén kiegyenlítődött a hagyományos műanyag, valamint a régi típusú és az elbomló csomagolásokat vegyesen használó vendéglátóhelyek aránya: a megkérdezettek 38-38%-a választja a kizárólag vagy részben műanyagszemetet termelő megoldást.

„Az összes válaszadó 40%-a azon a véleményen van, hogy amíg nem kötelező, nem cseréli le az eszközeit, mert a lebomló sokkal drágább, mint a hagyományos műanyag és a vendégei nem fizetnék meg.

A válaszadók 29%-a eleget tett a törvényi szabályozásnak, és a keverőpálcákat, szívószálakat, evőeszközöket, valamint műanyag tányérokat lebomlóra/komposztálhatóra cserélte" – áll a cég felmérésének kielemzésében.

Reménysugár a plasztikszennyezésből

A szürkével jelzett oszlop mutatja a lebomló anyagból készülő csomagolóeszközök használatának szignifikáns növekedését. A 2019-es adatokhoz képest 2020-ra – a pandémia megjelenésének évében – másfélszeresére ugrott a környezetbarát csomagolások alkalmazása, majd 2021-re újabb 30%-kal nőtt ezek térnyerése.

A diagramon nem jelölték a vendéglátóhelyek azon 6%-át, amely az úgynevezett tartós, valamint visszaváltható csomagolóeszközök mellett döntött.

A leginkább környezetkímélő megoldás egyben a legmagasabb fokú tudatosságot várja el nem csak a vállalkozásoktól, hanem azok vevő- és vendégkörétől is.

További nehezítő kitétel, hogy ez rendszeresen visszajáró vendégeket feltételez, vagy pedig egy olyan lokális (kerületi, települési, netán országos) rendszert, amelyben hivatalosan bevezetik a visszavihető, tökéletesen elmosható, fertőtleníthető, ezáltal körforgásban lévő edények használatát.

Az Indepack Kft. egyik korábbi felméréséből kiderült, hogy nem csak a szándék és a szükséges munkaerőkapacitás hiányzik e tartós csomagolási megoldások széles körű bevezetéséhez, ugyanis a vendéglátóhelyek mintegy fele nem rendelkezik fehérmosogatóval, ezért nincs lehetőségük a vendégtől visszaérkező dobozokat elmosni.

Fotó: Rakun Dobozközösség

Magyarországon a Rakun dobozközösség a visszaviteles rendszer előmozdítója. Dr. Horvátth Sarolta és Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány megalapítói hívták életre a kezdeményezést, melynek főszereplői több kísérlet után végül rozsdamentes acéldobozok lettek. Kiválasztásukhoz a legfőbb szempontok között volt a tökéletes tisztíthatóság, a rendszer használat során tanúsított karc- és cseppmentesség, valamint az a lényeges tulajdonság, hogy a mosogatószerek vagy hőkezelés hatására nem oldódnak ki belőlük káros anyagok. A Rakun acéldobozai sem örökéletűek, de a több száz alkalmas használat után 100%-ig újrahasznosíthatóak.

Tömeges alkalmazásuk egyelőre meglehetősen elrugaszkodott gondolat a magyar valóságban. A szolgáltatás fizetős, harmincnapos előfizetési rendszerben működnek. A tárolóedényeket a dobozközösség bármely tagjánál lehetséges újrahasznosítani, elterjedéséhez azonban szükséges volna, hogy a 2020 őszén indult hálózat tehát minél több vendéglátóhelyet lefedjen.

Forrásaink: 1, 2, 3

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram