Retek, újratöltve
A hónapos retek piros, roppanós klasszikus – de a paletta ennél jóval szélesebb: létezik fehér, fekete, sárga és lila változat is, hosszúkás vagy gömbölyded formában. Van, amelyik csípős, mások lágyabbak, és bár leggyakrabban nyersen, salátákban vagy szendvicsek mellett tálaljuk, a retek sokkal többre képes. Fermentálva, grillezve, savanyítva vagy épp pirítva is izgalmas alapanyag, sőt, még a levelei is ehetők – pesto, levesbetét vagy zöld olaj formájában például kifejezetten jók.

Világ körüli retek
A retek klasszikus tavaszi zöldség, és Közép-Európában természetes része a húsvéti asztalnak: sonka, főtt tojás, friss kenyér és torma mellé kínáljuk. Frissességével és ropogósságával jól ellensúlyozza a nehéz, zsírosabb fogásokat. De máshol is van kultusza. Mexikóban például december 23-án rendezik meg a La Noche de los Rábanos-t – a „retkek éjszakáját” –, ahol óriási retekszobrokat faragnak és állítanak ki. Japánban a daikon egész télen népszerű: savanyítva, reszelve vagy levesekben használják. Franciaországban sós vajjal tálalva aperitif-falatként kínálják, míg a német és osztrák sörkertek elmaradhatatlan fogása a marinált sörretek, sós pereccel és hideg sörrel.
Séfek kedvence
Molnár Bence (Arany Kaviár) szerint a retek az egyik legsokoldalúbb tavaszi alapanyag – főleg húsvétkor. „Savanyítva jobban kijön az íze, és fűszerekkel (például bors, fahéj) izgalmasabbá tehető. Ráadásul jól működik a klasszikus, töményebb fogások mellett. Egy frissítő, savanyított reteksaláta római salátával például igazi telitalálat – de akár a retek is lehet a főszereplő.” Dresszingtippje pedig meglepő: narancs. „Nem harsogja túl a salátát, de elmélyíti az ízeket.” Bence szerint nem a hagyomány újraírása a cél, hanem néhány jól elhelyezett csavar, ami frissességet hoz a megszokottba.
Farkas Richárd számára a retek a tavasz első hírnöke – és egyben az egyik kedvenc zöldsége. „A teraszkertemben mindig többféle fajtát ültetek. A leveleiből pesto készül, a gumókat salátában, levesben vagy akár carpaccióként használom.” Szerinte a retek igazi húsvéti kincs: színes, friss, sokféleképp variálható – és még el is lehet tenni fermentálva a szezonon túlra.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.