Kicsi, színes, karakteres – retek másként, mint ahogyan megszoktuk

2025. április 18.
A retek egy igazán izgalmas és sokoldalú alapanyag, amit gyakran hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig ízvilága, frissessége és textúrája miatt rengetegféleképpen felhasználható. Ráadásul szezonálisan tavasszal, így húsvét környékén is gyakori elem az asztalon. Séfeket kérdeztünk arról, ő hogyan használná fel ezt az alapanyagot, emellett annak is utánajártunk, hogy milyen szokások kötődnek a zöldséghez a világ különböző pontjain.

Retek, újratöltve
A hónapos retek piros, roppanós klasszikus – de a paletta ennél jóval szélesebb: létezik fehér, fekete, sárga és lila változat is, hosszúkás vagy gömbölyded formában. Van, amelyik csípős, mások lágyabbak, és bár leggyakrabban nyersen, salátákban vagy szendvicsek mellett tálaljuk, a retek sokkal többre képes. Fermentálva, grillezve, savanyítva vagy épp pirítva is izgalmas alapanyag, sőt, még a levelei is ehetők – pesto, levesbetét vagy zöld olaj formájában például kifejezetten jók.

Retekszobor a mexikói La Noche de los Rábanos ünnepen. – Forrás: Flickr

Világ körüli retek
A retek klasszikus tavaszi zöldség, és Közép-Európában természetes része a húsvéti asztalnak: sonka, főtt tojás, friss kenyér és torma mellé kínáljuk. Frissességével és ropogósságával jól ellensúlyozza a nehéz, zsírosabb fogásokat. De máshol is van kultusza. Mexikóban például december 23-án rendezik meg a La Noche de los Rábanos-t – a „retkek éjszakáját” –, ahol óriási retekszobrokat faragnak és állítanak ki. Japánban a daikon egész télen népszerű: savanyítva, reszelve vagy levesekben használják. Franciaországban sós vajjal tálalva aperitif-falatként kínálják, míg a német és osztrák sörkertek elmaradhatatlan fogása a marinált sörretek, sós pereccel és hideg sörrel.

Séfek kedvence
Molnár Bence (Arany Kaviár) szerint a retek az egyik legsokoldalúbb tavaszi alapanyag – főleg húsvétkor. „Savanyítva jobban kijön az íze, és fűszerekkel (például bors, fahéj) izgalmasabbá tehető. Ráadásul jól működik a klasszikus, töményebb fogások mellett. Egy frissítő, savanyított reteksaláta római salátával például igazi telitalálat – de akár a retek is lehet a főszereplő.” Dresszingtippje pedig meglepő: narancs. „Nem harsogja túl a salátát, de elmélyíti az ízeket.” Bence szerint nem a hagyomány újraírása a cél, hanem néhány jól elhelyezett csavar, ami frissességet hoz a megszokottba.

Farkas Richárd számára a retek a tavasz első hírnöke – és egyben az egyik kedvenc zöldsége. „A teraszkertemben mindig többféle fajtát ültetek. A leveleiből pesto készül, a gumókat salátában, levesben vagy akár carpaccióként használom.” Szerinte a retek igazi húsvéti kincs: színes, friss, sokféleképp variálható – és még el is lehet tenni fermentálva a szezonon túlra.

Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram