Hirdetés
Hirdetés

Kezdődik a díjözön időszak: ő Ázsia legjobb női séfje

SZERZŐ: DiningGuide
2018. február 8.
Az év kezdetének csillagszórós-díjkiosztós időszakába érkeztünk, lázban ég a gasztromán közösség. Egyelőre még nem a Bocuse d'Or magyar döntőjéről írhatunk (ami javában zajlik), hanem messzi földről hoztunk híreket, egész konkrétan Ázsiából.
Hirdetés

A legjobb ázsiai éttermeket rangsoroló Asia’s 50 Best Restaurants lista még várat magára, mivel csak március 27-én teszik közzé Makaóban, de az Asia’s Best Female Chef 2018 nyertese immáron hivatalos: Bongkoch „Bee” Satongun, a Bangkok egyik legjobbjának tartott Paste étterem séfje lett idén Ázsia legjobb női szakácsa.
Olvasta már korábbi cikkünket a témában? Őszintén meglepett csillagosok: a Michelin és a street food Ázsiában

pastebangkok.com


Az autodidakta módon tanult szakácsnak megvolt a "háttérországa" választott szakmájának elsajátításához. Családja éttermében csiszolta tudását, mielőtt megnyitotta a Paste-et ausztrál séfférjével, Jason Bailey-vel 2013-ban. A Paste-et két évre rá egy második étterem is követte a Gaysorn Village nevű luxusbevásárlóközpontban.

Ceviche holdhalból, frissen készített XO-szósszal, chililekvárral / pastebangkok.com


Satongun így nyilatkozott az elismerés hallatán: „Mindig is arról álmodoztam, hogy megismertessem a világot egy magasabb szintre emelt thai konyhával. Először sokkolt, hogy én kaptam a díjat, ugyanakkor ihletet merítek belőle a jövőhöz.”

Tengeri homár Andaman partjairól / pastebangkok.com


A Paste-re Satongun kitüntetésén kívül is fény vetül, ugyanis a 2018-as bangkoki Michelin kalauz 1 csillaggal jutalmazta a házaspár elhivatottságát és törekvéseit.
Satongun részletgazdag fogásaival finom egyensúlyt teremt a hagyományos thai konyha és a modern technikák között. Az étterem receptjei javarészt régi thai családi recepteken alapulnak, amelyek az 1870-es és az 1930-as évek közötti időszakból származnak. Ahogy azt a lenti videóban is elmondja, Satongun munkája során a hagyományokra helyezi a hangsúlyt, ugyanakkor fontos számára, hogy valami újat is teremtsen.
Szenvedélyesen kutatja az elveszett és elhanyagolt thai fűszernövényeket és azokat a hozzávalókat, amelyek egyedi ízt kölcsönöznek ételeinek.
Vallja, hogy a feldolgozatlan, jó minőségű nyers hozzávaló a kifogástalan ételek kulcsa. Az eszményi currypasztához például kiváló chili kell, és ha minden jól megy, akkor megízlelésekor mind az öt érzékünk beindul.
A Paste kapcsán megjegyzi, hogy éttermük 80% hagyománnyal és 20% innovációval jellemezhető. Először az alapokat kell jól elsajátítani, utána lehet bevetni a kreativitást.
Az ő elmondásában:
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram