Hirdetés
Hirdetés

Kevesebb most a turista? Épp itt az ideje felfedezni a hazai éttermeket!

SZERZŐ: DiningGuide
2020. március 5.
Komoly visszhangot váltott ki az éttermi szakmában a koronavírus-járvány vendéglátásra gyakorolt hatásáról tegnap megjelent írásunk. Úgy döntöttünk, hogy mélyebb merítést érdemel a téma, ezért további éttermeseket is felkerestünk az ország öt különböző megyéjéből.
Hirdetés

Ma reggel adott rádióinterjújában Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Vendéglő tulajdonosa nyilatkozott úgy, hogy nagyon nagy gond nem lehet, ha a budapesti Bib Gourmand-minősítésű Stand25 Étterembe két és fél hetes várólistával tudott a minap asztalt foglaltatni. Ennek kapcsán elő is került egy lényegi kérdés: mennyiben támaszkodik egy étterem működése a hazai vendégkörre vagy éppen a külföldiekre?

Megszólaltattuk hát a témában Hamvas Zoltánt, akihez két budapesti étterem, az említett Stand25 és a Michelin-csillagos Stand működtetése köthető, az ország legismertebb séfpárosával, Széll Tamással és Szulló Szabinával együtt. Ő fogalmazott úgy szellemesen, hogy ha akad is jelenleg probléma a turizmus visszaesése okozta külföldi vendégszámcsökkenéssel, akkor

emberek, itt az idő felfedezni hazánk éttermeit!

Elő hát a bakancslistákkal, és aki nem járt még a régebben kinézett hazai éttermekben, most mi magunk tehetünk azért, hogy ezek a hazai vállalkozások minél kisebb kilengéssel legyenek túl ezen az időszakon. Egyik megszólaltatottunk sem kisebbítette a probléma jelentőségét, sőt az országon belüli utazás, étteremlátogatás éppen ennek apropóján is ajánlható.

Ahogyan Csapody Balázs fogalmazott: "immunerősítés, ahogyan azt a nagyapáink csinálták, nyers fokhagymával, hagymával, kinek mi vált be. Megijedni nem kell, ez a véleményem, de a saját szervezetünket erősíteni és védeni igen". A balatoni vendéglős persze haza is beszélt egy kicsit: "le lehet jönni hozzánk ilyenkor is a Balatonra, nagy sétákat tenni a parton, a jó levegőn. Önmagában már ettől jobban érzi magát az ember. Az általunk is képviselt szezonális alapanyagok mindig az adott évszak legjobb választásait jelentik, az egészségünkre nézve is. Mi is megnöveltük persze az elővigyázatosságot a Kistücsökben, nálunk is ki vannak téve plusz kézfertőtlenítők, de ezek olyan higiéniai alapok egyébként is, amit egész évben betartunk".

Hirdetés

Hamvas Zoltánt arról kérdeztük, hogy a számos külföldit vonzó Michelin-csillagos Standban érzékelnek-e visszaesést. "Tegnap is teltházunk volt, hétvégére a foglalások szerint megintcsak teltház ígérkezik. Mi egyelőre semmit nem érzékelünk ebből a problémából, és igazából nem gondolom, hogy veszélyesebb lenne étterembe menni, mint lemenni a közértbe vásárolni. Megértem, hogy sok étterem, akik nagy aranyban fogadnak külföldieket, megérzik most a turizmus visszaesését, é

ezúton is szeretném biztatni azokat a magyar vendégeket, akik máskor arra panaszkodnak, hogy felkapott éttermekben heteket kell várni egy asztalra, használják ki, hogy most kevesebb a turista!

A részünkről mi nagyon sokat tettünk mindkét éttermünkben azért, hogy a magyar vendégek magukénak érezzék őket. A Stand25-ben olyan karakteresen magyar konyhát viszünk, amivel teljesen egyértelműen elsősorban a magyar vendégeket szólítjuk meg. Mi ezárt sem érezzük egyelőre a járvány kihatásait, mert a lokális közönségre építünk, akik eddig is és most is bizalmat szavaznak nekünk. Mi pedig megtesszük az óvintézkedéseket, kitettünk plusz kézfertőtlenítőket, de hadd tegyem hozzá, hogy ez a higiénia egyébként is az éttermeink mindennapjainak része. Én bízom benne, hogy a kevesebb hazánkba érkező külföldi akár kedvet is csinálhat a belföldi turizmushoz, országjáráshoz, és élénkülést hozhat a hazai éttermek látogatásában."

Az új Stand25 látványkonyhája / @Stand25 Bisztró

Az encsi Anyukám Mondta, az idén először kiosztott Dining Guide Év Vidéki Étterme Díj nyertese már csak azért is érintett, mert Olaszországból szerzik be az alapanyagaik egy meghatározó részét. Dudás Szabolcsot és Dudás Szilárdot is sikerült elérnünk, akik nyaralásból hazajövet most nyitották ki az üzleteiket újra mind Encsen, mind Miskolcon a Pizza, Kávé, Világbékét. Mint elmondták, a március eleje egyébként sem csúcsidőszak az éttermeik életében, de semmi rendkívülit nem tapasztaltak. Egybehangzóan állították, hogy az ország encsi szegletében semmi nem érzékelhető az Európában is felbukkant vírus negatív következményeiből. Ezenkívül semmiféle bizalmatlanságot sem tapasztaltak a vendégek részéről az olaszországi beszerzések miatt (ahogyan erre higiéniai értelemben sincsen oka a fogyasztóknak).

Az Anyukám Mondta beltere az előtérben Dudás Szilárddal / Kép: www.anyukammondta.hu

Encsről menjünk körülbelül 140 kilométerrel arrébb, Hajdú-Bihar megyébe. A megyeszékhely Debrecen vezető éttermében is érdeklődtünk a jelen helyzetről. A belvárosi IKON séfje, Thür Ádám kérdésünkre elmondta, hogy valamelyest kevesebb külföldi vendéget fogadnak, ami érthető is, hiszen a város nemzetközi reptérrel bír, ahol a milánói járatokat például visszavonták, és ezenkívül is kisebb légiforgalmat bonyolítanak. Bár februárban érezhető volt némi visszaesés, éppen az elmúlt hétvégén és napokban az elvárt számokat hozzák. Azt persze nehéz kiszámolni, hogy mi lenne, ha... – mesélte a séf, utalva arra, hogy a külföldi vendégszámcsökkenés miatt idén tehát jóval erősebb számokat hoznának a járvány kihatásai nélkül. A lényeg azonban az, hogy az IKON úgy is köszöni, jól van, hogy náluk meghatátozó a nyugat-európai vendégkör is (köszönhetően a turizmusnak, a helyben dolgozó külföldieknek és a tehetősebb diákoknak).

Tavaly tavasszal szülinapozó IKON-csapat / Kép: IKON Debrecen Facebook

Kíváncsiak voltunk, hogy egy vidéki csárda hogyan éli meg ezt a kérdést. A Békéscsaba és Gyula közötti Veszely Csárda tulajdonosát szólaltattuk meg: Kopp Márton elmondta, hogy náluk egyelőre semmiféle kihatása nincs a koronavírus európai terjedésének. Utalt a tegnapi cikkünkre, amiben azt írtuk, hogy egy fine dining étterem megérzi, ha hét asztalt mondanak le egy este alatt. Erre reflektálva elmondta, hogy ők egy összesen 260 fő leültetésére alkalmas csárdát visznek. Nagyobb lemondás esetén ők pedig a dolgozóikat nem tudnák foglalkoztatni, tehát éttermi műfajtól és mérettől függetlenül érintené őket is, ha visszaeséssel kellene számolni. Ők elsősorban keletebbről érkező külföldieket fogadnak, legnagyobb számban pedig magyarokat. Náluk számokban nem mérhetők a járvány kihatásai.

Mákos Guba a Veszely Csárdában / Kép: www.veszelycsarda.hu

Bízunk benne, hogy hamarosan már múlt időben beszélhetünk a COVID-19-ről, a külföldi vendégszám csökkenésére pedig pozitívan és önérzetesen reagál a magyar piac, és felélénkül a hazai étteremlátogatások száma.

A tegnapi cikkünket itt olvashatja!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram