Hirdetés
Hirdetés

Kevesebb a vendég, de ők „jobban” fogyasztanak - Michelin esélylatolgatás Bicsár Attilával, a Sauska48 kreatív séfjével

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. augusztus 15.
Idén először jelennek meg a Michelin Guide egész Magyarországra vonatkozó éttermi ajánlásai. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a legnagyobb nemzetközi étteremértékelő rendszer 2022-től Budapest vendéglátóhelyei mellett a vidéki éttermeket is listázza. Új pop-up rovatunkban bemutatjuk azokat a vendéglátó helyeket, amelyeket a véleményünk szerint akár Red Guide csillaggal jutalmazhatnak. Ez a lista csak a Dining Guide esélylatolgatása, hiszen a Michelin csillagokat nem ítéljük oda, de megpróbáltunk a Michelin szempontrendszereinek figyelembevételével gondolkodni. A mi listánk nagy valószínűséggel sokkal több éttermet fog bemutatni a tényleges, csillagot kapó éttermek számánál, de ennyi elfogultság számunkra elfogadható.
Hirdetés

A sorban az első a villányi Sauska48 kortárs magyar étterem, amely a 2022-es Dining Guide TOP100 Étteremkalauz szerint Villány és a dél-magyarországi régió legjobb étterme.

Sauska48, Villány. Tulajdonos: Sauska Krisztián, kreatív séf: Bicsár Attila

Sauska48 Villány

Foglalkoztat a Michelin-csillag?

Bicsár Attila: Az ember fejében mindig motoszkál a gondolat, hogy mi lenne, ha… Amikor az Alabárdos étteremben dolgoztam, egy időben esélyesek voltunk. Jöttek a tesztelők, szerepeltünk az ajánlásokban, de végül nem kaptunk csillagot. Most megint ugyanaz a várokozás van bennem, és elégedettséggel tölt el, hogy amit csinálok, az a jelek szerint jó. Büszke vagyok – csak közben foglalkoztatnak a problémák, az, hogy még mit hozhat a háború, az egyre erősebb infláció, és hogy hogyan jutunk alapanyaghoz. Talán más is így lehet ezzel, biztosan mindenki túl akarja élni az előttünk álló időszakot.

Ezért is reménykedünk abban, hogy legalább ajánlás szintjén felkerüljünk a Michelin Guide magyarországi éttermeket ajánló felületére, mert az is tud egy kicsit segíteni, növeli a forgalmunkat.

Mit jelent egy vidéki étteremnek ez a minősítés?

BA: Hozzájárulhat ahhoz, hogy ismertebbé váljunk. Ez itt azért különösen fontos, mert mi Magyarországnak olyan régiójában működünk, ahová csak célirányosan szokás utazni. Nincsenek „csak úgy beeső” vendégeink. A Michelin-csillag elnyerése nem csak óriási elismerés, hanem olyan erős hírérték, amely miatt biztosan sokan eljönnének hozzánk. Az elmúlt két évben a bezárásoknak is volt egy ehhez hasonlítható hozadéka, az emberek a szabadságvágyuk következtében beültek az autóba és utaztak 50-100-150 kilométert, akár csak egy ebédért is. A Sauska48 környezetében sajnos kevés a nívós étterem. Az mellett, hogy a csillag erősítené a pozíciónkat, másodlagos hatásként inspiráló lehetne a többi környékbeli vendéglátóhelynek is. Amely azért nagyon fontos, mert minél több jó étterem van a térségben, annál több ember lenne kíváncsi a régióra. A Sauska pincészetnek nincsen szállása, ide tényleg csak bort kóstolni vagy enni jönnek az emberek. 

Sauska48 Villány

Hogyan alakult a vendégek száma az utóbbi években?

BA: A tavalyi és a tavalyelőtti évekhez képest a vendégek száma és összetétele is feltűnően változott. 2021 kiemelkedően jó éve volt a villányi régiónak, ahhoz képest idén csökkent az érdeklődés. Erre számítottunk, hiszen a covid után az idén már tényleg szabadon lehetett utazni, így sokan külföldre mentek nyaralni. Abból a szempontból viszont szerencsés a helyzetünk, hogy a borászat brandje vonzza az értő gasztroturistákat, akik értékelik a jó bort és keresik a jó ételeket. Most tovább emeljük a színvonalat az ételekben és a kiszolgálásban is. A covid időszakához képest ugyan kevesebb a vendég, de ők „jobban” fogyasztanak, több időt töltenek el, több fogást megkóstolnak. Nekünk is több időnk van a felkészülésre, jobban oda tudunk figyelni a vendégre, kidolgozottabb ételeket tudunk a tányérra rakni. A külföldiek száma is megnőtt, elkezdtek átjárni hozzánk a horvátok, és megjelentek az ázsiai és a skandináv országokból érkező vendégek is Villányban. A covid előtti időszakban már elég sok külföldi vendégünk volt, a hozzánk látogatok nagyjából 30 százaléka, ami a mi földrajzi elhelyezkedésünkhöz mérten nagyon jó eredménynek mondható, ez az arány kezd most visszaállni. Szerencsére nálunk a Sauska48-ban munkaerővel nincs gond, a konyhai és az éttermi személyzet is állandó. Úgy vélem, karácsonyig még biztosan rendben leszünk, az utána következő 4 hónap lehet kritikus. 

Sauska48 Villány

Melyek a Sauska48 emblematikus ételei?

BA: Az egyik a kacsamáj terrine, amelyet egyszer próbáltam levenni az étlapról, de azonnal jelezték a vendégek, hogy ne tegyem. A kacsamájról mindenki tudja, hogy drága alapanyag, kevesen merik vagy tudják otthon elkészíteni, ezért nálunk hajlandók kifizetni érte a magas árat. A másik ilyen signature tányérunk a véres hurkával töltött fürj, ami a kezdetek óta szerepel az étlapon. Ez egy igazi regionális étel, amelyet egy helyi alapanyagra, a véres hurkára alapoztam. Ez a fogás állandó nálunk, csak a köretet váltjuk hozzá szezonálisan. A fürjet a közeli Sellyéről hozzuk. A harmadik ételünk, amely két éve levehetetlen az étlapról, a túrógombóc, házilag főzött sárgabaracklekvárral.


 A sauska48 a 2022-es Dining Guide Étteremkalauzban 

A „felszabadult falusi gourmet konyha és a nagyvilág egy tányéron.” Bicsár Attila kreatív séf teremtette meg a Sauska48 gasztronómi- ai koncepcióját, nagy sikert aratva a villányi borvidék vendéglátóhelyeinek felhozatalában. A séf kiváló stílusérzékkel és magabiztos kézzel nyúl a vidéki magyar konyhához. Ételei a környezethez és a borászathoz hűen egyszerűséget és természetközeliséget sugallnak, azonban nem nélkülözik az eleganciát és kifinomultságot. Az étlapon épp úgy helyet kap a helyi kecskesajt, a borjádi tejföl, a malacfül, a kolbász és a sváb schupfnudli, mint a garnéla és a tengeri süllő. Steakmenü vagy kóstolómenü is választható, amikhez a Sauska pincészet tokaji és villányi borait is kóstolhatjuk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram