Két magyar borászati sikernek is örülhetünk: a Decanter, az egyik nemzetközileg legmérvadóbb és befolyásosabb boros szaklap két magyar tételt is beválogatott a kedvencei közé. Az online megtekinthető Wines of the year 2020 válogatások fehérbor, vörösbor és rozé, illetve édes, likőrborok és buborékos tematikára bonthatóak. A kiválasztás lényege, hogy a lap szakértői régiónként ajánlanak az általuk nagyra értékelt borokból, majd egy többfős szakértői csapat értékeli és pontozza a beküldött tételeket. Saját pontrendszerük alapján leginkább a 90-100 pontot elért borokat ajánlják.
Üdvös, hogy a 2020-as szelekcióban két borral is szerepel Magyarország, ennek kapcsán Fiáth Attila nemzetközi borakadémikust és tanácsadót, a hazai borszakma egyik legfontosabb alajkát kérdeztük a hír kapcsán.
"Meghatározó szereplő a boros szaksajtó tekintetében a Decanter, tényleg egy egész világ figyeli őket. Szerencsére a versenyeiken és a hasonló listákban is rendszerint megjelennek magyar tételek. Most a Balassa szamorodni kapcsán azért is lehet örülni, mert ugyan a tokaji régióról beszélünk, de nem az aszú került középpontba. Jóleső, hogy nem csak mi lehetünk büszkék a saját fajtáinkra, hanem mások is elismerik azt, mindig jól jön a visszacsatolás, pláne egy ilyen kaliberű. A St. Andrea bikavér könnyed, saját kategóriáján belül versenyképes, nemzetközi színvonalú bor. Mondhatom nyugodtan, hogy közérthető, szerethető, és nem csúcsbor. Fontos üzenet ez, hiszen nem lehet kizárólag a csúcsokra fókuszálni. A hasonló listák pedig mindig jól jönnek, kvázi ingyen marketingnek számítanak és véleményem szerint akkor jók, ha vásárlást generálnak."
Meglepetésként érte Lőrincz Györgyöt a Decanter híre. Caroline Gilby Master of Wine-tól érkezett egy e-mail, hogy a 2018-as Áldás is szerepel a 2020 legjobb vörösborait felvonultató listán.
"Birtokunk legfontosabb boráról beszélünk, az Áldással meg tudjuk mutatni, hogy mit gondolunk mi bikavérnek. Mai elvárásoknak megfelelő, úgynevezett bisztróbornak is mondhatjuk. Kellően érett gyümölcsből készült, hüvös klímáról érkezik, ennek minden jellegzetességével. Csutorás Ferenc és szerzőtársa tollából olvastam nemrég egy kéziratot, ami az egri borvidék történetéről szól. Körülbelül 100 éve volt utóljára, hogy Párizsban aranyérmesnek kiáltottak ki egy egri bikavért, és nekünk rendkívül megtisztelő, hogy most toszkán, piemonti, mendozai borokkal együtt említik az Áldást. Márai Sándor megírta, hogy a '40-es években Burgundiával, Toszkánával egy lapon emlegették Egert... régen volt. Örülünk, rendkívül jó érzés ez most, de persze nem dőlünk hátra" — mesélte a St. Andrea Borászat tulajdonosa.
Gratulálunk a sikerekhez!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.