Hirdetés
Hirdetés

Két sztárséf, két gazpacho: Gordon Ramsay és José Andrés receptjei

SZERZŐ: DiningGuide
2022. július 22.
Két nagyágyú és egy alapvetően igazán egyszerű recept. Elkészíthetjük akár mindkettőjük receptjét, és győzzön a jobbik! A spanyol származású, amerikai híresség, José Andrés hazai terepen van, de Gordon Ramsay sem jön zavarba, ha a hideg mediterrán leves készítéséről van szó.
Hirdetés

A hideg gyümölcs- és zöldséglevesek a nyár kedvencei: egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, különösebb főzőtudományt általában nem igényelnek, és hűsítően hatnak. Ebben a műfajban nemzetközileg is az egyik legkedveltebb az andalúziai-spanyol konyha remeke.

A legmeggyőzőbb feltételezések szerint a gazpacho neve az étel elkészítésének módjára utal, illetve a sokféle hozzávalóra. A görög eredetet látszik igazolni, hogy a templomokban a gyűjtőládákba a pénzérmék mellett mindenféle más adományt, például kenyeret is bedobáltak az emberek. Nem kizárható ugyanakkor, hogy az elnevezés az arab nyelvben használt „áztatott kenyér” kifejezésből származik, míg mások a „kis darabokra aprítás” jelentésű héber gazaz szót tekintik a leves eredetéhez köthetőnek.

Képünk illusztráció

José Andrés receptúrája

Leves:

0,5 kg érett paradicsom apróra vágva, plusz még a díszítéshez

½ közepes uborka, meghámozva és apróra vágva, plusz a díszítéshez

½ közepes zöld kaliforniai paprika apróra vágva, plusz a díszítéshez

1 gerezd fokhagyma

0,5 dl extra szűz olívaolaj, plusz a díszítéshez

1 evőkanál sherry ecet

½ teáskanál só

Kísérő:

Rusztikus fehér kenyér, serpenyőben, olívaolajon megpirítva vagy olívaolajjal megkenve és megsütve (egészben vagy darabolva krutonként).

12 db félbevágott vagy negyedelt cherry paradicsom

1 közepes méretű uborka, lehetőleg mag nélküli, meghámozva, apró kockákra vágva

2 evőkanál finomra vágott vöröshagyma vagy mogyoróhagyma

1 evőkanál sherry ecet

3 evőkanál extra szűz olívaolaj

Durva tengeri só

Elkészítés

  • Egy nagy tálban keverjük össze a paradicsomot, az uborkát, a kaliforniai paprikát, a fokhagymát, az olajat, az ecetet és a sót. Fedjük le, és tegyük hűtőszekrénybe legalább 12 órára, de legfeljebb egy napra.
  • Ezt követően tegyük át a keveréket egy turmixgépbe, és turmixoljuk simára. Ízlés szerint kevés olívaolajjal és apróra vágott zöldségekkel meghintve tálaljuk.

Képünk illusztráció

 Gazpacho Gordon Ramsay-módra

1 uborka meghámozva és apróra vágva

1 pirospaprika kimagozva és apróra vágva

1 zöldpaprika kimagozva és apróra vágva

1 kg érett szilvaparadicsom apróra vágva

2 gerezd fokhagyma

2 újhagyma apróra vágva

75 g száraz fehér kenyér apróra vágva

2-2½ evőkanál sherry ecet

Kísérő:

  • 8 vékony szelet fehér kenyér
  • Olívaolaj

Elkészítés

  • Az uborkát, a paprikát, a paradicsomot, a fokhagymát és az újhagymát egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a kenyeret, és ízesítjük sóval, borssal, majd hozzá adjuk a sherry ecetet és pár evőkanál olívaolajat. Ezt kézzel keverjük össze és a levét kicsavarjuk. Fedjük le, hűtsük legalább 30 percig.
  • Ezt követően tegyük a zöldségkeveréket egy turmixba, és keverjük simára. Ha még mindig meglehetősen sűrű adjunk hozzá még olívaolajat, amíg el nem éri a kívánt állagot. Kóstoljuk meg és szükség szerint módosítsuk a fűszerezést. Lehet, hogy kell még egy kis ecet. Fedjük le és hűtsük le újra, amíg kihűl, és már tálalhatjuk is. Levesbetétként használhatunk pirított kenyérkockákat: ezeket bőségesen locsoljuk meg olívaolajjal.

Forrás: 1, 2

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram