A 2020 februári Dining Guide Év Étterme Gálán első alkalommal osztottuk ki az Év Szerethető Étterme díjat. Szinte szükségszerű volt már ez az újítás, hiszen szűk kört írnak le az ország legjobbjai. Világszerte minden hasonló értékelési rendszer küzd ezzel a kihívással, hiszen ha egy teljes életműnek köszönhetően bizonyos szereplők érték el szakmailag a legmagasabb színvonalat, ez a status quo nem képes évről évre változni, lecserélődni.
Ezért is tartottuk fontosnak behozni egy új nézőpontot, ami tulajdonképpen nem is, hanem visszanyúlás a vendéglátás gyökereihez: mely helyekhez, éttermekhez kötődnek a vendégek igazán? Nevezzük törzshelynek vagy kedvencnek – és semmiképpen sem egynyári szerelemnek, amit éppen az aktuális trend diktál.
A Két Szerecsen szembemegy az egyféle élményre kihegyezett, úgynevezett high-concept helyekkel (amelyekkel szintúgy semmi probléma nincsen, csupán egy másik világot képviselnek.) Önmeghatározásuk szerint a Két Szerecsen bisztró és kávéház. Ezenkívül persze reggelizőhely, hétköznapi gyors ebédek és hétvégi ráérősebb trakták helyszíne. Közkedvelt találkozóhely, közösségi tér, ahol jók vagyunk akár egy kávéra-süteményre épp úgy, mint többfelvonásos villásreggelire vagy esti borozásra, koktélozásra. Soha nem álltak rá szigorúan egy vonalra, a jelszavaik inkább a sokszínűség, nyüzsgés, nyitottság.
Nagy valószínűséggel nem itt fogunk világbajnok sommelier-ekkel vagy bartenderek művészetével találkozni, és nem is a feszes séfmenük helyszíne ez. Viszont a vendégek világbajnoknak tartják a kiszolgálást, a hangulatot, a miliőt. Kis nem hivatalos plusz gyanánt pedig rendszeresen együtt kávézhatunk, falatozhatunk, italozhatunk a környékbeli teátrumok színészeivel, rendezőivel, akik közül számos törzsvendéggel büszkélkedhet több mint húszéves fennállása óta az étterem.
Még az is lehet, hogy a most következő ősszel és télen időszakosan kiürül a Nagymező utca, avagy a "pesti Broadway". Az is lehet (bár ne így legyen!), hogy a színházakba ismét nehezebben jut el a közönségük, de amíg nem korlátozzák újra az éttermek működését, addig
a Két Szerecsen él.
függetlenül a turistáktól, és függetlenül a környékbeli előadások előtt és után betérő vendégektől, ugyanis nem csak a pezsgő lokáció tartja életben az éttermet, hanem a visszajáró közönsége.
A Két Szerecsen minden, ami nem a Covid okozta helyzet hozott. Távolságtartás helyett a személyes találkozások öröme, a maradj otthon! intelmével szemben a gyere el hozzánk! élménye. Természetesen ők is tiszteletben tartják az idei év eseményeit, mégis biztos bázist képviselnek Budapesten, rendkívül hűséges vendégkörrel. Ők is tiszteletben tartották a tavasz eseményeit, de amint tudtak, újranyitottak, és talán nem véletlenül nem szállítottak ki a bezárás ideje alatt.
Amit kínálnak, az ételeken-italokon túl élmény, a viszontlátás öröme, Pest belvárosának hangulata, de nem ragadtak le a több mint húszéves étlapnál és berendezésnél. A spanyol tapasoktól a vadasmarhán és a thai curryn át a somlóiig ívelő fogásaikkal bárki megszólítható Tolnától Baranyáig – és Bretagne-ig.
Sok kérdést és nyitva maradt választ vetett fel 2020, de egy biztos. A törzshelyekre szükség volt, van és lesz is, mert a közösségi élet olyan kötőelemeit adják ezek a vendéglátóhelyek, amelyek túlmutatnak divatoknál, séfmutatványoknál és turistavonzerőt jelentő attrakcióknál – a városé és a városlakóké. Szerethető éttermek-sorozatunk jövő héten tovább folytatódik!
Közönségkedvenc ételek: tapasok, Két Szerecsen-saláta, töltött káposzta, somlói, csokoládéfelfújt
Árak: előételek 1890-3890 Ft, levesek 1390-1690 Ft, tapasok: 1590-6890 Ft, főételek: 2990-4890 Ft, desszertek: 1390-1590 Ft
Reggeli hétköznapokon 11 óráig, hétvégén 11:30-ig.
Napi ebédmenü: 2 fogás 1490 Ft
Két Szerecsen Bisztró és Kávéház
Cím: Budapest VI. kerület, Nagymező utca 14.
Nyitvatartás: H-P: 08:00-23:00, Szo-V: 09:00-23:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala
Keressék a pezsgőlimonádét is az étterem aktuális ajánlatai között!
Olvassa el interjúnkat is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.