Hirdetés
Hirdetés

Mi a titka a pesti brunch-nak, ahol sehol egy smoothie bowl vagy avokádóvirág? A Két Szerecsen már reggel 8-tól vár

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. október 13.
“Próbálkoztunk a zabkásával, de nem volt rá akkora kereslet, mint egy jó sült szalonnára.” A Két Szerecsen brunch krónikája.
Hirdetés

Az ókori görög filozófia óta tudjuk, hogy a “mindig minden változik” és a “mindig minden ugyanaz marad” szemléletek időnként egyszerre lehetnek igazak az életünkben. Ha egy fát nézünk, minden évszakban más a feladata, célja. Van, hogy virágzik, és van, hogy elhullajtja a leveleit. Ezzel szemben a fa életciklusa viszont mindig szabályszerű és kiszámítható. Megbízható. Valahol így van ez a Két Szerecsennel is, ami nyitása óta stabil pont a magyar gasztronómiai életben. Kellemes, mindennapos morajlását már reggel megkezdi, és a brunch-nak köszönhetően a klubhangulat már délelőtt is érvényes. Na de mi a titka egy olyan reggeliztető étlapnak, amin sehol egy smoothie bowl vagy avokádóvirág?

Fotó: Két Szerecsen

Budapest egyik leg-törzshely kompatibilisebb étterme minden alkalomra - túlzás nélkül - tökéletes.  Nem tudunk alul, vagy túl öltözöttek lenni. A “szerecsenben” simán szóba jöhet egy kócos kávézás, egy üzleti megbeszélés, egy romantikus randi, vagy egy nagyobb összejövetel is. A színházak szomszédságában fekvő orientális, nagyvilági hangulatot az étlap is hűen tükrözi. Más esetben meglepődnénk, hogy mit keres egymás mellett a thai curry, a tapas tál és a csirkepörkölt, de itt valamiért a szemünk sem rebben. Ezek az ételek nem csak önmagukban, de furcsa módon együtt is - tényleges - egységet alkotnak. A Nagymező utcai “szerecsent.”

Fotó: Két Szerecsen

A brunch étlapjuk ezzel szemben már jóval klasszikusabb: tojásételek, müzli, croissant, angol reggeli.  Az elmúlt években egyre több helyen lett alapkövetelmény a kása, a különféle vega és vegán opciók és a “superfood” szó gyakori használata. A nemzetközi trendek Instagram-kompatibilis tálalásra, és egy egyértelműen közös irányba mutató, egyen-egyediségre törekszenek. Az egészségtudatos, mindenmentes opcióktól hemzsegő helyekkel viszont lehetetlen prágai sonkás omlettel felvenni a versenyt. Viszont a Két Szerecsen nem is szeretné.

Fotó: Két Szerecsen

“Talán mi voltunk az első hely volt Budapesten, ahol már reggelizhettek is a vendégek: pedig 1998-ban még nem volt ennek akkora kultúrája, mint most. Próbálkoztunk a zabkásával, szezonális gyümölcsökkel, de nem volt rá akkora kereslet, mint egy jó sült szalonnára.” - meséli Rapkai Renáta, a bisztró vezetője.

Fotó: Két Szerecsen

“Az étlap persze némiképp igazodott azóta az alapvető elvárásokhoz, de az olyan meghatározó fogások, mint például a magyaros rántotta évek óta jelen vannak. Nagy kedvencek a Benedict tojások – amiből van vega, sonkás és lazacos is – illetve a komplett reggelik. Ilyenek az angol, a bécsi, a francia és a lazacos reggeli. Ezek kiadósak és az árban van választható kávé és frissen facsart gyümölcslé is. A reggelinél is jól megfigyelhető a magyar törzsközönség, de áprilistól októberig a külföldiek is nagy előszeretettel jönnek hozzánk! Ez a kínálat nagyon bevált és szinte mindenki megtalálja benne a számítását.”

Fotó: Két Szerecsen

Két Szerecsen Bisztró és Kávéház

Cím: Budapest VI. kerület, Nagymező utca 14.
Nyitvatartás: H-P: 8:00-0:00, Szo-V: 9:00-0:00
Az étterem weboldala és Facebook-oldala

Tovább olvasok:

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram