Hirdetés
Hirdetés

Két nehézsúlyú egy üvegben: Durian whisky a piacon

SZERZŐ: DiningGuide
2019. szeptember 2.
Sokáig élt a mítosz Ázsiában, miszerint a durián gyümölcs és az alkohol mixtúrája mérgező. Erre cáfol rá egy malajziai gyártó, aki a Szingapúri Egyetem tanulmányával és nagy sikerű termékeivel bizonyítja, hogy mindez csupán mítosz volt.
Hirdetés

Mondanánk, hogy két nehézsúlyú egy ringben, de szó nincs vetélkedésről. A Szingapúrban 2016-ban piacra dobott durián ízesítésű whisky amilyen vadul hangzik, az eredményt mégis úgy írják le a legtöbben, mint egy alkoholos tejes turmixot.

A duriánnak azt a fajtáját, amiből a nevezett whisky készül, a Musang Kinget egyaránt nevezik a gyümölcsök királyának és a gyümölcsök bűzbombájának is. Ez a fajta a kínai és thaiföldi kommersz duriánoknál is penetránsabb szagú. Miután szingapúri tudósok három éven át dolgoztak a durián géntérképének elkészítésén, kimutatták, hogy nagyfokú kénképződés okozza a délkelet-ázsiai gyümölcs legendásan émelyítő szagát, amelynek köszönhetően nem csak a tömegközlekedési eszközökről, liftekből, közösségi terekből van Szingapúrban kitiltva, hanem sok helyütt nyílt színen sem szabad fogyasztani.

pixabay.com

Ugyanakkor az is tudvalevő a gyümölcsről, hogy az íze kifejezetten finom, leginkább a vaníliához szokás hasonlítani, illetve a banánhoz, valamint az anaszászhoz. Aki tehát képes elvonatkoztatni a szagától – és sokan így vannak ezzel! – kifejezetten kedvelheti az édes, aromás gyümölcsízt. A whisky készítőipedig a durián kéntartalmát fermentálással csökkentették, hogy az édes, gyümölcsös aromák érvényesüljenek az italban, amelyet így egy

lágy ízű alkoholos turmixhoz hasonlítanak.

Innen már ki lehet találni, hogy az egyébként malájziai cég, a Tropical Wine Sdn Bhd. által gyártott termék nem felel meg a hagyományos whisky szabványnak, valójában az édes likőrökhöz sorolandó, és az alkoholtartalma is csupán 18 százalékos. A gyártó ígérete szerint valódi, jó minőségű Musang King duriánból készül az ital, amely egy szabadalmaztatott fermentálási eljárásnak köszönhetően egyesíti a gyümölcslé, az alkohol és cukor hármasát.

A duriános whisky megalkotói nem vitték túlzásba a névadást, és nem hajtottak vicces-talányos elnevezésre: Durian whisky néven dobták piacra a három üvegből álló elitkollekciót. Mivel a whiskynek és a duriánnak is megvan a maga-maga rajongótábora, várható volt a közönségsiker. A három termékből egyből készlethiány mutatkozik, és a két másik palack is a prémium kategóriát erősíti. A 2,6 deciliteres verzió 98 dollárba (~29 ezer forintba), a 7 deciliteres 198 dollárba kerül (majdnem 60 ezer forintba), közvetlenül Szingapúrból rendelve, szállítási költség nélkül.

Ha kedvet kapott volna hozzá, kattintson!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram