Hirdetés
Hirdetés

Két kétcsillagos étteremmel gazdagodott Magyarország - A tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand kapta a legrangosabb gasztronómiai elismerést

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. november 3.
Kevés, ennél nagyobb öröm érheti a magyar gasztronómiát - A tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand Étterem is két csillagos minősítést kapott a Michelin Guide Magyarország mai díjátadóján, ahol új csillagos helyeket is köszönthetünk, sőt, idén először Zöld-Csillag minősítéseket is kiosztottak.
Hirdetés

Szívből gratulálunk! Immáron 2 kétcsillagos csúcsétterme is van hazánknak, ráadásul nem csak a fővárosban: a budapesti Stand és a tatai Platán Gourmet mától 2 Michelin-csillaggal büszkélkedhet. A két fine dining koncepciójú étterem mellé felsorakoztak új egycsillagos helyek is, valamint abszolút újdonságként zöld csillagot és új, Bib Gourmand minősítést kapott éttermeket is köszönthetünk.

Pesti István / Platán Gourmet

A csütörtöki Michelin Guide Magyarország 2022 díjtadó ünnepségen kiderült, hogy a 7 fővárosi hely mellett két vidéki étterem is megkapta a legrangosabb gasztronómiai minősítést. A francia piros étteremkalauz idén először nem csak Budapestet, hanem egész Magyarországot vette górcső alá.  A Michelin Guide inspektorai idén folyamatosan járták az elmúlt években ajánlott helyeket, így született meg a döntés, amelynek eredményeképp a felsorolt egész Magyarországot lefedő fine dining koncepciót kínáló éttermek kerültek fel a gasztronómiai világtérképre. Idén először 4 étterem zöld csillag minősítést kapott. A Michelin Green Star, (a Zöld Michelin-csillag) egy olyan díj, amelyet az iparág élvonalába tartozó éttermek közül azoknak ítélnek oda, akik sokat tesznek a fenntarthatóságért. Ezek az éttermek mind etikai, mind környezetvédelmi felelősséget vállalnak, és fenntartható termelőkkel és beszállítókkal dolgoznak együtt, hogy csökkentsék a hulladék, valamint a műanyag és más, nem újrahasznosítható anyagok felhasználását a konyhában. Ezek a vendéglátóhelyek olyan étkezési élményt kínálnak, mely ötvözi a kulináris kiválóságot a kiemelkedő környezetbaráti elkötelezettséggel, és inspirációt jelenthet mind a lelkes gasztronómiai rajongók, mind a vendéglátóipar egésze számára. A döntés eredményeképp abban is reménykedhetünk, hogy Magyarország előrébb jut a gasztronómiai világtérképen, és egyúttal javul a nemzetközi megítélésünk. Legutóbb 2019-ben frissültek a hazai étteremadatok, így fordulhatott elő az is, hogy az ezt követő évben nyitott éttermekről egyáltalán nem tettek említést a döntéshozók.

A Stand csapata

Csillagos éttermek:

  1. Essência Restaurant – Tiago & Éva
  2. Salt
  3. Borkonyha
  4. Costes
  5.  Babel

A 2022-es kalauzba bekerült összes séf

A lista pedig az alábbi helyekkel egészült ki:

Budapesti új csillagos éttermek:

  1. Rumour by Rácz Jenő - Egy Michelin-csillag
  2. Stand - Két Michelin-csillag

Vidéki új csillagos éttermeink:

42 Restaurant & Bar – Esztergom

Platán Gourmet - Tata - Két Michelin-csillag

Zöld csillag minősítést kapott éttermek:

Salt - Budapest

Onyx - Budapest

Graefl Major Kétútköz - Poroszló

Almalomb Étterem - Hosszúhetény 

Óriási előrelépés a hazai csúcsgasztronómiában, hogy végre már nem csak Budapest került bele a nívós rangsorba, hanem egész Magyarországon a nyugati régiótól indulva egészen a délkeleti országrészig sorakoznak a csillagos éttermek. A Michelin Guide november 3-án nyilvánosságra hozott listája nem volt teljesen meglepő, mert ezeknek az éttermeknek a nagy része már évek óta szerepel az ajánlottak között.

 

Bib Gourmand minősítést kapott éttermek:

Anyukám mondta - Encs (Dudás Szabolcs, Dudás Szilárd)

Kistücsök Étterem - Balatonszemes (Csapody Balázs)

Mór24 - Balatonfüred (Almás Edit, Albrecht Tamás)

Bistro Sparhelt - Balatonfüred (Elek Balázs)

Macok Bisztró - Eger (Macsinka János)

Casa Christa - Balatonszőlős (Forrai Miklós)

Év szervíze:

Pajta Étterem - Őriszentpéter (tulajdonos: Kvasznicza Ferenc & Kvaszniczáné Marjai Flóra)

Sommelier díj:

 Langó Tamás (Clarisse - Tura)

Év Ifjú Séfje:

Mizsei János - MÁK Restaurant

 A Michelin által ajánlott éttermek:

Budapest: Arany Kaviár, Costes Downtown, Felix, Hoppá!, Laurel, Mák, Nobu, Onyx Műhely, Pasztell, Spago, St. Andrea, Stand25, Textúra, Umo

Vidék: 67 Sigma (Székesfehérvár), 84 Bisztró (Kapolcs), A Konyhám Stúdió 365 (Fonyód), Alabárdos és Alkimista Kulináris Műhely (Szeged), Almalomb, Hosszúhetény, Avalon, Végállomás és Zip’s (Miskolc), Clarisse (Tura), Füge és Tihanyi Vinarius (Tihany), Graefl Major Kétútköz (Poroszló), Horgonyzó (Tiszalök), Hosszú Tányér (Hosszúhetény), Ikon (Debrecen), Kővirág (Köveskál), Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely), Lamareda (Győr), Lokal47 (Kéthely), Morzsa (Pécs), Natura Hill (Zebegény), Neked Főztem (Zánka), Öreg Prés (Mór), Pajta (Őriszentpéter), Platán Bisztró (Tata), Rézmozsár (Kiskunhalas), Rókusfalvy Fogadó (Etyek), Rutin (Budaörs), Sauska 48 (Villány), Víg Molnár (Csopak), Villa Kabala (Szigliget), Zelna (Balatonfüred)

---------------------

Az új Michelin-csillagos éttermek Magyarországon:

Rumour

A magát gasztroszínháznak nevező Rumour a hazai éttermi kínálatban újszerűnek számító egyedi „chef’s table” koncepcióval várja a vendégeit. Ételkínálata az ismert, jól érthető és beazonosítható, biztonságos, klasszikus fine dining stílust képviseli, olykor formabontó tálalással. Az étterem a séf személyét helyezi a középpontba úgy, hogy nem csak a vendég gasztronómiai érzékeire kíván hatni. A vendégeket a látványkonyhát körülvevő pult köré ültetik, és a vacsorát a séf, a sommelier és az egész éttermi személyzet vezetésével kísérik végig, egyfajta közösségi érzésre építve.

Fotó: facebook.com 42 Resturant & Bar

Vidéki éttermek

42 Restaurant & Bar – Esztergom

Az esztergomi 42 Restaurant&Bar elődje, a Bisztró42 2020-as megnyitása után 2021 végén teljes átalakításon esett át. Az Esztergom sétálóutcájában található étterem a Room42 Boutique Hotel alsó szintjét foglalja el. A 42 Restaurant átalakításával kozmopolita, casual stílusú belső teret, egy modern hangulatú, minőségi éttermi légkört alakítottak ki. Az étterem gasztronómiai koncepcióját az ismert séf, Barna Ádám képviseli társtulajdonos-séf pozícióban. Barna Ádám a magyar gasztronómia elmúlt éveinek egyik felfedezettje, érthető, progresszív jegyeket felmutató konyhája népszerű a gourmet éttermi stílust kedvelők körében. A 42 Restaurant új konyhai koncepcióját Barna Ádám eddig megismert, jól beazonosítható kézjegyei jellemzik, de a kortárs gondolkodású séf, szakítva eddigi regionális szemléletével, nagyon szabad, egyedi gasztronómiai elképzelést mutat. Az étterem kínálata az eddigiektől eltérő, teljesen új stílus, a „Small Plates” elgondolás mentén építkezik. 

Platán Gourmet – Tata (Két Michelin-csillag)

Pesti István séf az elmúlt években már a Platán Bisztróban is bebizonyította, hogy értően találja meg a gourmet ételekre fogékony közönségét. Az egykor Budapesten éttermével Michelin-csillagot is szerző neves séf sikerre vitte a festői környezetben, egy tó és egy öreg platánfa mellett található éttermet. 2021-ben a Platán Tata formációk egy új fine dining koncepcióval, a Platán Gourmet étteremmel bővültek ki. Pesti István visszatért a gyökereihez, hiszen alapvetően évtizedeken keresztül csak fine dining stílusú helyekkel lehetett a munkásságát azonosítani. A Platán Gourmet étterem egyértelműen egy ízig-vérig magas minőségű gasztronómiát felvállaló koncepció. A konyhai stílus nehezen kategorizálható, a vidéki éttermek utóbbi években trendszerű farm-to-fork koncepcióját elkerülve, inkább a nagyvárosi kozmopolita gondolkodásmódot képviseli. 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram