Több mint 30 éve Wolfgang Puck, a Spago mögött álló kulináris zseni álmodja meg a Governors Ball menüjét. Az exkluzív afterpartyn Hollywood legnagyobb sztárjai pazar lakomával ünneplik Oscar győzelmüket. Wolfgang Puck menüje mindig egyedi és változatos, szolgált már fel Oscar szobor formájú lazacos előételt, mac ‘n’ cheese-t, kobe marhát és wellingtont, azonban vannak örök visszatérő ételek, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne az esemény.
Idén nincs szükségünk vörös szőnyegre és díjakra ahhoz, hogy megkóstoljuk a séf ételeit, mert otthon is elkészíthetjük őket. Bemutatjuk Hollywood legexkluzívabb vacsorájának fogásait – a füstölt lazacos pizzát, a fűszeres tonhal tatárt, melyet szezámos miso tölcsérben tálalnak és fekete szarvasgombás csirkés pitét, illetve receptet is osztunk meg.
Füstölt lazacos pizza kaviárral
Puck leghíresebb alkotása eredetileg a los angelesi Spago étteremben született, és hamar a vörös szőnyeg egyik kedvence lett. A ropogós, aranybarna tésztát crème fraîche, vékonyra szeletelt füstölt lazac és egy bőséges adag kaviár koronázza meg. Egy pohár pezsgővel párosítva ez az étel a hollywoodi luxus megtestesítője.

Fűszeres tonhal tatár szezámos miso tölcsérben
A Governors Ball egyik kedvence: lágy, sushi-minőségű tonhal, egy csipetnyi fűszeres íz, amelyet egy ropogós szezámos miso tölcsérbe töltve szolgálnak fel. Elegáns, addiktív, és pont olyan exkluzív fogás, amit egy Oscar-partin elvárnánk.
Fekete szarvasgombás csirkés pite
Még Hollywood elitje is vágyik a komfort ételekre – különösen a hetekig tartó vörös szőnyeg előtti diéták után. Puck csirkés pitéje azonban minden, csak nem hétköznapi: krémes szósszal, aranybarna leveles tésztával és gazdag fekete szarvasgomba-forgáccsal készül.
Az Oscar-gála Hollywood legnagyobb estéje, de ez nem jelenti azt, hogy mi ne élvezhetnénk a fényűzést. Teremtsünk ünnepi hangulatot elegáns terítékkel, bontsunk egy üveg pezsgőt, és tálaljuk fel a díjnyertes ételeket. Az alábbiakban a lazacos pizza és a csirkés pite receptjét osztjuk meg.

Füstölt lazacos és kaviáros pizza Wolfgang Puck-tól
Hozzávalók
Pizza tésztához:
- 1 csomag (7 g) aktív száraz vagy friss élesztő
- 1 teáskanál méz
- 240 ml szobahőmérsékletű víz
- 360 g finomliszt
- 1 teáskanál kóser só
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj (plusz a kenéshez)
Feltétekhez:
- 450 g nagyon vékonyra szeletelt füstölt lazac
- 60 ml extra szűz olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma, julienne-re vágva
- 240 ml tejföl vagy crème fraîche
- 1/4 csésze friss kapor, apróra vágva + 4 ág a díszítéshez
- 4 evőkanál arany kaviár
- 4 teáskanál fekete kaviár
- Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
Tészta elkészítése
Egy kis tálban oldjuk fel az élesztőt és a mézet 60 ml meleg vízben. Keverjük össze a lisztet és a sót. Adjuk hozzá az élesztős keveréket, az olívaolajat és a maradék 180 ml meleg vizet. Alacsony sebességen keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától és sima golyóvá nem áll össze (kb. 5 perc). Tegyük a tésztát egy tiszta munkafelületre, és kézzel gyúrjuk 2–3 percig. Fedjük le nedves konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni 30 percig. A megkelt tésztát osszuk négy egyenlő részre (kb. 170 g darabonként). Nyújtsunk mindegyikből egy 20 cm átmérőjű kört, úgy, hogy a szélek kissé vastagabbak maradjanak.
Séf tippje: a kaviárt elhagyhatjuk egy megfizethetőbb változatért.
Pizzaalap sütése
Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokozatra, és helyezzünk be egy pizzakövet legalább 30 percre. Helyezzük a tésztákat enyhén lisztezett felületre. Kenjük meg mindegyiket olívaolajjal, és szórjuk meg a julienne-re vágott vöröshagymával. Tegyük át a tésztákat az előmelegített pizzakőre, és süssük 8–12 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.
Pizza összeállítása
Egy kis tálban keverjük össze az apróra vágott kaprot a crème fraîche-sel vagy tejföllel. Ízesítsük frissen őrölt fekete borssal. Vegyük ki a pizzákat a sütőből, és egyenletesen kenjük el rajtuk a kapros krémet. Rendezzük el dekoratívan a füstölt lazac szeleteket a tetején.
Díszítés és tálalás
Helyezzünk egy evőkanál arany kaviárt minden pizza közepére, majd tegyünk rá egy teáskanál fekete kaviárt. Díszítsük kaporágakkal, és ha szeretnénk, reszeljünk rá fekete szarvasgombát tálalás előtt.

Fekete szarvasgombás csirkés pite Wolfgang Puck séftől
Hozzávalók
A töltelékhez:
- 900 g csont nélküli, bőr nélküli csirkehús, 2,5 cm-es darabokra vágva
- 3 evőkanál finomliszt
- 4 evőkanál növényi olaj
- 4 evőkanál sótlan vaj, szobahőmérsékleten
- 225 g rózsaszín héjú burgonya, 1,25 cm-es darabokra vágva
- 225 g sárgarépa, meghámozva, 1,25 cm-es darabokra vágva
- 1 sárga hagyma, meghámozva és felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- Csipetnyi chili pehely
- 1 ág friss kakukkfű
- 1 babérlevél
- 240 ml száraz fehérbor
- 480 ml csirkehúsleves
- 240 ml tejszín + 1 evőkanál
- 60 ml száraz sherry
- 120 ml friss vagy fagyasztott zöldborsó
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
A tésztához:
- 225 g leveles tészta, a csomagolás utasításai szerint kiolvasztva
- 1 nagy tojás
A díszítéshez:
- 30 g fekete szarvasgomba, vékonyra szeletelve
Elkészítés
A csirke és a zöldségek előkészítése:
Sózzuk és borsozzuk a csirkehúst. Forgassuk meg 2 evőkanál lisztben, hogy egyenletesen bevonja. Egy nagy serpenyőben, magas hőfokon, hevítsünk fel 2 evőkanál olajat. Adjuk hozzá a csirkét, csökkentsük kissé a hőfokot, és pirítsuk aranybarnára , amíg átsül, kb. 5-10 percig. Tegyük félre egy tányérra. Ugyanebben a serpenyőben adjuk hozzá a maradék olajat és 2 evőkanál vajat. Pároljuk a burgonyát, sárgarépát és hagymát, amíg fényesek lesznek, kb. 2-3 percig.
A szósz elkészítése:
Csökkentsük a hőfokot közepesre, és adjuk hozzá a fokhagymát, pirospaprika pelyhet, kakukkfüvet és babérlevelet. Főzzük 2-3 percig, amíg enyhén karamellizálódik. Öntsük hozzá a bort, és kaparjuk fel a serpenyő aljáról a pirult darabokat. Forraljuk, amíg kb. 120 ml-re redukálódik, kb. 3-5 percig. Adjuk hozzá a húslevest és 240 ml tejszínt. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot, és pároljuk, amíg besűrűsödik, kb. 15 percig. Távolítsuk el a kakukkfüvet és a babérlevelet. Keverjük bele a csirkét és a sherryt. Egy kis tálban keverjük össze a maradék vajat és lisztet, majd adjuk a keverékhez a további sűrítés érdekében.Ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.
A töltelék hűtése:
Osszuk el a keveréket 4 sütőálló leveses tálba, ramekinbe vagy egy 2 literes sütőtálba. Fedjük le, és hűtsük legalább 1 órán át.
A pite sütése:
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Nyújtsuk ki a leveles tésztát 0,5 cm vastagságúra. Vágjunk ki 4 kört, amelyek kissé nagyobbak, mint a tálak. Egy kis tálban verjük fel a tojást 1 evőkanál tejszínnel, hogy tojásmosást készítsünk. Enyhén kenjük meg a tálak széleit, és helyezzük rájuk a tésztát, óvatosan nyomjuk a peremekre. Szúrjuk meg a tésztát egy késsel, hogy a gőz távozhasson. Kenjük meg a tetejét a tojásos keverékkel. Süssük, amíg aranybarna lesz, kb. 25-35 percig.
Tálalás:
Amikor a piték mély aranybarnára sültek, vegyük ki őket a sütőből. Hagyjuk pihenni egy percig, majd óvatosan reszeljük rá a fekete szarvasgombát a forró tészta tetejére közvetlenül tálalás előtt, hogy az aromája átjárja az ételt.
Forrás: finedininglovers.com
Fotók: finedininglovers.com | Spago Budapest
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.