Tudom, hogy ha egy ital bevált, szinte mindenki hajlamos újra és újra ugyanazt kérni. Ez történhetett az Aperol Spritz-cel is, ami szó szerint szétspriccelt Olaszországból, és ma már rengeteg helyen nagy kedvenc, amit ráadásul nem csak nyári melegben kérnek az emberek, hanem még síelések alkalmával is. Lássuk, mit érdemes még kóstolni olaszországi utazásaink során, vagy egy olasz étteremben járva.
A keserű íz ugyanis az étkezések jóbarátja. Nem hiába kezdik hagyományosa aperitiffel (aperitivo), vagyis gyomorkeserűvel az étkezéseket. Meghozza az étvágyat, "felkorbácsolja" az ízlelőbimbókat, megágyaz az ételeknek.
Olasz nemzeti üdítő: Chinotto
Cola, Fanta, tonic, Chinotto... Tipikus látvány egy olasz üdítőautomata előtt. Nem hiányozhat az élelmiszerboltokból, az éttermekből és a szórakozóhelyekről sem. Szénsavas és kesernyés, az íze elsőre idegenül "csenghet", de Olaszországban kultikus státusznak örvend. Legfőbb alapanyaga a Chinotto fa gyümölcse, magyarul mirtuszlevelű törpenarancs a növény neve, és Szicíliában őshonos ez a citrusféle. Számos gyártó készít Chinottót, és egyszer érdemes kipróbálni. Ha másért nem, a kaland kedvéért, ugyanis a külföldiek körében megosztó az íze.
Dögös vörös, nem is Amerikából: L'Americano
L’Americano. Az alaprecept szerint 4 cl Campari, 4 cl vörös vermut és egy kis szóda az összetevői. A koktélt Olaszországban készítették el először, a huszadik század elején. Neve természetesen Amerikára és a laza felszolgálási módjára utal, akkoriban ugyanis az “on the rocks” volt divatban, azaz az italokat old fashioned, talpatlan poharakban kínálták, néhány jégkockán. Van azonban ennél egy legendásabb sztorija is, miszerint a koktélt Primo Carnera, “Az amerikai” becenévre hallgató bokszoló találta fel. Ő volt az első európai nehézsúlyú, aki bajnoki címet nyert Amerikában. Viszont ez már később történt, jóval a Negroni feltűnése után. De ne szaladjunk így előre!
L'Americano 2: Negroni
Most pedig szóljunk néhány jó szót egy bizonyos Camillo Negroniról, aki 1919-ben Firenzében állt elő az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő Negronival. 3 cl gin, 3 cl Campari és 3 cl vörös vermut. Három egyszerű összetevő. Negroninak azt volt a célja a Negronival, hogy adjon egy kis pluszt a ginnek, amit olyan nagyon szeretett. Állítólag úgy kezdődött, hogy megkérte kedvenc bártenderét, Fosco Scarsellit, hogy készítse el neki az Americanót kevesebb szódával és több ginnel. A többi már történelem.
A megunhatatlan sláger: Aperol Spritz
Az az étterem vagy bár, ahol nagy élet zajlik, és sok a fiatal, számottevő mennyiségben értékesít Aperol Spritzet is. Nem múló divat, a kellemesen édes-fanyarkás ízhez élénk narancssárga szín és mutatós megjelenés társul. Sokféle módon készülhet spritz, többféle vermutból, de világhódító az aperolos frissítő lett lett. A keserűlikőrt Padovában kísérletezték ki több mint száz évvel ezelőtt, 1919-ben, a pressecós-ásványvizes, narancskarikával készült italnak pedig szigorú arányok szerint kell készülnie, hogy íze ne billenjen el sem a túl édes, sem túl keserű irányba.
Én pedig azt ajánlom, hogy keressétek meg a számotokra ideális arányban fanyarkás-kesernyés italt, hiszen úgy frissítenek a kánikulában, mint semmi más!
Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek:
olaszul l’enni jó!
Legyetek jók:
Gianni
Olvassátok el az Aperol Spritznek szentelt korábbi írásunkat is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.